Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Munster og gewürztraminer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Den oransjerosa Munster-ostens heftige duft og bløte konsistens gjør den uforglemmelig.

Fakta: Munster

Munster har hatt kvalitetsmerket AOP (Appellation d'origine Protégée) siden 1969.

En vanlig munster veier rundt 540 gram, og har en diameter mellom 13 og 19 centimeter.

Man kan også komme over petit munster, som er halvparten av størrelsen, og noen ganger munster cumé, som er tilsatt kummen.

Rødkittosten Munster er blant Frankrikes mest berømte oster, og er laget av melk fra kvegrasen vosgiennes. Ostene, som finnes i både pasteuriserte og upasteuriserte utgaver, vaskes med saltlake annenhver dag i to til tre måneder, som etter hvert resulterer i dens karakteristiske farge og etter hvert stramme duft.

I år 660 etablerte benediktinermunkene et kloster i Alsace. Landsbyen som etter hvert vokste opp rundt klosteret, fikk navnet Munster. I Alsace er det vanlig å få servert osten sammen med nykokte og uskrelte poteter, eller i pai og omelett.

Noen ganger er det klassiske det beste, som når en vin har fått tilpasse seg maten og omvendt gjennom mange år. Slik er det med Munster og den noe merkelige hvitvinen laget på den lokale druen gewürztraminer. På smak har den ofte en tanke restsødme og beskjedent med syre, noe som harmonerer godt sammen med den smaksrike og lett salte osten. I tillegg er vinens fylde med å støtte opp om osten. (Vilkår)

Fakta: Trimbach Gewürztraminer 2014

Dufter av roser og våt ull. Sødmefull rik frukt på smak med en lang og fersk utgang. Balansert syre og en kjølig frukt. Drikk nå til 2018.

F.E. Trimbach, Alsace, Frankrike

174,90 kroner, 789301, basiskategori 5, Stenberg & Blom