Til vinteren. Mjødurtsaft er lett å lage, og planten finnes i mengder. Glassene med råsaft bevarer sommerens farger og smaken av frukt, bær og blomster

Til vinteren. Mjødurtsaft er lett å lage, og planten finnes i mengder. Glassene med råsaft bevarer sommerens farger og smaken av frukt, bær og blomster

Det er tid for å lage råsaft

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Selv om det er kokvarmt ute, trenger ikke saften kokes. Her er oppskriften på råsaft med mjødurt og syriner.

Når sommeren blomstrer og er på sitt vakreste, er det tid for å tenke på vinteren. I mørket og kulden kan det å åpne en flaske saft sende sansene tilbake til varmen og lyset – hvis man da ikke har drukket opp alt i sommervarmen. Bonde Jon Fredrik Skauge på Fannremsgården i Orkdal er opptatt av å lagre den lyse årstidens smaker. Han lager gjerne råsaft av mjødurt – en kjær råvare som vokser i store mengder, men som ikke alle vet å benytte seg av.

– Bruk av mjødurt er en tradisjon fra den gangen man laget mjød, i vikingtiden, men som de færreste har brukt i moderne tid, sier Skauge.

Ifølge urtenettstedet rolv.no ble mjødurten brukt til å gni inn fatene og karene man brygget mjød i. Kjært barn har mange navn – urten kjennes også som «slåttemann», «ølgras» og «engdronning» – og ifølge folkemedisinen skal den være antiseptisk og ha en rekke gunstige virkninger, for eksempel at den skal hjelpe ved fordøyelsesplager.

Rå smak

– For meg er mjødurten noe jeg høster før det begynner å bli mye bær. Når det ikke er så mye annet å lage saft av ennå, sier Skauge.

I stedet for å koke saften, sverger bonden til råsaft, etter bestemorens oppskrift.

– Den bevarer mer smak. Og mer av antioksidantene, vil jeg tro. Men når det gjelder konservering, så holder ikke rått så lenge. Derfor inneholdt gammeldags råsaft mengder av sukker – men i dag kan vi fryse saften.

I råsaft må man tilsette vin- eller sitronsyre.

– Syren er med på å trekke fruktsaften ut av råvaren, pluss at det blir så surt at det nok virker bakteriedrepende.

Engdronning

Moren og bestemoren har aldri brukt mjødurt i saften, det er noe Skauge har begynt med, slik hver ny generasjon på en gård tilfører noe nytt. Men som barn ga mjødurten ham sterke sanseopplevelser.

– Den vokser ofte i utkanten av beitene. Jeg husker lukten av duggfrisk gresslått på sene kvelder og tidlige morgener. Og så den forfriskende, fantastiske duften av mjødurt, sier han.

Bestemorens grunnoppskrift gjelder for all råsaft Jon Fredrik Skauge lager. Den kan brukes på blåbær, rabarbra, solbær – de fleste smaker. Bor du i en del av landet hvor det vokser hylleblomst, kan du lage en saft som får en floral og lett sitrusaktig smak som ligner mjødurten.

Til en stor fest i sommer har Skauge laget en runde råsaft av syrin. Hans blomster er mørk lilla og gir saften en mer merkbar bittersmak enn den ville fått med lys lilla syrin. Når han blander saften med tonic og isbiter, blir det bitre litt rundere, til tross for at tonicen også har bitterhet. Det blir en velkomstdrink for sommersansene.

-
+

Mjødurtsaft

  • 40 stkMjødurtblomster
  • 2 stkSitroner
  • 1.25 kgsukker
  • 1.5 lvann
  • 45 gsitronsyre/vinsyre (2 pakker)

Nok til cirka 2,5 liter saft

Slik gjør du
 

  • Plukk mjødurt som står i full blomst. Du kan også lage saft på knoppene, men de gir mindre smak. Klipp av stilk og blader.
  • Kok opp vann og ha i sitronsyren, rør til den er oppløst.
  • Sitronene skjæres i skiver og legges lagvis med de rensede blomstene i en bolle. Det kokende vannet slås over blomstene.
  • Sett blandingen på et kjølig sted i 2–5 døgn. Sil av saften i en kjele og tilsett sukker. Smak til for ønsket sukkermengde. Hell på rene, tørre flasker. Saften holder seg i 1–2 uker i kjøleskap, så det anbefales å fryse den. Du kan også gi saften et oppkok for lengre holdbarhet.
  • Drikkes som tørstedrikk blandet med vann, eller i drinker.
-
+

Syrinsaft

  • 50 stkblomsterklaser
  • 2 stksitroner
  • 1.5 kgsukker
  • 3 lvann
  • 45 gsitronsyre

Drink med syrin og gin

  • 2 clgin
  • 1 dltonic
  • 1 dlsyrinsaft
  • Bland og server med is.

Nok til cirka 4 liter saft

Slik gjør du
 

  • Plukk syriner som står i full blomst. Klipp av stilk og blader.
  • Kok opp vann og ha i sitronsyren, rør til den er oppløst.
  • Sitronene skjæres i skiver og legges lagvis med de rensede blomstene i en bolle. Det kokende vannet slås over blomstene.
  • Sett blandingen på et kjølig sted i 2–5 døgn. Sil av saften i en kjele og tilsett sukker. Smak til for ønsket sukkermengde. Hell på rene, tørre flasker. Saften holder seg i 1–2 uker i kjøleskap, så det anbefales å fryse den. Du kan også gi saften et oppkok for lengre holdbarhet.
  • Drikkes som tørstedrikk blandet med vann, eller i drinker.
  • Sukkermengden kan variere litt med syrintypen. Dess mørkere syrinen er, dess mer bitterhet er det i blomstersaften.
  • Passer perfekt som tilsetning til gin tonic.

 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk