<p>Bord, dekk deg. Ikke med ihjelkokte griseører, men luftig burrata, fiken og den typiske frokostretten gladskinke med «ødelagt egg» på en seng av potet.</p>

Bord, dekk deg. Ikke med ihjelkokte griseører, men luftig burrata, fiken og den typiske frokostretten gladskinke med «ødelagt egg» på en seng av potet.

Her spiser du best frokost i Barcelona

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Tiller publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Barcelona

Disse frokoststedene serverer alt annet enn en kjapp kaffe og en sigarett.

La Cuina d'en Garriga

Det var sjelden familien samlet seg til frokost da restauranteier Helena Garriga (42) vokste opp på den katalanske landsbygda. De kastet heller i seg en kort kaffe, halvkvalt av sukker og melk, før de plukket sopp på fjellryggene.

Deretter, først i ellevetiden, var det snakk om noe mer føde. På en bar. Der gikk det i landsbybrød med knuste tomater, hvitløk og olivenolje, mens eldre jegere og bønder brynet seg på ihjelkokte griseører, blekksprut og erter, eller som de sier i Catalonia: esmorzar de forquilla – kraftig frokost fortært med gaffel.

– Og pappa drakk iskald rødvin til frokost, sier Garriga, og dytter barkrakken nærmere det høye bordet på en av Barcelonas mest karakteristiske restauranter, La Cuina d'en Garriga.

– Vin til lunsj har vi hørt om, men frokost?

– Spanjoler drikker rødvin som saft, spesielt på landsbygda, men en langtekkelig frokost tidlig om morgenen har ingen av oss tradisjon for. I byene spiser vi ikke engang frokost.

Morgenstund. Restauranteier Helena Garriga er ofte sent i seng, fortsatt mett etter middag, men åpner likevel den tomatrøde døren klokken 09.00 hver morgen.

I smug i smug. La Cuina d'en Garriga , en tidligere hysj-hysj-restaurant, nå litt mer bråkete, gjemmer seg i sentrum av Barcelona.

Smugspisere

Det tomatrøde inngangspartiet gjemmer seg like rundt hjørnet fra Casa Batllò, en av Gaudìs arkitektoniske mesterverk på den fasjonable handlegaten Passeig de Gràcia. For ti år siden åpnet hun en liten gourmetforretning nede i gaten, med trehyller stappet av oliven på glasskrukker og dyplilla lokale viner.

I et års tid var dette en av Barcelonas best bevarte hemmeligheter, hvor kunstnere og journalister møttes for endeløse middager i smug, før Garriga utvidet butikken til en restaurant. Hun flyttet nylig hele lokalet, med meny og interiør som før, fire kvartaler lenger nord. Restauranten frekventeres fortsatt av både motecelebriteter, stjernekokker og Barcelona-spillere.

Sen middag

Å fôre seg selv for tidlig på dagen ble i tidligere tider, spesielt av katolikker, sett på som fråtsing, en av de syv dødssynder, ifølge boken «Breakfast: A History» (2013). Helena Garriga åpner derfor dørene tidlig til å være spanjol, allerede klokken 09.00 er det mulig å smake ovnsbakt brød med iberico-skinke fra ville griser oppvokst i Salamanca.

De gule avlange tomatene smaker som biff på sensommeren, og den luftige, kritthvite burrataen blir levert av Giuseppe som bor på tuppen av Italia.

– Frokostkulturen er annerledes i de spanske storbyene, om man i det hele tatt kan snakke om en kultur. I urbane strøk rekker vi kanskje bare å smuldre sammen en muffins eller en kjeks, før vi sprinter ut så fort vi kan. Vi orker rett og slett ikke å bruke for mye tid hjemme, vi lever heller våre liv side ved side av en fremmed på en bar, eller ute i gatene. Vi liker å vise oss frem, på godt og vondt.

– Så det handler ikke om å komme seg på jobb så fort som mulig?

– Ha-ha! Nei, nei. Det handler om at vi spiste middag klokken 22.00 og havnet på gin og tonic-kjøret frem til halv to, sier Garriga.

– Så sannsynligheten er stor for at man fortsatt er mett når man våkner.

Lulu

Naturlig dagslys er en smule uvanlig for spanske restauranter, som ofte foretrekker både blåkalde og insisterende lyspærer. Men på Lulu, Barcelonas kanskje søteste bowl-bar, rekker både morgenbrisen og solstråler helt frem til det innerste hjørnebordet dekket med rødbete-rosa og matcha-grønne mylk i rene glass.

