Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Atlas Brasserie ligger i det nye hotellet Amerikalinjen på Jernbanetorget.

Atlas Brasserie ligger i det nye hotellet Amerikalinjen på Jernbanetorget.

Anmeldelse: Atlas kan bli et herlig sted for brunsj

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Brasserie Atlas bygger sin myte på en skipperskrøne og drømmen om Amerika.

– Dere burde prøve Old Fashioned. Vi har den drinken fordi den ble oppfunnet i baren på en av Amerikalinjens båter?

Brasserie Atlas ligger i Petter Stordalens nye hotell, Amerikalinjen, på Jernbanetorget i Oslo.

Fakta: Brasserie Atlas

Jernbanetorget 2, Oslo
Tlf: 21 40 59 00

Meny: ★★★★★
Mat: ★★★★
Miljø: ★★★★★
Service: ★★★
Pris: ★★★★
Totalt: 21

Amerika møter Jernbanetorget

Det er liten tvil om at Atlas har latt seg inspirere av New York og en tid der bekymringsløse cocktails og småhedonistisk komfortmat er det sosiale glidemiddelet. Det er overtydeliggjort i menyen, med gratinerte Østers Rockefeller og Manhattan Clam Chowder, både New York strip steak og New York cheesecake og i tillegg en signaturdessert som heter The Big Apple. På et Stordalen-hotell er dette regnet som diskré hvisking i øret. Velkommen til faux New York.

Glad i amerikansk mat? Få oppskrifter på frokost, paier og småkaker her:

Da Pepper også ville ha en Old Fashioned, oppsto det full uklarhet om man kunne bestille cocktails i restauranten eller om gjesten selv måtte gå til baren og bestille, som om et nyåpnet sted kan ta seg råd til å lure på om gjesten skal få det gjesten vil ha. Bare kom med den!

Et halvt dusin østers var svartgrillet på toppen, og den lille muskelen lå fint bevart under et nokså tykt lag av kål og løk. Mye kål og lite østers for dem som liker den best naturell.

En ensom sjøkreps var perfekt grillet med deilig smak av røyk og kull, og Pepper endte nesten med å slikke det tomme skallet.

Mad men

Atlas er nokså nyåpent. Litt kluss i vekslingene må man ta høyde for når innbusset personale fra flere land i Europa skal ristes sammen.

Løyrom kom på klassisk svensk vis, med løk, rømme og toast. En raus klassiker til bare 280 kroner i forrettstørrelse. En «strip steak» – som er ytrefileten med fettkappe – var omgitt av perfekte fries og en syndig bearnaise i et lite sausenebb. Ikke et snev av grønt på tallerkenen. Grønnsaker er regnet som siderett og må bestilles i tillegg. Biffen var ikke av amerikansk størrelse, heldigvis, men til gjengjeld perfekt stekt og svært velsmakende. En fint eiket flaske Fontalloro funket utmerket til.

Peppers Josper-grillet burger var en klassisk hotellburger, pent grillet og godt skrudd sammen, men hadde fått litt for mye salt til å være perfekt.

– Jeg liker det godt saltet, men her er det kanskje litt mye, sa Pepper.

Grønnsakskvoten ble dekket av gode, stekte rotgrønnsaker og småpoteter med ansjossmør. Stekte aspargesbønner med peanøtter ble bestilt, men kom aldri frem til bordet.

16

Show me the money

Brasserie Atlas har fine ambisjoner om å lage strøken brasserimat, men lider litt under rot. På menyen er østers, ost og helstekt piggvar klumpet sammen under en trendy «Raw Bar»-paraply. Servicen var litt dårlig koordinert, men vil sikkert sette seg med tiden. Regningen var full av feil.

– Jeg tror vi sier at denne har «saldo i vår favør», sa Pepper om versjon to og betalte i underkant av 3000 kroner. Den reelle prisen var nok noen hundrelapper mer.

Ingen får tre sjanser til å ta pengene våre, aller minst Petter Stordalen.

La oss bare si at ostekaken var strålende, og signaturdesserten «Big Apple» trenger å halvere tykkelsen på «epleskallet» i grønnlakkert hvit sjokolade for at katastrofer ikke skal inntreffe ved forsøket på å knekke det åpent.

Brasserie Atlas har potensial til å være et herlig sted for hverdagshedonisme og weekendbrønsjer – når den finner sitt rette nivå.

PS. Old Fashioned er ikke funnet opp på Amerikalinjens skip, men i en herreklubb i Kentucky, og kommersialisert på Waldorf Astoria Hotel i New York, akkurat som Thousand Island, Waldorf-salat og Eggs Benedict. Men en skipperskrøne har aldri skadet noen.
(Kilde: The Old Waldorf-Astoria Bar Book, A.S. Crockett, 1935).

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner