Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Morbiers sorte åre gjør den lett å kjenne igjen, i tillegg til at den er tilgjengelig i de fleste ostedisker.

Morbiers sorte åre gjør den lett å kjenne igjen, i tillegg til at den er tilgjengelig i de fleste ostedisker.

Morbier og chardonnay

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nyt den sjenerte osten morbier med en chardonnay fra samme trakter.

Den er mild, lett å like og nærmest duftløs. Med sin halvfaste konsistent og berømte sorte åre er morbier lett å kjenne igjen og forholdsvis enkel å huske navnet på – noe som har gjort osten populær også utenfor Frankrikes grenser.

Fakta: Morbier

Fransk kumelksost

Lages av pasteurisert og upasteurisert kumelk fra rasene Monbéliard og Pie Rouge de l'Est.

Osten ble AOP-merket i 2001 etter ti år med testing. Trass i dette blir den laget flere steder utenfor AOP-området.

Morbier er 30–40 centimeter i diameter og veier mellom fem og ni kilo, men fås kjøpt i mindre stykker i de fleste ostedisker.

Den lagres i minst 45 dager mellom syv og 15 grader, og deretter i opptil ni uker.

Morbier ble til på fjellgårder i Jura for flere hundre år siden. Melkebøndene slet med å få levert melken sin, særlig om vinteren, på grunn av store snømengder og avsides beliggenhet. Løsningen ble å lage en halv ost av den lille morgenmelken de fikk, for så å beskytte den med et lag aske fra brente vinstokker. Om kvelden la de til kveldsmelken – og vips, var morbier skapt.

I dag brukes vegetabilsk aske og angivelig konditor­farge, i de utgavene som lages utenfor AOP-området og dermed faller utenfor merkeordningens reglement.

Morbier er ikke osten som krever mye av en vin, men vinen må ikke overdøve den lette og delikate smaken. En hvitvin er helt klart å foretrekke, og aller helst en som har vokst opp sammen med osten – en klassisk chardonnay fra Jura er glimrende.

Patchwork fra Stéphane Tissot er laget av biodynamisk dyrkede druer fra tre forskjellige jordsmonn. Den har mineralitet, fin trekarakter, fylde – og friskheten balanserer den fete osten.(Vilkår)

Fakta: Chardonnay Patchwork 2015

90 poeng

Dufter av sopp, tre, mineraler og epler. Frisk syre på smak med en bløt mineralitet og underliggende frisk syre. Tørr og lang utgang, og en pen balanse.

Tissot, Jura, Frankrike

239,90 kroner, 4529401, bestilling, Vinum