– Ufattelig stolte

Tekst

– Vi er målløse over dette, sier Esben Holmboe Bang fra Maaemo. Restauranten kapret 35. plass i kåringen «World's 50 Best Restaurants 2018».

Verdens beste restauranter ble kåret tirsdag kveld i Bilbao i Spania. Aldri har de klart å samle så mange kjøkken- eller restaurantsjefer i salen som i år – hele 49 av de 50 var representert.

Restaurant Maaemo hoppet opp på listen, fra fjorårets 79. plass til 35. plass i kåringen.

Medeier og kjøkkensjef Esben Holmboe Bang sier han er ufattelig stolt og glad over plasseringen.

– Det var fantastisk å få være med på. Jeg har knapt ord, rett og slett. Det er kjempestor prestisje at en restaurant med åtte bord i Oslo er på listen over verdens 50 beste restauranter. Å bli rangert sammen med så mange dyktige bransjekolleger, gir oss motivasjon til å presse oss enda lenger, sier Holmboe Bang.

35. plass i kåringen er en bragd for Oslo-restauranten. Det ble trukket frem som et kjøkken med fascinerende råvarer som avspeilet Norges rå natur.

Les vår anmeldelse av Maaemo: Maaemo leverer i toppklasse!

For en tid tilbake skar Maaemo ned på antall åpningsdager og holder nå kun åpent fra onsdag til lørdag.

– Nå har vi tre dager i uken hvor vi kan konsentrere oss om det kreative, om å utvikle nye retter og metoder. Vi ser mer innovasjon allerede nå, og det er viktig for oss å holde momentum, å stadig se fremover, sier Holmboe Bang.

Europeisk storeslem

Helt til topps på listen klatret Osteria Francescana fra Modena i Italia, som tok andreplassen i 2017. På andre plass kom El Cellar de Can Roca i Girona i Spania, mens franske Mirazur i Menton kapret tredjeplassen.

Fjorårets vinner av kåringen, Eleven Madison Park i New York, ramlet ned til 4. plass denne gangen – til lett buing i salen.

Bent Stiansen fra Statholdergaarden sier Maaemos hopp på listen er en fantastisk bragd.

– Dette fortjener Maaemo. Det de gjør, er banebrytende, det er bare å ta av seg hatten, sier Stiansen som kaller Maaemo «min lokale kro» – 500 meter ned i gaten fra leiligheten hans på Grønland.

Noma borte

Den danske restauranten Noma har vunnet tittelen fire ganger, men er ikke å se i år. Ifølge nettstedet Eater.com skyldes det at nyåpningen i København kom for sent til at restauranten kunne få være med på 2018-listen.

Kåringen og stemmegivningen er en omfattende prosess som involverer 1000 internasjonale fagfolk innen mat- og restaurantbransjen. Ifølge nettsiden til «The World's 50 best …» består juryen av matskribenter og kritikere, kjøkkensjefer, restauratører og bereiste gourmeter. Verden er delt i 26 regioner, og hver region har 40 medlemmer som alle har ti stemmer hver.

Kåringen kaller seg selv «matens Oscar-utdeling» og mener selv de tidlig peker på mattrendene over hele verden.

* (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk