Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bollespesial

Tekst
Foto

Oslomarkas bollemester har alltid deigen klar.

Noen traver i timevis blant granlegger og gauper for å gjøre seg fortjent til en av Sissel Ullevålseters kanelboller. Andre nøyer seg med de 400 meterne det er å gå fra nærmeste parkeringsplass. Bolleparadiset er lett tilgjengelig for alle, med stokk, barnevogn eller kompresjonstights.

For 23 år siden skiftet Sissel Ullevålseter fra Nord- til Østmarka da hun overtok Rustadsaga. Navnet hennes forteller om tolv generasjoner markaboere på farssiden – hun er vokst opp på en annen markastue.

– Bestemor startet utsalg fra vinduet på Ullevål­seter i 1927, forteller hun.

Selv tok hun fatt på bollebaking da hun var 15, i konkurranse med venninnens boller på Kikut.

– Jeg fikk én krone per bolle av faren min. Siden dob­let jeg til to.

Oppskriften tok Sissel Ullevålseter videre til Rustadsaga. På en praktfull høstsøndag satte de rekord med nærmere 1000 boller.

Kjell Aukrusts tegninger av Solan Gundersen fra Flåklypa pryder furupanelet. For Solans yrke var sagbruksarbeider ved Rustadsaga. Utstoppet tiur, rådyr og hubro er en del av markaestetikken. Ettersom barnefamiliene strømmer til de sørøstre bydeler, er det stadig noen som spør etter caffe latte.

– Har du vurdert espressomaskin?

– Nei. Da må de dra til Grünerløkka, sier jeg da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Kanelboller

  • 5 dlhelmelk
  • 125 gMelange margarin
  • 2 dlfarin
  • 50 gfersk gjær
  • 1 tskardemomme
  • 9 dlhvetemel
  • kanel, sukker

Slik gjør du

Smelt margarin og bland i lunken melk. Ha i miksebolle og tilsett farin, fersk gjær og kardemomme. Rør sammen, sjekk at temperaturen ikke er for høy – da dør gjæren. Tilsett mel mens du lar maskinen ­kjøre, til deigen har ønsket fasthet og slipper bollen.

Hev deigen.

Kjevle ut en leiv, cirka 5 mm tykk, og strø på kanel og sukker. Rull leiven sammen, kutt emner og legg på smurt stekeplate eller bakepapir. Hev til ­ønsket størrelse i rom­­tempe­ratur.

Stek ved 200 grader til ønsket farge, cirka tolv til 15 ­minutter. Pass på – ­ovner er forskjellige.

Pynt med melisglasur hvis du vil.