Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Vi bruker bøk, som gir en naturlig, søtlig nordisk aroma

Tekst
Foto

Stavangers tradisjonsrike delikatessebutikk A. Idsøe deler sin oppskrift på Amerika-bacon.

Amerikanerne som fulgte med det norske oljeeventyret, forlangte skikkelig bacon. Den tradisjonsrike delikatessebutikken Idsøe ble nødt til å lære ekte baconkunst.

Fakta: Albert Idsøe

Idsøe
Verksgate 3, Stavanger

idsoe.no

– Her hjemme var matkulturen allerede basert på mye salt, som konservering av fisk og kjøtt. Sideflesket folk spiste, var salt. Vi begynte i stedet å lage lett saltet og lett røkt bacon, sier Albert Idsøe, sjette generasjon innen familiebedriften.

Pølsene er vidgjetne. Men baconet er signaturen. Butikkeieren anbefaler å røke baconet i en grill om man skal lage det hjemme. På en 70 år gammel slakterbenk i osp slenger han et prektig stykke bacon og gir en rask innføring i røkeflisens hemmeligheter.

– Med hickoryflis får du syrligere smak på baconet. Eple, som er vanlig på østkysten i USA, gir et søtligere og mildere bacon. Einer blir for syrlig, synes jeg. Vi bruker bøk, som gir en naturlig, søtlig nordisk aroma, sier Idsøe.

Også faren heter Albert Idsøe. Det har vært fire Albert, én Martin og én Tore, den første Idsøe i bedriften.

Det røde og hvite skiltet på veggen fra 1960-tallet forteller om Amerika-baconet: «Prøv selv og bli overbevist!» Butikken er full av hengende skinker, hermetikk, brente fikener, sjokolade, marmelade, mandler fra Valencia, oster, pølser og mye, mye bacon.

– To og et halvt tonn i uken, opplyser Albert Idsøe.

-
+

Amerika-bacon

  • 1 kgsideflesk uten ben og svor
  • 25 ggrovt salt
  • 25 gfint salt
  • 100 gsukker
  • treflis etter smak, bøk passer bra

Slik gjør du

Dekk sideflesket med blandingen av salt og sukker. Legg kjøttet i kjøleskapet i cirka ti timer.

Skyll saltet/sukkeret av kjøttet og la det ligge i lunkent vann i én time. Tørk godt av kjøttet.

Bløtlegg flisen før røking og legg den i en røkeboks.

Fyr opp grillen på den ene siden, så du får indirekte varme på den andre. Temperaturen i grillen bør holde 80–90 grader, så det kan være lurt å ikke bruke for mye kull, som vil øke temperaturen. Plasser røykboksen på grillen så den får en god røykutvikling, og legg fleskestykket på den indirekte varmen.

La flesket ligge i cirka én time så lenge det røyker godt. Da bør flesket være forvandlet til bacon.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.