– Det er et helt annet fokus blant restaurantgjestene på nyåret. Man ser det på valgene i menyen og hva folk etterspør, sier Anja Skjævestad (33).
Hun er kjøkkensjef ved gastropuben Heim på Lillehammer, og forteller om økning i bestilling av kylling og andre magrere råvarer fra restaurantmenyen.
– Da har vi gått gjennom en tid med mye fett og mye kos, julebrus og marsipan. Det er ikke akkurat det sunneste, og på nyåret vil folk ha det litt friskere og lettere. Vi lager ikke en helsemeny her på restauranten, men man prøver å tilpasse seg gjestene.
Fakta: Anja Skjævestad
-
Kjøkkensjef ved gastropuben Heim på Lillehammer.
Lavt blodsukker
Selv er ikke Skjævestad typen til å slanke seg, da tvinger hun seg heller oftere ut på trening. Men, som hun sier, bransjen hun jobber i utgjør heller ikke det beste utgangspunktet for normale, gode matrutiner – det blir mye sene kvelder, og dårlig med frokost og andre faste måltider.
– Min svakhet er chips. Er jeg ferdig sent på jobb, og gidder ikke lage mat, tar jeg meg gjerne en pose istedenfor. Det er jo ikke så sunt, og det blir ikke lettere å gå ned i vekt med alderen, heller. I perioder må jeg kutte helt. Men jeg kan ikke slutte å spise det for alltid. Da tenker jeg det tross alt er bedre at jeg spiser litt på en søndag enn at jeg spiser hver eneste dag, sier Skjævestad.
Kjøkkensjefen forteller at det av og til kan være fort gjort å ty til lettvinte løsninger også på jobb.
– Hvis blodsukkeret blir lavt, kan temperamentet bli høyt, så det er viktig å holde balansen. Men på lørdager, når vi holder åpent i ti timer, kan det fort bli en brødskive med litt aioli og spekeskinke på i forbifarten. Og det er ikke alltid sånn at du har det sunneste, groveste brødet tilgjengelig på restaurant.
Dermed er det viktig å balansere det hele ut – og det gjør hun ved å lage mye asiatisk på kjøkkenet hjemme.
– Det går i mye grønnsaker, og risnudler fordi jeg har cøliaki. Thaisalater, lune, enkle ting, og mye supper. Man trenger ikke bruke de usunne sausene, det smaker godt med en lettere dressing, for eksempel av soyasaus, sesamolje og lime.
Fakta: Anja Skjævestads slanketips
- Reduser frityr og steking.
- Øk grønnsaksinnholdet, og prøv å utvide med nye sorter
- Finn nye matretter å variere med
- Erstatt fete meieriprodukter med lettere varianter
- Ha alltid gode råvarer tilgjengelig
Tenke nytt
Anja Skjævestad tror norske familier hadde hatt godt av å eksperimentere mer i matveien og holde seg unna de klassiske, usunne hverdagsfellene som fløte, ost, frityr og steking.
– En vanlig norsk familie har 20 middagsretter de rullerer på, og det gjenspeiler utvalget i norske butikker. Jeg jobbet et par måneder på CC Mat, og der hadde vi 10.000 ulike varer. En gjennomsnittlig nordmann handler kun 200. Det er smart å prøve å tenke litt nytt. Vi kunne kommet langt i Norge om vi alle hadde blitt flinkere til å kjøpe en hel kylling, ikke bare filet.
Skjævestad erkjenner at tidsklemmen rammer de fleste av oss. Men noen enkle råd har hun i ermet:
– Ha et basisutvalg i kjøleskapet: løk, hvitløk, gulrøtter, salat, agurk, tomat, urter og rent kjøtt. Se gjerne litt utover landegrensene; bønner, squash, stangselleri og asiatisk kål er supre råvarer som vi med fordel kan bruke mer.
Gulrot- og chilisuppe med appelsinfilet
- 1 kggulrøtter
- 0.5 stkrød chili
- 1 dlkremfløte (kan erstattes med lett matfløte)
- salt
- cayennepepper
- vann
- 2 stkappelsiner (kuttet i fileter)
- crème fraîche (alternativt mager kesam)
- Ristede gresskarkjerner
- Surdeigsbrød (kan sløyfes)
Slik gjør du:
- Skrell og kutt gulrøttene i grove biter og ha i en kasserolle, tilsett chili og dekk med vann. Kok opp og la koke på middels varme til gulrøttene er møre, cirka 15 til 20 minutter.