<p>Sunn in the sun. Lulu-eierne serverer bare mat de selv liker. Grovt peanøttsmør, hauger av bananer og alltid frysningfersk fruktjuice.</p>

Sunn in the sun. Lulu-eierne serverer bare mat de selv liker. Grovt peanøttsmør, hauger av bananer og alltid frysningfersk fruktjuice.

På formiddagen, mens de fleste spanjoler fortsatt bare har spist en liten sjokoladekjeks dyppet i kaffe, er det full fres i juice-maskinen. Nabolagets mest populære servitører lager granola for hånd og hummus fra bunn.

– Sunne frokoststeder i Barcelona dukker opp overalt nå! Frokost her i byen er i dramatisk forandring, og de fleste nye steder åpnes av folk som ikke kommer herfra, forteller kanadiske Katie Shaw (30), én av de tre Lulu-eierne.

<p>Smil, mylk og fest. Eugenia Barsegiyan fra Russland er en av de tre glade jentene som lager hummus fra bunn og jazzer opp enhver tirsdagstrøtthet.</p>

Smil, mylk og fest. Eugenia Barsegiyan fra Russland er en av de tre glade jentene som lager hummus fra bunn og jazzer opp enhver tirsdagstrøtthet.

Frokost for livet

Dette årsgamle frokost hele dagen-stedet er klemt inn mellom en sykkelutleie og en tapasrestaurant med Michelin-stjernekokk et par steinkast fra byens glitrende yatch-havn. Lulu eies og drives av Shaw, svenske Marija Maslakovic (31) og russiske Eugenia Barsegiyan (27).

Fakta: Lulu

Marquès de l'Argentera, 7
cafelulubcn.com

De tre unge eierne møttes tilfeldigvis etter et par år i deres felles base-by Barcelona, før de i løpet av få dager ble både bestevenner, samboere og forretningspartnere gjennom sin iver etter å servere spanjoler og turister noe de selv hadde problemer med å finne: god, sunn frokost.

– Noen forsøkte seg på dårlig hvitt brød med et supertynt lag avokado, men skikkelig kraftig avokadotoast fantes ikke. Jeg kom direkte fra Stockholm og hadde en svært dedikert vegan-periode og ble ganske sjokkert faktisk, sier Maslakovic

Bolleblandingen açaí av bløtkokt egg og surkål, som nok kommer fra eiernes ukrainsk-serbisk-russiske familiebakgrunn, glir jevnlig ut fra den åpne kjøkkenkroken som kun inneholder én kokeplate.

– Vi er hjemme her, og gjestene synes det er hyggelig å komme alene, kanskje ta med en pc, møte nye folk og de sitter gjerne i timevis, sier Maslakovic.

– Nettopp. Vi ville vel egentlig åpne Central Perk, sier Shaw og hinter til sofakafeen i 1990-tallsserien «Venner for livet».

<p>Fet buffet. – Her skal det ikke mangle på noe, men vi er ikke snobbete – og åpen for alle, sier Romain Mejecaze.</p>

Fet buffet. – Her skal det ikke mangle på noe, men vi er ikke snobbete – og åpen for alle, sier Romain Mejecaze.

Lokal

Se for deg å spasere inn i en luftig turkis hotellfrokost-sal på et femstjerners hotell. Se for deg trøffelomelett, bitte små croque madame, lokal charcuterie, hjemmelaget havregrøt og belgiske vafler fra et buffetbord dekorert som en landsbyfest.

Da ser du for deg matsalen og menyen på frokostrestauranten Lokal inne på Arts Hotel

– Luksusfølelsen handler ofte om overflod, her skal det ikke mangle på noe. Men du skal ikke tro at bare fordi det bor Hollywood-stjerner her og vi utånder en viss eksklusivitet, at vi ikke er tilgjengelig for alle, sier Romain Mejecaze (35), direktør for relativt nyrenoverte Lokal.

– Vi er hverken snobbete eller arrogante, jeg lover, men noe skilt med pil ute på gaten kommer vi ikke til å sette frem, sier Mejecaze, som har sørget for tripp-trapp-stoler i lokalet, en designavgjørelse inspirert av sin norske kone.

Luksusfølelsen. Frokostbuffeter på spanske hotell er ofte en skuffelse. Men direktøren for den nye frokostsalen Lokal, Romain Mejecaze (til venstre) og kokken Antonio Sàez overrasker med overdådig landsbyfest.

Fem hjerter. Man snubler ikke over mange vafler i Barcelona, men kona til restaurantdirektøren på Arts Hotel er norsk, så da blir det kos.

