Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Kjøttboller er perfekt gatemat

Tekst
Foto
Rotisserie holdt til i Hausmanns gate. Nå har innehaveren gjort om konseptet og serverer kjøttboller i mange varianter. Foto: Camilla Jensen

Rotisserie holdt til i Hausmanns gate. Nå har innehaveren gjort om konseptet og serverer kjøttboller i mange varianter. Foto: Camilla Jensen

Italiensk-amerikanske kjøttboller, britiske kjøttboller av svin, søramerikanske kyllingboller? Oslo har endelig fått en restaurant som spesialiserer seg på kjøttboller.

Paul Voza, Piotr Nasewioz og Loris Giannitrapani driver Meatballs i Oslo sentrum.

Paul Voza, Piotr Nasewioz og Loris Giannitrapani driver Meatballs i Oslo sentrum.

- Kjøttboller er perfekt gatemat fordi alle har et forhold til dem, sier Loris Giannitrapani (36), eier av nyåpnede Meatballs i Hausmannsgate i Oslo.

Hvert land har jo sin egen versjon av retten. På den første menyen vår har vi derfor både klassiske italiensk-amerikanske kjøttboller av storfe, en mer britisk variant med kjøttboller av svin med potetmos og saus, søramerikanske kyllingkjøttboller med chipotle og typisk siciliansk vegetarisk arancini.

- Hva med svenske kjöttbullar?

- Nei, de finnes allerede på det der blå og gule stedet.

Fra kylling til kjøttboller

I motsetning til IKEA-restauranten, lager Meatballs all maten fra bunnen av. Kjøttet kommer fra Strøm-Larsen på Torshov og kvernes på kjøkkenet av Paul Voza og Piotr Nasewioz, sistnevnte tidligere kokk på Polens første Michelin-restaurant, Atelier Amaro i Warszawa. Eier Giannitrapani, som selv kommer fra Montpellier i Frankrike, drev tidligere den franske restauranten Rotisserie i de samme lokalene, men stengte dørene 30. april.
12 dager senere åpnet han med et nytt konsept.

- Det var tøft å drive a la carte-restaurant her. Gatemat er lettere, for folk kommer tilbake oftere, sier han.

- Folk vil spise godt og kjapt, og de vil ha verdi for pengene. Vi ønsker å lage lavpris-mat med noe ekstra. Når det gjelder kjøttboller, er det kun kreativiteten som begrenser oss.

Sydamerikanske kyllingboller på Meatballs.

Sydamerikanske kyllingboller på Meatballs.

Inspirasjon fra Paris og New York

Giannitrapanis inspirasjon var først og fremst Paris-restauranten Balls og spisesteder som har spesialisert seg på kvernet kjøtt i den franske hovedstaden. Da han hørte om supersuksessen The Meatball Shop i New York, skjønte han hvor konseptet kom fra. Barndomskompisene Daniel Holzman og Michael Chernow startet i 2010 et sted som skulle servere gourmet-kjøttboller som nattmat til bargjestene på Lower East Side. Det ble fort en hit både på dag- og kveldstid, og i dag består The Meatball Shop av i alt seks restauranter på Manhattan og i Brooklyn.

- De har jo inspirert alle, og det viser bare at alle elsker kjøttboller. På sikt har vi også planer om å servere nattmat, sier Giannitrapani.

- Kommer dere til å ha franske boulettes på menyen?

- Nei, utenom min aksent er det ingenting som er fransk her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.