Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Favoritt. Sven Erik Renaas Re-Naa i Stavanger er norske kokkers favoritt til å rykke opp til to stjerner under dagens Michelinutdeling i Trondheim.

Favoritt. Sven Erik Renaas Re-Naa i Stavanger er norske kokkers favoritt til å rykke opp til to stjerner under dagens Michelinutdeling i Trondheim.

Disse kan få stjerner i den nordiske Michelinguiden for 2020

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Re-Naa i Stavanger er norske kokkers favoritt til å rykke opp i tostjernersdivisjonen når årets nordiske Michein-guide offentliggjøres i Trondheim mandag 17. februar.

Mandag ettermiddag i Trondheim offentliggjør Michelin-guiden hvilke nordiske restauranter deres inspektører mener fortjener plass og stjerner i årets utgave av den legandariske guiden.

Det er første gang stjernekåringen foregår i Norge, og forventningene er høye. Blir det noen nye stjernerestauranter i Norge? Får Bergen, landets nest største by, omsider en restaurant med stjerne? Og ikke minst: Blir det opprykk for noen av de syv restaurantene som allerede har en stjerne i guiden?

Fakta: Guide Michelin

  • Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.
  • Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.
  • Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.
  • Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.

Trondheim og Stavanger

Den heteste kandidaten ifølge kokkene Smak har snakket med, er Sven-Erik Renaas Re-Naa i Stavanger, som i 2019 flyttet til større og bedre lokaler.

– Jeg synes vi er bra nok til det, nå. Med flyttingen og med hva vi holder på med nå, har vi virkelig tatt et stort byks opp. Jeg er 98 prosent sikker på at vi har hatt flere besøk, sier Re-Naa selv, som også sier han er sikker på at oljebyens andre stjernerestaurant, sushibaren Sabi Omakase, får beholde sin ene stjerne.

En annen potensiell kandidat for opprykk er Heidi Bjerkans Credo i Trondheim, som fikk stjerne for første gang ifjor.

Trondheim har per i dag to stjernerestauranter, Credo og Fagn, og spørsmålet er om byens nyeste storstue, Speilsalen i Hotell Britannia, er moden for stjernen de sikter mot. Ifølge Michelinguidens egen twitterkonto, har inspektørene i hvert fall vært innom.

– Jeg tror kanskje det er litt tidlig i år, vi har hatt åpent i ni måneder, sier kjøkkensjef Christopher Davidsen.

– Det er veldig kjekt at det blir spekulasjoner, men det er ganske mange restauranter som jobber mange år for å få stjerner. Derfor har vi ikke så store forhåpninger om det allerede første året, sier han.

Starter på nytt?

I Oslo rykket imidlertid Maaemo i sin tid rett opp til to stjerner etter et års drift. De siste fire årene har Esben Holmboe Bangs restaurant hatt tre stjerner i den franske guiden, og de fleste regner med at han vil beholde oppføringen også i årets guide, til tross for at restauranten for øyeblikket er stengt og om en ukes tid åpner i helt nye lokaler.

– Det ville være rart om vi kom med i årets Michelinguide, sier Esben Holmboe Bang selv.

Nykommere i Oslo

Blant nykommere i hovedstaden trekker alle Smak har snakket med frem Restaurant Rest som en het kandidat til stjernestatus. Rests kjøkkensjef Jimmy Øien bruker utelukkende matvarer som ellers ville gått til spille og tryller frem et gourmetmåltid av dem, men vil hverken uttale seg om egne forhåpninger eller om restauranten har hatt besøk.

Stjernerester. Kan den bærekraftige Restaurant Rest ta steget opp i stjernedivisjonen?

Stjernerester. Kan den bærekraftige Restaurant Rest ta steget opp i stjernedivisjonen?

I den andre enden av gastronomispekteret ligger Ulriks Jepsens franske À L’aise, som siden den åpnet for tre år siden har hatt tydelig ambisjon om å bli innlemmet i stjernefellesskapet. Blir i år året der restauranten på Majorstuen endelig får lønn for strevet? Mange av kollegene håper det.

– À L’aise er teknisk suverene. De fortjener en stjerne, sier Bent Stiansen, kjøkkensjef ved Statholdergaarden som selv har beholdt en stjerne gjennom 22 år. Bare i Bergen. Et annet stort spørsmål er om Norges nest største by omsider får stjernemerkede restauranter i guiden, og den mest sannsynlige vil i så fall være Bare i Børsen hvor Kristian Bretten Vangen er kjøkkensjef, selv om også Christopher Haatufts Lysverket nevnes av noen.

– Vi har ikke fått noen invitasjon ennå, sier kjøkkensjef på Bare, Kristian Bretten Vangen.

– Men de har vært her, vi er i loopen og vi hadde gode dager.

Per i dag har åtte norske restauranter stjerner i den nordiske guiden. I tillegg til Maaemos tre stjerner, har følgende én: Statholdergaarden, Kontrast og Galt i Oslo, Re-Naa og Sabi Omakase i Stavanger, samt Credo og Fagn i Trondheim.

DN rapporterer direkte fra utdelingen, som begynner klokken 17.00.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.