Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Speilsalen - hjemmeseier for Cristopher Davidsen som fikk en stjerne i Michelinguiden.

Speilsalen - hjemmeseier for Cristopher Davidsen som fikk en stjerne i Michelinguiden.

Fem nye Michelinstjerner til Norge

Tekst
Foto

Norge tok storeslem under dagens Michelinstjerneutdeling og mottok nesten halvparten av årets nye stjerner. Under, Speilsalen, Bare og Omakase Oslo fikk sin første og Re-Naa rykket opp til to, mens Maaemo som straks åpner i nye lokaler er fjernet fra årets nordiske guide.

Fakta: Michelinstjerner i Norge 2020

Norge har 11 restauranter med stjerne i den nordiske Michelinguiden for 2020

Re-Naa, Stavanger ★★ (NY)

Omakase Oslo, Oslo ★ (NY)

Under, Lindesnes ★ (NY)

Bare, Bergen ★ (NY)

Speilsalen, Trondheim ★ (NY)

Fagn, Trondheim ★

Credo, Trondheim ★

Sabi Omakase, Stavanger ★

Statholdergaarden, Oslo ★

Kontrast, Oslo ★

Galt, Oslo ★

– Vi flyttet akkurat, vi har vært åpne i ti måneder. Vi inviterte gjestene inn i kjøkkenet og jeg sier det er som å invitere dem inn i stuen min. Jeg må si til teamet mitt, og kona mi, dette er så utrolig, dere er det beste teamet i verden, sa Sven Erik Renaa før han utstøtte et gledesbrøl da han tok imot sin andre Michelinstjerne for restauranten Re-Naa i Stavanger. Han har drevet restauranten i ti år, men det er først i sin tredje inkarnasjon i Eilert Smith Hotel han har rykket opp i tostjernersdivisjonen.

– Vi hadde ikke tro på dette her, sier en overrasket Sven Erik Renaa til Dagens Næringsliv.

– Vi har jo ikke hatt åpent så lenge. Faen dette er kult altså.

Nicolai Ellitsgaard ved Under i Lindesnes ble kalt opp på scenen som den fjerde nye norske restauranten med Michelinstjerne under dagens seremoni i Trondheim.

Helvete, dette er så bra! Vi har vært åpne i ti måneder og snakket om at vi kanskje kunne få en stjerne om tre år, sa Christopher Davidsen og takket både kolleger og familie da han tok imot den ferske restaurantens ferske stjerne i Trondheim.

– Jeg har ikke ord. At vi er her i dag og ikke om to-tre år er helt fantastisk, sier Christopher Davidsen, som ikke mottok invitasjonen til utdelingen før fredag.

– På tide, sa kjøkkensjef Kristian Vangen Bretten ved Bare, som nylig tok over ledelsen i Bergensfavoritten til å få en stjerne. Bergen har inntil nå vært eneste av de største norske byene uten Michelinstjernerestaurant.

– Vi har jo snakket om det, og selvfølgelig har vi hatt lyst på, men jeg hadde ikke troen før vi ble invitert, sa en litt rørt Morten Tungesvik på Bare i Bergen etter utdelingen.

En annen av Norges nyeste stjernerestauranter er en bitte liten sushirestaurant som hver kveld låser ti gjester inne for et uforglemmelig måltid servert av sushikokken Vladimir Pak: Omakase Oslo.

– Nå er jeg bare veldig glad og veldig overrasket, sier Vladimir Pak til Dagens Næringsliv.

Vladimir Pak vokste opp i Russland, men er koreansk og har jobbet i Tokyo. Han lager såkalt Edomae sushi til ti gjester hver kveld i en bitte liten restaurant i Vika i Oslo.

– Jeg besøkte en venn i Bergen fordi jeg ville prøve norsk fisk, forteller han om hvorfor han kom til Norge.

