Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Banon og Château Simone

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Prøv et stykke banon med et glass hvitvin fra legendariske Château Simone.

Banon er den franske regionen Provences store lille ost, som om vinteren lages av fåremelk og om sommeren av geitemelk. Den er lett gjenkjennelig: Den pakkes alltid inn i kastanjeblader etter at den upressede ostemassen har fått sin tilmålte modningstid på 15 dager og er blitt badet i brennevin.

Fakta: Banon

Chèvre fra Provence i Frankrike

Lages av fåremelk om vinteren og geitemelk om sommeren.

Modnes i 15 dager før den dyppes i eau-de-vie og pakkes i kastanjeblader.

Veier rundt 100 gram og har en diameter på 7–9 cm.

Fikk klassifikasjonen AOC i 2003, som en av 40 franske oster.

Har vært laget siden 1270.

Fakta: Château Simone Les Grands Carmes Blanc 2014

88 poeng

Noe lukket på duft med hint av voks og mineraler. Lett moden og mineralsk frukt på smak med en balansert syre. Lett tørr utgang med en bitter finish. Drikk nå til 2022.

Château Simone, Provence, Frankrike

329,90 kroner, 6882701, bestilling, LeMarc Wines

Små oster laget av geitemelk er blitt produsert i de tørre og skrinne åssidene i Provence siden romertiden. Banon, som er oppkalt etter den lille markedslandsbyen Banon i Haute-Provence, er blitt laget helt siden 1270. Den smaker best som ung, og om sommeren, da den har en lett, mild og syrlig smak med en fin geitemelk-karakter.

Hvitvinen fra et av Provences få og mest kjente vinslott, Château Simone, er ikke bare en fabelaktig vin alene, men også i selskap med et stykke banon. Vinen er laget på en blanding av druene clairette, viognier og ugni blanc, hvor sistnevnte gir akkurat nok friskhet til å hamle opp med ostens fettstoffer.

Slottet, som ligger knappe fire kilometer fra byen Aix-en-Provence, er definisjonen på miniatyr-appellasjonen Palette, som omfatter skarve 48 hektar med vinmark. Skulle man ikke få tak i en Simone på ferie i Sør-Frankrike, er en av områdets delikate roséviner et alternativ.(Vilkår)

Les også om disse gode kombinasjonene av ost og vin: