Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Currysaus på 1-2-3

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Denne spicy sausen passer godt til kylling med ris.

– Denne lager du kjapt.

Kokk Jostein Medhus freser currypaste i kjelen og hiver i sjalottløk, chili, hvitløk, brunt sukker og epleeddik. Det står en sky opp fra kasserollen. Medhus liker curryen sterk.

Sausekspert. Jostein Medhus er kokk ved Kulinarisk Akademi og manager for Kokkelandslaget.  

Sausekspert. Jostein Medhus er kokk ved Kulinarisk Akademi og manager for Kokkelandslaget.  

– Ja, det er jo en curry! Det må være litt smak.

Kokosmelk og grønn currypaste er hovedingrediensene i denne curryen, en aromatisk saus som passer perfekt til kylling. Den er kjapp og enkel - overkommelig for småbarnsforeldre og andre folk som har det travelt på ettermiddagen. Det anbefales å smake litt underveis og eventuelt justere styrken. Jo lengre sausen koker, desto sterkere blir smaken.

- Gå ned på mengden currypaste eller chili dersom du ønsker en mildere saus, sier Medhus.

Fakta: Sausetips

Bruk en vidbunnet kjele. 

Kjøp produkter som inneholder minst mulig salt og sukker. 

Spiseskje-trikset: For å sjekke om sausen er tykk nok, dypp en spiseskje i sausen, snu den med baksiden opp og se hvordan sausen ligger på skjeen. Blir den liggende eller siger sakte nedover, har sausen en tykk nok konsistens. Renner den av raskt, trenger sausen mer tid på kokeplaten.

Kilde: Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi

Medhus' tidsklemme-tips: Lag en større porsjon saus når du først er i gang. Sausen kan helles i isbitform og fryses. Neste gang du får lyst på currysaus, er det bare å tine noen saus-isbiter i en kjele, tilsette et par skjeer vann og koke opp. Alle sausene egner seg for frysing: eplesaus til laks, bacon og løk-vinaigrette til torsk, og peppersaus til rødt kjøtt.

I currysausen gir en boks kokosmelk fylde og konsistens. Og litt fish-sauce til slutt sørger for umami.

– Med denne type curryer får du en litt tykkere saus som dekker litt mer, for kylling serveres jo ofte til ris, sier Medhus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Grønn currysaus

  • 4 ssraps- eller solsikkeolje
  • 1.5 ssgrønn currypaste
  • 1 stksjalottløk, finhakket
  • 0.5 stkrød chili, finhakket
  • 1 stkfedd hvitløk, finhakket
  • 15 gbrunt sukker
  • 2 ssepleeddik
  • 1 dlkyllingkraft
  • 4 dlkokosmelk
  • Fishsauce, limesaft og salt

Grønn currysaus er en fantastisk saus til kylling, her kan sausen varieres i styrke etter eget ønske. En aromatisk og god saus som passer godt med både ris eller nudler som tilbehør.

Slik gjør du:

  • Fres den grønne currypasten i oljen i ca. 1 min før du tilsetter i finhakket sjalottløk, chili, hvitløk.
  • Rør godt sammen og tilsett brunt sukker og epleeddik. Kokes helt inn før du tilsetter kyllingkraften og kokosmelken reduseres til den er passe sterk.
  • Smakes til med fish sauce, limejuice og evt litt salt.