Norge har dermed fått fire nye restauranter med en stjerne i den prestisjefylte guiden, og én ny tostjernersrestaurant. Uten Maaemo finnes det ingen trestjerners restaurant i Norge for øyeblikket. De øvrige restaurantene med en stjerne, Galt, Statholdergaarden, Sabi Omakase, Kontrast, Credo og Fagn beholder sine stjerner i årets guide.

15

Fakta: Nye Michelinstjerner i Norden 2020

Danmark
• Alchemist, København (ny i Guiden) ★★
• Jordnær, Gentofte – Eric Kragh Vildgaard (hadde allerede én stjerne) ★★

Sverige
• Aloë, Älvsjö – Daniel Höglander og Niclas Jönsson (hadde allerede én stjerne) ★★
• Etoile, Stockholm (ny i Guiden) ★

Island
• Dill, Reykjavik (ny kokk) ★

Finland
• Inari, Helsinki (ny i Guiden) ★

Nye stjerner i Norden

Med bortfallet av Maaemo har Norden nå bare to trestjerners restauranter, Geranium i København og Franzén i Stockholm. Ellers er antallet tostjerners restauranter 13 med de fire nye som fikk en ekstra stjerne, og 37 med en stjerne inkludert årets syv nykommere. Rasmus Munks nylig gjenoppståtte Alchemist rykket rett inn i guiden med to stjerner for sin spektakulære restaurant i København der han gjør måltidet til en totalopplevelse.

– Det krever jo noe å beholde denne. Men vi fortsetter med det vi har gjort, vi kommer ikke til å endre noe, sier Munk til Dagens Næringsliv.

Les om Dagens Næringslivs besøk på Alchemist: Ekstremrestauranten Alchemist lager noe matverdenen aldri før har sett

Tre nye priser

Michelinguidens internasjonale direktør Gwendal Poullenec lanserte tre nye priser i Michelin-guiden da han presenterte årets nordiske stjernerestauranter. Den første prisen, for bærekraft, går til Magnus Ek ved svenske Oaxen Krog.

Norske Heidi Bjerkan ved Credo, Jimmy Øien på Rest, Svein Trandem ved Einer og Sebastian Myhre i Stallen ble også hedret for bærekraft under dagens seremoni.

De to andre prisene deles ut for service og mentorvirksomhet.

Bærekraft vil for øvrig bli et nytt kriterium i stjerneguiden heretter.

Tina Kragh Vildgaard ved Jordnær restaurant i danske Gentofte fikk den nyopprettede prisen for service, mens danske Geraniums Rasmus Kofoed mottok prisen for å være en kjøkkensjefmentor.

Fakta: Guide Michelin

  • Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.
  • Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.
  • Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.
  • Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.

Første gang i Norge

Det er første gang utdelingen foregår i Norge, og komiker Thomas Giertsen var konferansier under showet. Trondheims ordfører Rita Ottervik var konferansierer under showet og næringsminister Iselin Nybø talte tilpublikum før Michelinguidens internasjonale direktør Gwendal Poullennec gikk på scenen.

– Dette her er jo veldig kult. Så moro å se så mange som er så stolte av yrket sitt, sier Iselin Nybø som selv bor bare 100 meter fra stjernerestauranten Omakase i Stavanger.

– Da den fikk stjerne så jeg hva det gjorde med byen og nabolaget. Men med så mange nye stjerner løfter jo dette både matnæringen og reiselivet i hele Norge, sa næringsministeren.

Den tradisjonstunge Michelinguiden begynte å gi ut en egen guide til restauranter i de nordiske landene i 2014. Inntil i dag hadde syv restauranter i Norge en eller flere stjerner. Stjernene deles ut etter at guidens inspektører har gjestet restaurantene anonymt en eller flere ganger.

Tradisjonelt belønnet guiden restauranter med klassisk fransk kokekunst og tradisjonell staffasje som stivede duker og porselen, men de siste årene har guiden åpnet blikket også mot andre matkulturer.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.