Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
På den nye restauranten Code skal Vaaghals-gutta Eirik Lillebø, Christer Rødseth, Jacopo Righetti og Jørn Lie servere klassisk brasserimat med en twist.

På den nye restauranten Code skal Vaaghals-gutta Eirik Lillebø, Christer Rødseth, Jacopo Righetti og Jørn Lie servere klassisk brasserimat med en twist.

Skal knekke koden i Barcode

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Norberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

For fem år siden var det vågalt å satse på restaurant i Barcode. Nå åpner gjengen bak Vaaghals den nye restauranten Code langs asfaltstripen ved Oslofjorden.

– Da vi åpnet Vaaghals trodde vi at lunsjen skulle gå av seg selv og at vi måtte jobbe med kvelden. Det snudde fort.

Medeier i Vaaghals, Eirik Strøm Lillebø, ser ut på de endeløse byggearbeidene i Dronning Eufemias gate. De gule anleggsmaskinene er omgitt av grå betongblokker og gråvær. Inne på Vaaghals har lunsjgjestene begynt å ankomme, men det er ikke kø. Det skremmer ikke Lillebø og resten av Vaaghals-gjengen fra å åpne en ny restaurant i Barcode.

– Vaaghals var den første restauranten i Barcode. Det har skjedd store endringer i løpet av disse fem årene. Nå er det mye mer folk her. Særlig er økningen i antall turister enorm. Nå har annenhver person kamera rundt halsen.

Fakta: Code

  • Ny restaurant som åpner i MAD-bygget i Barcode 28. oktober.
  • Blant eierne er Vaaghals-ansatte Christer Rødseth (Le Canard), Eirik Lillebø (Annen Etage) og Jacopo Righetti (Holmenkollen Park Hotel).
  • Skal satse på klassiske retter med en moderne vri.

Drevne restaurantfolk

Den nye restauranten får navnet Code. Vaaghals-gjengen har hatt lyst på lokalet lenge. Den forrige restauranten i det prisvinnende Mad-bygget i Barcode, pizzeriaen Il Vero, gikk konkurs for et par år siden. Etter å ha deltatt i trappeløpet Barcode Challenge, tok Eirik Lillebø et glass vin med samarbeidspartnerne i Oslo S Utvikling og gikk høyt ut i en samtale om det ledige lokalet: «Der åpner vi en restaurant», sa han.

Nå gjør de det. 150 meter unna restauranten de er ansatt i, men ikke eiere av, åpner Lillebø og resten av Vaaghals-ledelsen sin egen restaurant. Christer Rødseth, som er kaptein på kokkelandslaget og har erfaring fra Le Canard, er kjøkkensjef på Vaaghals og får samme tittel på Code. Eirik Lillebø, som har bakgrunn fra Annen Etage og Gamle Raadhus, blir daglig leder på Code. Restaurantsjef på Vaaghals, Jacopo Righetti, blir også restaurantsjef på Code. Med på eiersiden er også medeier og daglig leder i Vaaghals, Jørn Lie og faren hans, Lars Lie.

Klassisk brasseri

At Code blir en direkte konkurrent til den «Gutta på tur»-eide restauranten de leder, er de ikke enig i.

– Det blir et helt annet konsept. På Vaaghals er vi veldig opptatt av å fremme norske tradisjoner og råvarer. På Code blir det mye mer klassisk, både i uttrykk og mat, forteller Christer Rødseth.

– Vi er klassisk utdannede kokker, både når det gjelder mat og vin. Det er en grunn til at klassikere er klassikere. Det er steike godt, rett og slett. Men vi vil ikke bli kjedelige. Derfor blir det klassiske retter med en twist.

Fra menyen nevner de løksuppe med oksetunge, helstekt and og sauepølser. Twisten blir ikke bare å finne i maten, men også i serveringen, lover Christer Rødseth:

– Vi kommer til å ha en egen meny som heter «fra vognen». Vi skal ha en transjeringsvogn med mat som kan tilberedes og skjæres opp ute ved bordene. Det skal være litt sirkus i salen.

Jørn Lie (fra venstre), Eirik Lillebø, Christer Rødseth og Jacopo Righetti lover «sirkus i salen» når de åpner Code 28. oktober.

Jørn Lie (fra venstre), Eirik Lillebø, Christer Rødseth og Jacopo Righetti lover «sirkus i salen» når de åpner Code 28. oktober.

Stor terrasse

Etter lange diskusjoner falt navnevalget på Code.

– Det sier ingenting om hva vi skal gjøre eller hvilken type restaurant vi er, men det er et kjapt ord som er enkelt å «catche» og det sier noe om beliggenheten, sier Eirik Lillebø.

Restauranten går over to etasjer og får i overkant av 100 sitteplasser. Andre etasje, inkludert den store terrassen, kan stenges av og leies ut til private selskaper. Her blir det også mulighet til å arrangere kurs og konferanser.

Interiøret er tegnet av interiørarkitekt Trygve Jørundland. Oppussingsbudsjettet er på fire millioner kroner.

– Restauranten ligger i et av Norges kuleste bygg, og det krever at vi går all in på interiør og design. Vi går for en klassisk, parisisk brasseri-look, men med detaljer som bryter. Akkurat som med maten, forteller Lillebø.

Vaaghals-teamet teller fem-seks konkurrenter i umiddelbar nærhet, men på dagtid er det bedriftskantinene som byr på størst konkurranse. Eirik Lillebø er ikke bekymret:

– Det handler ikke om flaks. Det handler om at vi må være flinke på det vi gjør. Vi klapper hverandre på skulderen når det går bra, og da må vi kunne innrømme at vi ikke har vært flinke nok hvis det går dårlig.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.