- Klargjør appelsinfiletene mens gulrøttene koker: kutt av topp og bunn på appelsinen, skjær så av resten av skallet og den hvite hinnen. Legg appelsinen i den ene hånden og del i fileter ved å skjære tett inntil hinnene mens du snur appelsinen i hånden.
- Når gulrøttene er møre, ha dem i en blender sammen med vann og chili og kjør sammen til det blir helt glatt. Hell så i en ny kasserolle og tilsett fløte. Smak til med salt og cayennepepper.
- Ved servering toppes suppebollene med appelsinfileter, crème fraîche og gjerne litt ristede gresskarkjerner. Litt godt brød smaker fortreffelig ved siden av.
Pannestekt torsk med grønn quinoasalat
- 350 gtorskefilet (skinn- og benfri)
- grovt havsalt
- 1.5 dlquinoa
- 3 dlvann
- 1 stkavokado (delt i kuber)
- 1 pk rucola
- 2 stkvårløk (finsnittet)
- 0.25 stkagurk (skrellet og utkjernet, i skiver)
- 1 stkgrønn chili (finsnittet)
- 1 neve koriander (grovhakket)
- 1 dlgod olivenolje
- 1 stklime (saften)
- salt
- olje til steking
Slik gjør du:
- Del torsken i to og dryss over et jevnt lag med havsalt. La fisken ligge med saltet på i 20 minutter. Skyll så fisken i kaldt vann og klapp fileten tørr med kjøkkenpapir.
- Ha quinoa i en sil og skyll godt under rennende vann. Ha så quinoa og vann i en kasserolle og kok opp under lokk. Når det koker – skru ned temperaturen og la småkoke i ti minutter. Trekk så kasserollen til side og la hvile i ti minutter. Bruk en gaffel og «fluff til» quinoaen.
- Ha litt nøytral olje i en varm stekepanne. Legg fiskestykkene i pannen og stek på middels høy varme i cirka fem minutter. Snu fisken når den begynner å bli sprø og gyllen og stek et par minutter på andre siden.
- Bland salaten mens fisken steker. Bruk en romslig bolle og bland sammen quinoa, avokadobiter, rucola, vårløk, agurkskiver, chili og koriander. Bland sammen limesaft og olivenolje og hell over salaten. Smak til med litt salt, legg opp på tallerkenen og topp med den sprø torskefileten.
Thaisalat med biff
- 250 gmørt storfekjøtt (for eksempel ytrefilet)
- salt
- nykvernet pepper
- 0.25 stkagurk
- 1 pakke babyleaf-salat
- 10 stkcherrytomater (delt i to)
- 0.5 stkrødløk (i tynne skiver)
- 2 stkvårløk (finsnittet)
- 1 stilk stangselleri (finsnittet)
- 1 neve frisk koriander (grovhakket)
- 1 neve frisk mynte (grovhakket)
- 1 neve frisk thaibasilikum (grovhakket)
Dressing
- 0.75 dllimesaft
- 0.5 dlfiskesaus
- 1.5 stksmåchili (finsnittet)
- 1 fedd hvitløk (finhakket)
- 2 ssbrunt sukker
- 2 tssesamolje
Slik gjør du:
- Begynn med dressingen. Bland alle ingrediensene og rør til sukkeret er helt oppløst. La den stå og godgjøre seg mens resten tilberedes.
Skrell agurken og del den i to på langs. Fjern kjernen med en teskje, og del den i skiver.
- Legg salaten på et stort fat sammen med de andre grønnsakene. Vent med urtene, da de raskt blir slappe.
- Ha salt og pepper på biffen og stek den i litt olje i en varm panne i to til tre minutter på hver side – den bør ikke være mer en medium stekt, gjerne mindre. La hvile noen minutter før den deles i skiver.
- Grovhakk urtene mens biffen hviler.
- Legg biffskivene på salaten og topp med urtene. Hell over dressingen.
- Retten kan gjerne serveres sammen med nykokt jasminris eller risnudler.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.