Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Blir A L'Aise Norges nye stjernerestaurant mandag? Norske kokker holder en knapp på Ulrik Jepsens franske luksus.

Blir A L'Aise Norges nye stjernerestaurant mandag? Norske kokker holder en knapp på Ulrik Jepsens franske luksus.

Nye stjerner til Norge?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Oslo-restauranten A L'Aise er den heteste kandidaten til en eventuell ny norsk stjerne i årets Michelin-guide.

Mandag samles Skandinavias kulinariske elite i København for å overvære offentliggjøringen av restaurantstjerner i årets Michelin-guide for Skandinavia. Det store spørsmålet er om Norges stjernekart vil forandre seg fra i fjor.

Fakta: Guide Michelin

Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.

Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.

Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.

Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.

Da fikk Sabi Omakase, det eksklusive 12-seters flaggskipet i sushi-kjeden Sabi, den eneste nye norske stjernen, mens Maaemo beholdt sine tre, Statholdergaarden, Kontrast og Re-Naa beholdt hver sin stjerne.

I år snakker kokkene seg i mellom om at den klassisk, franske restauranten A L'Aise på Majorstuen i Oslo kan ha en sjanse til å hanke inn en stjerne i guiden.

– Vi har gjort hva vi kan og har pushet alt vi kan, vi har definitivt et mål om å få en stjerne, sier kjøkkensjef Ulrik Jepsen ved A L'Aise.

– For oss ville det være en stor ære, men vi regner med at det tar mer enn et år å få en stjerne. Vi er takknemlige og stolte over at folk tror vi har en sjanse, men vi er mer realistiske, sier Jepsen som åpnet A L'Aise for et år siden.

Håper på status quo

– Jeg håper jo at det skal være status quo i Stavanger og Oslo, de som har stjerner, fortjener det, sier Norges Michelin-veteran Bent Stiansen. Hans restaurant Statholdergaarden i Oslo har hatt en stjerne i 20 år.

Bent Stiansen har hatt Michelinstjerne i 20 år.

Bent Stiansen har hatt Michelinstjerne i 20 år.

– Jeg synes jo A L'Aise har et stjerneprodukt. Den hadde fortjent en stjerne, og det har vært inspektører der flere ganger, ifølge ryktene, sier han.

– Jeg kjenner Ulrik på A L'Aise og hører det er veldig bra. Men om det er for klassisk, det vet ikke jeg, sier Sven Erik Renaa, som for to år siden fikk en stjerne for restaurant Re-Naa i Stavanger.

– De er ikke så mye ute etter fransk kokekunst nå, de vil ha særpreg. Men samtidig gjør A L'Aise et veldig solid håndverk. Jeg tror at hvis han leverer på det nivået jeg hører som avisene melder, bør det være innafor.

Fler stjerner til Stavanger?

Stavanger er den eneste norske byen utenfor Oslo som har restauranter med stjerner i guiden som gis ut av den franske bildekkprodusenten Michelin. Renaa sier han selv har liten tro på at han vil reise hjem med to stjerner.

– Det er ikke umulig at Omakase kunne fått det til. De mener de har hatt besøk, mens jeg kan ikke si jeg har sett eller observert noe besøk i det hele tatt hos meg. Hvis de har vært her, har de vært inkognito og flinke, sier Renaa.

Sven Erik Renaa var den første norske kokken utenfor Oslo som fikk Michelinstjerne.

Sven Erik Renaa var den første norske kokken utenfor Oslo som fikk Michelinstjerne.

Hverken på Røst teaterbistro eller nyåpnede Fagn i Trondheim har innehaverne tro på at de sagnomsuste inspektørene har vært innom for å sjekke om de holder mål til en stjerne eller utmerkelsen Bib Gourmand.

– Vi er veldig usikre på om vi har hatt besøk av Michelin. Fra et sånt ståsted tror jeg vi åpnet litt sent i fjor for å bli med i årets guide, selv om jeg synes nok vi leverer på standarden, sier Jonas André Nåvik, innehaver av Fagn.

Heidi Bjerkan gjenåpnet sin restaurant Credo i nye lokaler forrige uke, og er dermed ute av konkurransen.

Lite håp i Bergen

Heller ikke i Bergen er det særlig forventninger om nye stjerner. Byens nyeste topprestaurant, Bare, har ikke hatt åpent et fullt år, og Lysverket, som ofte har vært nevnt som en het kandidat til en stjerne i Bergen, har lagt om konseptet for å bli mer tilgjengelig for den jevne bergenser.

– Det åpenbare svaret er at hvis Lysverket skal mase etter Michelin-stjerner, går det på tvers av det folk i Bergen trenger. Det hadde vært ufornuftig av oss å redusere sitteplasser, forlenge menyene og ha flere folk på jobb. det blir for dyrt og snevert for hva gjestene trenger, sier Christopher Haatuft.

Christopher Haatuft ved Lysverket sier han er mer opptatt av å tekkes bergenserne fremfor Michelininspektører.

Christopher Haatuft ved Lysverket sier han er mer opptatt av å tekkes bergenserne fremfor Michelininspektører.

Han får støtte av Esben Holmboe Bang ved Maaemo, Norges første og eneste restaurant med tre stjerner.

– Jeg vil ikke spekulere for mye på Michelin, det er det samme hvert år, man hausser det opp.

Det som er viktig å poengtere er at det har skjedd mye i Oslo, det er fantastisk mange kjempegode restauranter og bedre enn noensinne. Det er det vi skal glede oss over i større grad enn hvem som får stjerner eller ikke, er at det er gøy å gå ut og spise i Oslo.

Esben Holmboe Bang er Norges første og eneste kokk med tre stjerner.

Esben Holmboe Bang er Norges første og eneste kokk med tre stjerner.