Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– En ny park i Oslo, bare et steinkast fra Jernbanetorget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Norberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Ildsjelene bak Prindsen Hage spiller boule: Tina Aanonsen (fra venstre), daglig leder i Nye Prindsen Hage, Timo Baetzel, medgründer og kokk i Frævleik, Andreas Krogseth, daglig leder i Frævleik og Jarl Christer Bomann, fra Eventbyraaet AS. Her skal det være serveringssteder og bar, og aktiviteter som boule, krokett, bordtennis, fire på rad, sjakk og bowling.

Ildsjelene bak Prindsen Hage spiller boule: Tina Aanonsen (fra venstre), daglig leder i Nye Prindsen Hage, Timo Baetzel, medgründer og kokk i Frævleik, Andreas Krogseth, daglig leder i Frævleik og Jarl Christer Bomann, fra Eventbyraaet AS. Her skal det være serveringssteder og bar, og aktiviteter som boule, krokett, bordtennis, fire på rad, sjakk og bowling.

Gründere åpner matservering og kulturtilbud i Storgata.

– Jeg tar meg alltid en smak av ruccolaen når jeg er her.

Andreas Krogseth napper til seg et salatblad fra en av plantekassene i Oslos nye kulturpark, Prindsen Hage. Her, rett ved den mest forslitte delen av Storgata, den mellom Hausmanns gate og Brugata, vokser urter, planter og blomster. Her er måkeskrik, lyslenker, restauranter og en bar med takterrasse. Glemt er alt på utsiden, rushtrafikk, trikk og sprøytestikk. Bak en smijernsport i Storgata 36 ligger denne 4000 kvadratmeter store bakgården, en kommunal eiendom som har stått ubrukt i mange år.

– Det var kommunen som tok oss med på en befaring, forteller Arnt Andersen, leder i Trøbbelskyter, byrået som står bak prosjekter som Kulturhuset, Vulkan Arena og Sukkerbiten.

Sommeren 2016 ble den siste for sistnevnte, serveringsstedet på halvøya utenfor Operaen. Sukkerbiten måtte vike for utbyggingen i Bjørvika og nå er området riggplass for Lambda og Deichman hovedbibliotek. Trøbbelskyter så muligheten til å videreføre Sukkerbiten-konseptet i sentrum og flyttet containerne til Prindsen Hage i Storgata.

– Vi synes dette er et helt fantastisk sted, det er en ny park i Oslo, virkelig bare et steinkast fra Jernbanetorget, sier Andersen.

Midt på gårdsplassen står drivhuset som leverer urter til kjøkkenet. Prindsen Hage skal ha flere barer og serveringssteder, og aktiviteter som boule, krokett, bordtennis, fire på rad, sjakk og bowling.   

Midt på gårdsplassen står drivhuset som leverer urter til kjøkkenet. Prindsen Hage skal ha flere barer og serveringssteder, og aktiviteter som boule, krokett, bordtennis, fire på rad, sjakk og bowling.   

Liv

Inspirasjonen til å skape liv i øde byrom har de hentet fra prosjekter som Verdenshjørnet i København, Petersham Nurseries i London og Prinzessinnengarten i Berlin.

– Bakgården er regulert for allmennheten, men den ligger i et veldig belastet område og det blir ikke noe bra hvis vi bare åpner portene. Derfor bidrar vi med kultur, servering og vakthold, sånn at det blir en trygg møteplass.

Prindsen Hage har hatt snikåpning, men ordinær åpning blir ikke før i slutten av august. Da står 15-20 ansatte i to restauranter, bar og kaffebar klare til å ta imot oslofolket. Aktivitetstilbudet blir blant annet petanque (boule), barnebowling, krokett og bordtennis. Skjenkebevillingen er på plass, til tross for at både både bydelsoverlegen og bydelsdirektøren først anbefalte å avslå søknaden. En av de nærmeste naboene er omsorgsboliger for tidligere rusmisbrukere. En annen nabo er Aktivitetshuset Prindsen, et tilbud til folk med rusproblemer og psykiske lidelser, drevet av Kirkens Bymisjon. Arnt Andersen i Trøbbelskyter tar kritikken med ro:

Her er takterrassen over baren på Prindsen Hage, et kultur- og aktivitetstilbud i Storgata midt i Oslo sentrum.   

