Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Restaurantanmeldelse: Klubbstemning på Allmuen i Bergen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Nedstrippet interiør og «cocky» service på Allmuen.

Nedstrippet interiør og «cocky» service på Allmuen.

Maten behandler gjestene bedre enn servicen og miljøet på Allmuen Bistro i Bergen.

Allmuen Bistro heter det lille spisestedet i Valkendorfgaten, midt i Bergen sentrum. «Allmuen» betyr «småkårsfolket» kan vi lese i bokmålsordboken. Et sted for folk flest.

Allmuen er en bar som holder lenge åpent, og ofte levende musikk eller andre arrangementer. - Det føltes mer som å være på en klubb enn en restaurant, sa Pepper.

Fakta: Allmuen Bistro

Valkendorfgaten 1b,

Bergen

Telefon: 91 91 80 08

allmuenbistro.no

Meny: ★★★★

Mat: ★★★★★

Service: ★★★

Miljø: ★★★★

Pris: ★★★★

Totalt: 20

Gode smaker i klubblokale

Det nedstrippede interiøret, hiphopmusikken på anlegget, tatoveringene på de ansatte, samt de store, synlige lufterørene i taket og betonggulvet.

Og ikke minst, følelsen av å ikke være kul nok.

Les også: Du store kineser

Åpen mat

«Vi kombinerer eksotiske urter og krydder med lokale råvarer» står det på Allmuens hjemmeside, og det er mange spennende innslag fra både Asia og Midtøstens kjøkken her. Konseptet er det samme som mange andre steder: småretter som gjerne kan deles. I tillegg har menyen «dagens» av både suppe, fisk og kjøttrett.

– Korona drepte visst ikke sharing-menyen, sa Pepper.

Vi måtte vente lenge før vi fikk bestilt. Vi slo til på «åpen mat» til 650 kroner, et sammensatt måltid av det meste kjøkkenet har å by på. Og første rett skuffet ikke: Bolinho er en sprø, fritert bolle av klippfisk og potet, vakkert lagt opp med grønne urter, vårløk, en syrlig og skarp ramsløkmajones, samt mild, revet holtefjellost. Gjennomtenkt og ujålete.

Det var et inntrykk av kjøkkenet som befestet seg.

Gode småretter med lokale råvarer og smaker fra steder langt fra Bergen.

Gode småretter med lokale råvarer og smaker fra steder langt fra Bergen.

Stol på oss

Vi hadde ikke fått bestilt drikke til maten, og spurte servitøren hva drikkepakken til 600 kroner inneholdt.

– Noen ganger bare vin, noen ganger bare sider, sa servitøren.

Det ble vi ikke så mye klokere av, så vi spurte om vi kunne risikere å få bare sider i dag?
– Vi begynner med en naturvinvariant av prosecco. Og så tar vi det derfra. Stol på kjøkkenet, stol på meg, sa hun.
Vi turte ikke annet. Men noen prosecco fikk vi aldri.
Fiskesuppen var spicy og syrlig, den minnet litt om thailandsk tom yum-suppe, med saftige biter av chilimarinert sei, strimler av rå grønnsaker og mye dill.
I glasset fikk vi nå Mother Rock Force Majeure, en syrlig, ufiltrert og usvovlet chenin blanc fra Sør-Afrika, med et navn som bygget opp under klubbfølelsen.
«Bolinhos»  (fritert klippfisk), falafel og grillet fisk.

«Bolinhos» (fritert klippfisk), falafel og grillet fisk.

Allmuen Bistro er blitt et populært sted for en matbit i Bergen sentrum

Allmuen Bistro er blitt et populært sted for en matbit i Bergen sentrum

Hummer vs kanari

Allmuen går i likhet med flere andre uformelle spisesteder for hummer og kanari, både i interiør og i servise. Bordene er alle forskjellige, men stolene var like og behagelige. Noe av maten kom på tallerkener det var gått skår i, noe på skåler med Thorbjørn Egner-motiv. Nå fikk vi flere småretter på bordet samtidig, et utvalg bugnende meze, smårettene som serveres rundt Middelhavet og i Midtøsten. Her var grillet, tynt brød med yoghurtdressing, en salat med små, vidunderlig søte gule og røde tomater med myk, skarp fetaost, samt hasselnøtter som rundet av smaken. Falafel, friterte boller laget av kikerter, var i tørreste laget. Men rødbethumusen og de grillede bitene med squash som fulgte med, hadde så mye saftighet og smak at det veide opp.

Mye grilles hos Allmuen. En stor pose grillkull sto ved det åpne kjøkkenet.

Søte grønne asparges var grillet, servert med en røre av røkt torsk og raust med dill.

Dagens fisk var sei, den samme som den vi fikk i suppen, og akkurat det var kanskje litt uoppfinnsomt. Men nå var den fint grillet, saftig, med grillet blomkål og nykål. Og i likhet med flere av de tidligere rettene, ble den servert med raust med dill. Ikke et vondt ord om dillen, men den fikk dominere litt for mye i måltidet.

Blek dessert

Desserten så litt blek og blodfattig ut: Vaniljekrem med karamelliserte peanøtter og rabarbrabiter. Det smakte mest peanøtter. Til desserten fikk vi en japansk plommevin, av den veldig søte sorten, Takara Plum.

Allmuen åpnet i 2017, og ligger i Valkendorfsgaten.

Allmuen åpnet i 2017, og ligger i Valkendorfsgaten.

Andre anmeldere har kommentert at servicen er på grensen til nonchalant. Det kan virke som Allmuen har oppfattet det som et slags kompliment, og videreført den litt nedlatende tonen.

Andre anmeldere har kommentert at servicen er på grensen til nonchalant. Det kan virke som Allmuen har oppfattet det som et slags kompliment, og videreført den litt nedlatende tonen.

– Heldigvis behandlet maten oss bedre, sa Pepper.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.