Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Silkeveien. Fra venstre Ivan Mares, Jaime Docherty og Emily Lindquist bak matboden Silk Road. De skal servere vegansk og glutenfri i nye Torggata Bad.

Silkeveien. Fra venstre Ivan Mares, Jaime Docherty og Emily Lindquist bak matboden Silk Road. De skal servere vegansk og glutenfri i nye Torggata Bad.

Fyller Torggata Bad med street food

Tekst

Vil du få varsel hver gang Tine Faltin publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Der klorvannet skvulpet og oslofolk engang svømte i stim i Torggata Bad, er det nå gatemat og drinker som gjelder.

Et filippinsk brødrepar oppvokst i Milano. En tsjekker med restauranterfaring fra Libanon. En kokk fra Guadeloupe og en nordmann med klokkertro på fisk fra Hawaii. Dette er noen av dem du finner når den 1800 kvadratmeter store nye gatemathallen i Torggata Bad i Oslo åpner lørdag.

Litt crazy

Hvis du utbryter et «wow», og blir ørlite satt ut når du stikker nesen inn, vil gründerne bak Oslo Street Food være fornøyde.

– Maten er viktigst, men vi satser på at folk vil like uttrykket også. Vi har ønsket å lage noe uhøytidelig, noe litt crazy. Noe Oslo ikke har sett før, sier Wilhelm Larsen, styreleder og en av tre som står bak prosjektet.

Sammen med eieren har de brukt ett år på å pusse opp. Rundt 70 millioner kroner er brukt på selve bygningen, et ukjent antall millioner på matboder og interiør.

16 kjøkken, fire barer

Japansk, filippinsk, libanesisk, meksikansk, peruansk, østeuropeisk og minst en håndfull kjøkkener til. Verden har flyttet inn i den tidligere badeanstalten med røtter tilbake til 1800-tallet. I alt er det bygd 16 boder og fire barer for alt fra vin og cocktails til øl og kaffe. Larsen mener summen av stedene er det mest spennende.

– Over 100 søkte om plass. Vi har brukt tid på å finne de beste smakene, sier han.

Noen er kjente navn, som indiske Der Pepper'n Gror og Tunco. Andre er nye i Oslos matverden.

Fra morgen til natt

Oslo Street Food håper å nå deg enten du vil ha frokost, lunsj, jobbmøte, spise ute med familien, ta en drink eller en matbit før konsert.

– Gatemat er raskt, godt og enkelt. Vi mener at vi har noe for alle, sier prosjektleder og en av de andre stifterne, Christian Witt.

14

– Det er gatemat på Vippa, i Mathallen, i food trucks og på street food-festivaler. Orker vi mer nå?

– Absolutt. Dette er bare begynnelsen. Folk vil ha rask kvalitetsmat, sier Witt.

– Små retter til stor pris?

– Nei, variert mat til god pris.

Vegansk

Matboden Silk Road serverer vegansk mat, og som navnet indikerer, kommer rettene fra de gamle handelsrutene gjennom Asia, Midtøsten og Afrika. Fem-kroner fra hver porsjon går til hjelpetiltak i ulike land.

– Det blir nye smaker for hver sesong, sier tsjekkeren Ivan Mares, som sammen med briten Jaime Docherty står bak stedet.

Fakta: Torggata Bad

  • Badeansatalt i Torggata med fasade mot Arbeidersamfunnets plass. Bygd i 1925 etter tegninger av arkitektene Morgenstierne & Eide.
  • Var Oslos største bad med opptil en million besøkende årlig. Etterhvert utkonkurrert av Frognerbadet og Tøyenbadet. I drift til Oslo kommune solgte det videre i 1989.
  • Bygningen huser andre virksomheter, som bowling, konsertlokale, spillbar, kontorer og eventlokaler.

De to har erfaring fra spisesteder som Plah, Lulu, Kamai og Bon Lio.

De filippinske brødrene Dominic og Daniel Vergara har fartstid fra flere Michelin-restauranter, blant annet Maaemo. De mener filippinsk mat, med sine innslag fra Spania, Kina, Japan og USA, er en ukjent smaksbombe.

– Den filippinske soyaen og kokoseddiken er på plass. Hos oss blir det ekte smaker, lover brødrene.

Kain skal servere filippinsk mat. Bak står brødrene Daniel Vergara (til venstre) og Dominic Vergara.

Kain skal servere filippinsk mat. Bak står brødrene Daniel Vergara (til venstre) og Dominic Vergara.

– Youngstorget og gatene rundt har nærmest eksplodert med barer og spisesteder de siste årene. Hva tenker dere om konkurransen?

– Vi tenker at ingen av dem driver med gatemat på gourmetnivå. Vi skal heller ikke gå kebabutsalgene i næringen. Vi tror Oslo Street Food vil berike strøket og gjøre det enda mer attraktivt, sier Wilhelm Larsen.

I ett år har den gamle badeanstalten blitt pusset opp til å huse 16 gatematboder.

I ett år har den gamle badeanstalten blitt pusset opp til å huse 16 gatematboder.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.