Her er takterrassen over baren på Prindsen Hage, et kultur- og aktivitetstilbud i Storgata midt i Oslo sentrum.   

– Det er ikke alle som synes at endring er positivt, og det er vanskelig å forsvare seg mot sånt. Jeg tenker at de får komme og se når vi har åpnet, da er det enklere å forstå hva dette faktisk er. Prindsen er en hage som også er åpen på dagtid, vi tenker fra åpningstid fra 12 til 24. Det blir rolig stemning og bakgrunnsmusikk, det blir ikke noe raveparty her.

Det blir rolig stemning og bakgrunnsmusikk, det blir ikke noe raveparty her

Arnt Andersen i Trøbbelskyter

Daglig leder Tina Aanonsen, med bakgrunn fra frisørkjeden Adam&Eva, ser for seg alt fra filmvisninger, premierefester, loppemarkeder og matfestival i hagen.

Fakta: Prindsen hage

Prindsen Hage er en ny kulturpark i Storgata 36. Åpner i august.

Området har to restauranter, bar og kaffebar, i tillegg til aktiviteter som boule, krokett og barnebowling. Det er også planer om filmvisninger, loppemarked, matfestival og julemarked.

Hagen er en videreføring av Sukkerbiten ved Operaen.

Eier er Trøbbelskyter as, som også står bak Kulturhuset og Vulkan Arena.

– Vi har sitteplasser til over 1000 personer. Da må vi kanskje rydde bort noe, men det skal vi få til. Vi har utallige ideer på hva vi kan arrangere her, så det skal vi få til, mener Aanonsen.

Å rydde bort noe er ikke umulig. Hagen har en «containerstruktur», som de kaller det. Restauranter og barer holder til i hver sin container. I den grønnmalte driver Pedro Caiado og samboer Andrea Gamst restauranten Beets, de er henholdsvis kokk og daglig leder. Portugisiske Caiado har erfaring fra Oslo-restauranter som Onda, Ni&Tyve, Piscoteket og Kolonihagen. I Prindsen Hage vil han servere økologisk fastfood, som knekkebrød-sandwicher og vegetarburgere.

På Prindsen hage skal to kjøkken diske opp mat, blant annet Beets, der Andrea Gamst er daglig leder og Pedro Caiado er med-gründer og kokk. Prindsen åpner i slutten av august og skal være et kultur- og aktivitetstilbud.  

På Prindsen hage skal to kjøkken diske opp mat, blant annet Beets, der Andrea Gamst er daglig leder og Pedro Caiado er med-gründer og kokk. Prindsen åpner i slutten av august og skal være et kultur- og aktivitetstilbud.  

Restaurant Beets skal blant annet tilby bolle med gulrot, syltet tomat, rødbeter, brokkoli, egg og urter fra hagen.  

Restaurant Beets skal blant annet tilby bolle med gulrot, syltet tomat, rødbeter, brokkoli, egg og urter fra hagen.  

– Jeg drev en restaurant i Portugal i fjor, det gikk overraskende bra. Vegetarburgeren var bestselgeren, så den viderefører jeg her i Norge.

I nabocontaineren er det firmaet Frævlei og kokk Timo Baetzel som styrer. I de første ukene er kjøkkenet hans, men visjonen til Frævleik er å være en matinkubator. Daglig leder Andreas Krogseth forklarer:

– Alle kan leie dette kjøkkenet, enten for en dag, en helg eller en måned. Her kan velrennomerte restauranter teste ut et nytt konsept eller folk i startgropa kan få prøve ut maten sin. Frævleik er et gammelnorsk ord som betyr å vokse eller formere seg, og det er akkurat det vi ønsker å få til. Dette skal være et sted for entreprenører innenfor matbransjen.

Krogseth stjeler litt mer ruccola fra plantekassene. Måkene hyler igjen. Sola stråler. Men Arnt Andersen vet at det kommer en mørk høst og en kald vinter. Hva skjer med Prindsen Hage da?

– Når man driver uteservering tenker man at sesongen starter 17. mai og slutter 1. september, men målet er å gjøre dette til et helårssted. Vi ser for oss skøytebaner og et varmt julemarked. Kanskje setter vi opp en stor lavvo. Også har vi noen kilometer med lyslenker. Det blir bra.

(Vilkår)