Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Ufattelig stolte

Tekst
Maaemo og Esben Holmboe Bang er på 35. plass i kåringen av verdens beste restauranter.
Maaemo og Esben Holmboe Bang er på 35. plass i kåringen av verdens beste restauranter.

– Vi er målløse over dette, sier Esben Holmboe Bang fra Maaemo. Restauranten kapret 35. plass i kåringen «World's 50 Best Restaurants 2018».

Verdens beste restauranter ble kåret tirsdag kveld i Bilbao i Spania. Aldri har de klart å samle så mange kjøkken- eller restaurantsjefer i salen som i år – hele 49 av de 50 var representert.

Restaurant Maaemo hoppet opp på listen, fra fjorårets 79. plass til 35. plass i kåringen.

Medeier og kjøkkensjef Esben Holmboe Bang sier han er ufattelig stolt og glad over plasseringen.

– Det var fantastisk å få være med på. Jeg har knapt ord, rett og slett. Det er kjempestor prestisje at en restaurant med åtte bord i Oslo er på listen over verdens 50 beste restauranter. Å bli rangert sammen med så mange dyktige bransjekolleger, gir oss motivasjon til å presse oss enda lenger, sier Holmboe Bang.

35. plass i kåringen er en bragd for Oslo-restauranten. Det ble trukket frem som et kjøkken med fascinerende råvarer som avspeilet Norges rå natur.

Les vår anmeldelse av Maaemo: Maaemo leverer i toppklasse!

For en tid tilbake skar Maaemo ned på antall åpningsdager og holder nå kun åpent fra onsdag til lørdag.

– Nå har vi tre dager i uken hvor vi kan konsentrere oss om det kreative, om å utvikle nye retter og metoder. Vi ser mer innovasjon allerede nå, og det er viktig for oss å holde momentum, å stadig se fremover, sier Holmboe Bang.

Europeisk storeslem

Helt til topps på listen klatret Osteria Francescana fra Modena i Italia, som tok andreplassen i 2017. På andre plass kom El Cellar de Can Roca i Girona i Spania, mens franske Mirazur i Menton kapret tredjeplassen.

Fjorårets vinner av kåringen, Eleven Madison Park i New York, ramlet ned til 4. plass denne gangen – til lett buing i salen.

Bent Stiansen fra Statholdergaarden sier Maaemos hopp på listen er en fantastisk bragd.

– Dette fortjener Maaemo. Det de gjør, er banebrytende, det er bare å ta av seg hatten, sier Stiansen som kaller Maaemo «min lokale kro» – 500 meter ned i gaten fra leiligheten hans på Grønland.

Noma borte

Den danske restauranten Noma har vunnet tittelen fire ganger, men er ikke å se i år. Ifølge nettstedet Eater.com skyldes det at nyåpningen i København kom for sent til at restauranten kunne få være med på 2018-listen.

Kåringen og stemmegivningen er en omfattende prosess som involverer 1000 internasjonale fagfolk innen mat- og restaurantbransjen. Ifølge nettsiden til «The World's 50 best …» består juryen av matskribenter og kritikere, kjøkkensjefer, restauratører og bereiste gourmeter. Verden er delt i 26 regioner, og hver region har 40 medlemmer som alle har ti stemmer hver.

Kåringen kaller seg selv «matens Oscar-utdeling» og mener selv de tidlig peker på mattrendene over hele verden.

* (Vilkår)