Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kjøkkensjef på Maaemo Esben Holmboe Bang er fornøyd med tallene for 2016. For første gang går Maaemo i pluss.

Kjøkkensjef på Maaemo Esben Holmboe Bang er fornøyd med tallene for 2016. For første gang går Maaemo i pluss.

Esben Holmboe Bang bygger restaurant i Kina

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kinesisk mat var den matkulturen Maaemo-sjefen kunne minst om. – Da var valget egentlig ganske enkelt, sier han.

Den nye restauranten åpner i den kinesiske storbyen Shenzhen på sensommeren i år – om alt går etter planen.

– Det å prøve krefter med et annet kjøkken har tiltalt meg lenge, og Østen har alltid fascinert meg. Kina var den matkulturen jeg visste minst om og som virket mest eksotisk for meg, så da var valget egentlig ganske enkelt, forklarer Holmboe Bang.

Kjøkkensjefen på Maaemo har hatt stor suksess i Oslo. Nå vil han forsøke noe helt annet med en restaurant i Kina.

– Jeg vil forsøke å destillere tankene og inntrykkene av det kinesiske kjøkken ned til en restaurant som feirer den rike kinesiske matkulturen med referanse til vårt kjøkken her i Norge, sier han.

Fakta: Maaemo

Åpnet i Schweigaards gate i Oslo i desember 2010.

Drives av kjøkkensjef Esben Holmboe Bang.

Menyen er basert på norske råvarer.

Restauranten fikk to Michelin-stjerner i 2012.

I 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge og Norden med tre stjerner.

Åpner 4. mars i nye lokaler i Bjørvika.

Kantonesisk mat

Den nye restauranten skal ikke bli en Maaemo 2.0, og vil jobbe videre på lokale mattradisjoner i Guangdong-provinsen sør i Kina hvor det kantonesiske kjøkkenet har sitt utspring.

– Det finnes bare én Maaemo, og det vil aldri finnes to, sier Holmboe Bang.

Byggingen av restauranten, som ikke har fått et navn ennå, er allerede i gang. Den vil ha plass til 30–40 gjester, og lokalene er tegnet med et lokalt arkitektkontor i samarbeid med Radius Design i Oslo. Restauranten skal ble en måte for folkene bak Maaemo å utforske andre mattradisjoner.

– Jeg jobber etter en veldig streng doktrine her på Maaemo og beveger meg innenfor et stramt norsk uttrykk. Så når jeg skal fornye meg, ser og reiser jeg ofte til andre land som har en rik matkultur. Mange av tingene jeg lærer kan overføres til utviklingen av Maaemo. På et tidspunkt gikk det opp for meg at jeg ville prøve å overføre våre prosesser til et nytt kjøkken. Vi må ikke stå stille, og prosjekter som dette inspirerer meg, sier han.

Kjøkkensjef fra Atelier Crenn

Holmboe Bang skal ikke stå på kjøkkenet i Shenzhen til hverdags, men skal i begynnelsen kvalitetssikre at alt er som han ønsker. Et håndplukket team ledet av Kevin Finch, som har erfaring fra Maaemo, men som i dag er kjøkkensjef på stjernerestauranten Atelier Crenn i San Francisco, skal ha det daglige ansvaret for restauranten.

– Jeg har jobbet med dette i over et år nå. Det er ekstremt spennende å skape noe som ligger en så nærme hjertet, men så langt borte rent geografisk. Vi har begynt jobben med å snakke med leverandører for å finne folk som kan dyrke frem fantastiske råvarer og lokale kunstnere som kan hjelpe oss med keramikk og andre vakre detaljer, forteller Holmboe Bang.

Holmboe Bang ønsker ikke å kommentere økonomiske spørsmål rundt den nye restauranten, som er et samarbeidsprosjekt mellom Holmboe Bang og Maaemo-medeier Bjørn Tore Furset. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.