Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vin står sentralt når Jefferson Goldring (til venstre), Francesco Marzola og Andreas Viestad skal utvikle den tidligere amerikanske ambassaden til et sosialt samlingssted.

Vin står sentralt når Jefferson Goldring (til venstre), Francesco Marzola og Andreas Viestad skal utvikle den tidligere amerikanske ambassaden til et sosialt samlingssted.

Tung vinsatsing i den tidligere amerikanske ambassaden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vin skal være synlig tema når den gamle amerikanske ambassaden gjenåpnes som konferansesenter, brasseri og vinbar neste år.

– Det vil ikke bli én stor vinkjeller, men mange vinrom som skal være synlige i hele huset, sier Andreas Viestad (48), som skal drive det kommende mat og vin-konseptet i lokalene som tidligere huset den amerikanske ambassaden. Bygget, som nå eies av Ivar Tollefsens selskap Fredensborg, gjøres nå om til både konferansesenter, restaurant, brasseri og vinbar.

Synlig vin

Et ønske om å spre kunnskap om vin ligger ifølge Viestad til grunn for hele satsingen. Sammen med Jefferson Goldring (30) og Francesco Marzola (37) skal han skape en arena der ambisjonen er å la publikum boltre seg i gilde flasker. I tillegg til et konferansesenter skal bygget huse en restaurant på toppen, i tillegg et brasseri og en champagnebar. Goldring får ansvaret for champagnebaren, som vil ligge ut mot Solli plass, mens Marzola får ansvar for vinen i brasseriet.
– Alle stedene skal ha forskjellig vinkart, men vinene kommer alle fra samme vinkjeller, sier Viestad, som også driver restaurantene St. Lars, Salomé og Spaghetteria.

Marzola og Goldring skal begynne å fylle vinkjelleren allerede nå, og har sånn sett god tid på seg – åpningen er først planlagt et stykke ut i 2023.

– En stor, en interessant og en sympatisk vinkjeller, det skal vi ha, lover Viestad, som vil ha både ung og gammel vin på kartet.

– Som vi skal kjøpe fra hele verden. Og ikke minst vin som vi kjøper nå, men også lagrer til den er drikkemoden, forteller Marzola. Han legger til at han er veldig opptatt av å bygge vertikaler når det gjelder vin i kjelleren.

Drømmejobb

Francesco Marzola er opprinnelig fra Sicilia og flyttet til Norge for rundt ti år siden. Siden den gang har han jobbet på restaurant Colonialen i Bergen, blitt vinansvarlig på Park Hotel Vossevangen på Voss og vunnet både NM og Nordisk for vinkelnere i henholdsvis 2018 og 2020. I vinbaren vil champagne stå sentralt.

– Med masse champagne på glass, fra alt fra småprodusenter til større og mer kjente champagnehus. Og selvfølgelig, mat som passer til champagne, sier Goldring.

Jefferson Goldring fra England har jobbet med vin i fire år på Maaemo, i tillegg til Under og The Tea Room, samt på Heston Blumenthals Fat Duck i Bray utenfor London. I tillegg har briten jobbet ved nå nedlagte Fäviken og senest Kontrast i Oslo. Både Marzola og Goldring er enig i et dette er en drømmejobb for de begge.

– Særlig når man kan være med å forme hvordan kjelleren skal bli så tidlig i prosessen. Maten og hvem som skal lage den er ikke bestemt enda.

– Men den skal ikke ha for høy terskel, brasseri som konsept er jo fransk, men mindre formell enn tradisjonelle restauranter. Det skal være ambisiøst, men ikke være fine dining. Og vi skal ikke glemme at det er noe amerikansk som sitter i huset her, og det skal vi ta med oss, ute å bli noe theme-park, sier Viestad.

Jefferson Goldring (til venstre), Francesco Marzola og Andreas Viestad jobber med å forme den tidligere amerikanske ambassaden til et brasseri, en champagnebar og en takterrasse sentrert rundt vin.

Jefferson Goldring (til venstre), Francesco Marzola og Andreas Viestad jobber med å forme den tidligere amerikanske ambassaden til et brasseri, en champagnebar og en takterrasse sentrert rundt vin.

Kunstkjøpet

I mai 2017 forlot amerikanerne bygget og flyttet til Huseby. Året etter ble det klart at Ivar Tollefsen gjennom sitt selskap Fredensborg var den nye eieren, og siden sommeren 2018, har det pågått byggearbeider i den tidligere ambassaden. Atelier Oslo Og Lund Hagem, som også har stått bak Deichman, står for utformingen etter at de stakk av med seieren i en konkurranse om oppdraget.

Fakta: Ambassaden as

  • Den tidligere Amerikanske Ambassade, Henrik Ibsens gate 48, Oslo
  • Eier: Ivar Erik Tollefsen (60).
  • Datterselskap av Fredensborg Hospitality.
  • Andreas Viestad (48), som både er partner og driver.
  • Vinansvarlige: Francesco Marzola (37) og Jefferson Goldring (30).

– Da bygget ble reist var det mening at det skulle være et åpent bygg med et bibliotek og kinosal, der nordmenn kunne lære mer om amerikansk kultur. Men terror på 70-tallet og i 2001 gjorde at bygget ble mer som en festning. Det skal vi gjøre noe med, ved å ta i bruk de tre opprinnelige inngangene, og lage flere nye, forteller Andreas Viestad. Hvor store investeringer som nå gjøres for å omskape bygget, vil ingen ut med. Ivar Tollefsen selv omtalte imidlertid kjøpet av eiendommen i 2018 som «et kunstkjøp» og omtalte prisen – 480 millioner kroner – som en «en halv Picasso».

Ambassaden

Fredensborg har valgt å bruke navnet Ambassaden om bygget, som ble tegnet av den verdenskjente arkitekten Eero Saarinen og sto ferdig i 1959. Bygget er i dag delvis fredet og blir regnet som et arkitektonisk ikon innenfor modernismen.

Henrik Ibsens gate 48 blir i tillegg etter planen hovedkontor for Ivar Tollefsen og hans selskap Fredensborg og Heimstaden.

Når Ambassaden gjenåpner i første halvdel av 2023 blir den igjen altså tilgjengelig for byens befolkning – et åpent bygg med champagnebar, brasseri, en innholdsrik og stor vinkjeller, takterrasse med både inne- og uteservering.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.