Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tomme de Savoie og condrieu

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Møt sommeren med denne blomstrende kombinasjonen av ost og vin.

Det sies at det finnes en Tomme de Savoie for hver dal, landsby og gård i Savoie-regionen i Frankrike. Denne runde osten med rustikt utseende har en beskjeden størrelse sammenlignet med artsfrender fra regionen, og det er fordi den stort sett er et biprodukt, laget av melken som er igjen etter at produksjonen av svære oster som beaufort er ferdig.

Fakta: Cuilleron Condrieu La Petite Côte 2014

Floral duft med hint av voks, gule epler, roser og urter. Fyldig, rik og lett sødmefull frukt på smak med et floralt preg og balansert syre. Bløt, lang og tørr utgang. Drikk nå til 2020.
Yves Cuilleron, Nord-Rhône, Frankrike
379,90 kroner, 2862701, bestilling, Brand Wine Estate

Tomme de Savoie er en middels hard ost som finnes i utallige varianter – en rekke landsbyer over hele Frankrike lager denne «gårdsosten», men da med andre stedsnavn enn «Savoie» i ostenavnet. Osten fra Savoie er mest sannsynlig den opprinnelige, siden den ble laget allerede på 1400-tallet.

Ostemassen presses lett i noen timer før den saltes og lagres i minimum seks uker – ofte lenger. I butikken kan man få kjøpt den 1,6 kilo tunge ferdiglagrede osten i passende kakestykker. Den kan være tilsatt karve eller druer, men da vil det stå «au cumin» eller «au raisin» på den.

Fakta: Tomme de Savoie

Opprinnelig fra Savoie ved grensen til Sveits, der den er en av områdets eldste oster.
De beste utgavene lages stort sett av upasteurisert råmelk; mer kommersielle varianter lages av pasteurisert melk og er enklere på smak.
Se opp for ostens dobbeltgjengere, som er kjedeligere kopier merket «affiné en Savoie» og ikke «fabriqué en Savoie».

Tomme de Savoie har en litt underfundig, sødmefull smak kombinert med en frisk syre. En delikat og balansert smak som fungerer best sammen med en condrieu, en av Nord-Rhônes klassiske hvite viner, laget av den noe korpulente druen viognier. Den har noe av det samme florale fruktbildet som osten, og dessuten fylde og rikhet.(Vilkår)