Fakta: Andre gode frokoststeder i Barcelona

La Pubilla
lapubilla.cat

Plaça de la Llibertat, 23
Åpner 08.30

Den ultimate grisete, deilige, tradisjonelle katalanske landsbyfrokosten i trang bar med esmorzar de forquilla – frokost spist med gaffel. Ofte fullt.

Böl
bolbarcelona.com

Carrer d'Enric Granados, 44
Åpner 09.00

Svensk ø, franske eiere og inspirasjon fra japanske buddhister. Hver rett – full av farger, blomster, syltede agurker, frø og eksotiske frukter – er et lite kunstverk i et hvitmalt og planterikt lokale i en koselig gågate.


Philosofia
sofiabarcelona.com

Plaça de Pius XII, 4
Åpner 07.00

Smørcroissanter og bringebærterter utstilt i monter blant fulle bokhyller og ferske aviser, en integrert del av et nytt luksushotellkonsept.

Satan's Coffee Corner
satanscoffee.com

Gran via, 700
Åpner 07.00

Punkete kaffeinstitusjon på et torg i gamlebyen som alltid er full av frilansere bak skjermlys. Har åpnet ny, mer elegant avdeling i førsteetasjen av boutiquehotellet Casa Bonay.

Little Fern Café
littleferncafe.com

Carrer de Pere IV, 168
Åpner 09.00

Relativt nyåpnet kafé som serverer frokost-cocktail og salted caramel croissant pudding blant bjørkebenker og svigermors tunge. Sunt om man vil, tungt om man kan.

El Quim de la Boqueria
elquimdelaboqueria.com

Bod 606, La Boqueria, La Rambla, 91
Åpner 07.00

Siden 1987 har Quim gjemt seg inne på byens livligste matmarked, hvor han serverer to stekte egg, med alt fra karamellisert foie gras til reker i cava. Favoritten er likevel den med babyblekksprut og chili.

Molinet Café Antic
molinetcafeantic.eatbu.com

Carrer d'Elkano, 69
Åpner 10.00

En tysker satser på koldtbord, med ost og skinke-fat, druer, rundstykker og syltetøyskåler blant loppemarked-møbler og antikviteter. Uteservering i urtehagen bakerst i lokalet.

Hammock Juice Station
instagram.com/hammockjuicestation

Carrer de Mallorca, 308
Åpner 10.00

Unge hviterussere har startet det perfekte bakrussted, fullt av tepper, puter og fargerike hengekøyer heller enn stoler, lave bord, shakshuka med feta og den mest svulstige omeletten du har smakt. Stor veganmeny.


Kontinental frokost

Den franske direktøren og den katalanske sjefkokken, Antonio Sáez (39), ble kjent i Abu Dhabi, hvor de jobbet på hvert sitt luksushotell. Sammen står de bak en full fornyelse og renovasjon av både matsal og meny på Arts Hotel.

Sáez har lånt ut sine private kokebøker og pyntet med røde Le Creuset-kasseroller i langstrakte hyller og har funnet en lokal familiegård som lager ferskenyoghurt eksklusivt for hotellet. I anledning hotellets mange arabiske gjester, står både hummus, labneh og tabbouleh på menyen denne morgenen.

– Om mange koreanere kommer, fikser vi kimchi. Men vi har generelt merket et behov for en bredere og bedre hotellfrokost. Fordi mange, til og med gode dyre hotell, serverer bare varm melk og cornflakes i mørke rom, de har ikke engang ferskpresset appelsinjuice, sier Mejecaze.

– Du vet, spansk frokost har lenge vært en kaffe og en sigarett, sier Sáez og forteller at hans unger kun drikker ett glass melk før de går til skolen.

Champagne

En familie ute på frokostsalens terrasse ønsker en bolle med kirsebær. En kvinne med tildekkende solbriller spiser vannmelon med kniv og gaffel, kun i selskap med dagens Le Monde og noen småfugler trippende rundt trestammer omringet av lavendel og timian.

– Både presidenter, skuespillere og kjente musikere overnatter regelmessig. Noen av dem bringer med seg egne kokker, men flere av dem nyter frokost i fred her mens festglade turister kommer direkte fra en natt på diskoteket og fortsetter med champagne til frokost, forteller Mejecaze.

– En av våre faste gjester greier bare å drikke Volvic mineralvann fra 25 centilitersflasker, noe som er så vanskelig å få tak i her i Spania, at hotellet sender en bil til Andorra for å kjøpe en kasse, sier Sáez.

– Ja?

– Vel, det er viktig å få en så god start på dagen som mulig, blunker Mejecaze.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk