Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette er Nordens beste restauranter: – Oi!

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Roger Asaki Joya ved restaurant Sabi Omakase i Stavanger. Foto: Lars Petter Pettersen

Roger Asaki Joya ved restaurant Sabi Omakase i Stavanger. Foto: Lars Petter Pettersen

Maaemo er Norges beste restaurant, mens Sabi Omakase klatret til en 12. plass i nye White Guide Nordic, som ble lansert i kveld.

I dag ble den fjerde utgaven av restaurantguiden White Guide Nordic offentliggjort. Guiden inneholder en oversikt over de 341 beste restaurantene i de nordiske landene.

Sjefskokk Roger Asakil Joya ved Sabi Omakase i Stavanger er veldig fornøyd med plasseringen til restauranten, som i år deler sin plassering på listen over Nordens tretti beste restauranter sammen med Frederikshøj i Aarhus og Koks på Færøyene.

– Oi, tolvte plass? Det er jo en stor ære, og en anerkjennelse for alle oss som jobber her. Det er fint å vite at mange setter pris på det vi driver med, sier Joya.

Geranium på topp

Siden i fjor har White Guide Nordic vokst: Årets utgave teller seksten flere restauranter enn fjorårets, og hele fjorten norske restauranter er nykommere i guiden i år, noe som taler om kvaliteten og ambisjonsnivået til mange av landets spisesteder.

Restaurantene klassifiseres etter fire kategorier, hvor man kan score maksimalt 40 poeng for maten. Den høyeste kategorien er Global Masters Level, deretter følger Masters Level, Very Fine Level og Fine Level. For å innfri som en Global Masters Level-restaurant, bør man score minimum 36 matpoeng.

Øverst på listen over Nordens beste restauranter troner Geranium i København med 39 matpoeng. Stockholmske Esperanto ligger hakk i hel, og sniker seg inn på en andreplass. Med sin ene stjerne i Michelin-guiden, har Esperanto dermed med slått både Maaemo og sine landsmenn i Fäviken – som har henholdsvis tre og to stjerner i dekkprodusentens gastronombibel, og som deler White Guide Nordics tredjeplass.

Kjedesushi

Sabi Omakase er en del av sushikjeden Sabi, som Joya startet sammen med partnerne Arild Ask Bringeland og Njål Gaute Solland. Kjeden åpnet nylig opp en ny filial i Oslo, Omakase by Alex Cabiao. «Omakase» er den japanske betegnelsen på et måltid hvor alle rettene er bestemt av kokken. Sabi Omakase fikk i februar i år sin første Michelin-stjerne.

– Mens vi jobbet med å etablere Sabi, reiste jeg frem og tilbake mellom Norge og Japan for å se og forstå den japanske sushiverdenens filosofi. Fundamentet vårt er japansk, mens råvarene i aller høyeste grad er lokale. Det at vi har lykkes med å tilberede norske råvarer på tradisjonelt, japansk vis er jo bra for Norge, tenker jeg, forteller Joya.

Fullbooket ut året

Med plasseringen i White Guide Nordic, skulle man tro at både lokale og tilreisende til Stavanger vil hive seg på telefonen og legge inn en bordreservasjon til restauranten – som kun tar inn seks gjester om gangen. Den gang ei: Året er allerede fullbooket for Joya.

– Det vil ikke være mulig å reservere bord før i februar. Det er bare å smøre seg med tålmodighet i 8-9 måneder til, forteller Joya.

Maaemo og Sabi Omakase er derimot ikke de eneste, norske restaurantene blant de tretti beste. Se listene over Nordens tretti beste restauranter og Norges ti beste restauranter, i følge White Guide Nordic:Her er listen over Nordens tretti beste restauranter:

1. Geranium, København.

2. Esperanto, Stockholm.

3. Fäviken Magasinet, Järpen, Sverige.

Maaemo, Oslo

5. Søllerød kro, Holte, Danmark.

6. Gastrologik, Stockholm.

Mielcke & Hurtigkarl, København.

8. Restaurant AOC, København.

Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås, Sverige.

Oaxen Krog, Stockholm.

Slotskøkkenet/Dragsholm slot, Hørve, Danmark.

12. Frederikshøj, Aarhus

Sabi Omakase, Stavanger

Koks, Kyrkjubør, Færøyene.

15. Vollmers, Malmö.

16. Kadeau, København.

Studio, København.

18. Alchemist, København.

19. PM & Vänner, Växjö.

20. Restaurant Koch, Aarhus.

Kontrast, Oslo.

22. Hotel Frederiksminde, Præstø, Danmark.

23. Koka, Gøteborg.

24. Kong Hans Kælder, København.

25. Ekstedt, Stockholm.

26. Amass, København

Bhoga, Gøteborg.

Kaudeau Bornholm, Aakirkeby, Danmark.

29. Re-naa, Stavanger.

30. Ask, Helsinki.

Norges ti beste restauranter:

1. Maaemo, Oslo.

2. Sabi Omakase, Stavanger.

3. Kontrast, Oslo.

4. Re-naa, Stavanger.

5. Credo, Trondheim.

6. Lysverket, Bergen.

7. Statholdergaarden, Oslo.

8. Bokbacka, Oslo.

9. Palace Grill, Oslo.

10. À L’aise, Oslo. (Vilkår)