Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mutti blinken – de økologiske tomatene fra produsenten Mutti scorte desidert best da Smak testet hermetiske tomater.

Mutti blinken – de økologiske tomatene fra produsenten Mutti scorte desidert best da Smak testet hermetiske tomater.

Stor test av 18 tomatbokser: - Denne både dufter og smaker helt forferdelig.

Tekst
Foto

Dyrt var best i Smaks test av 18 ulike hermetiske tomater. Styr unna de aller billigste.

Vi testet 13 typer hakkede hermetiske tomater og fem versjoner av presset passata. Tomater som var tilsatt basilikum eller andre urter ble ekskludert; vi var på jakt etter den rene, ferske tomatsmaken.

Målet var å finne den hermetiske tomaten som smakte mest av – nettopp tomat. Den skulle smake modent, men ha både naturlig friskhet og sødme i behold.

– Mange synes jo hermetiske tomater er bedre å bruke i sauser fordi de har fått modne på busken, ikke lastebilen, sier Merete Bø, DNs vinanmelder og journalist i Smak. I tillegg er de supre å bruke nå om vinteren, da man må lete lenge etter det gode ferske tomatene.

Slik lages hermetiske tomater

Tomater på boks er så nære rå det går an uten at forråtnelsesprosessen starter: De legges skåldet og hakket i hermetikkbokser som varmes opp lenge nok til å sterilisere innholdet, men ideelt sett ikke så lenge at tomatene får en kokt smak.

Hermetiske tomater produseres av to tomatvarianter: San Marzano og Roma. Begge er plommetomater med bare to frøkamre, men San Marzano regnes som selve gullstandarden, med sin kjøttfullhet og gode balanse mellom syre og sødme.

Alle tomatene vi testet var av Roma-varianten da hakkede San Marzano-tomater ikke var å oppdrive hverken i de store kjedene eller i eksklusive delikatessebutikker.

Vi smakte alle tomatene i romtemperatur, rett fra boksen.

Store prisforskjeller på tomater

I et marked som spenner fra fem til 69 kroner per enhet, ønsket vi også å finne ut om kvalitet sto i forhold til pris. Svaret var ja – men bare til en viss grad. Den dyreste var den beste, men det var et større sprik i pris enn i kvalitet ned til nestemann på listen.

Kriteriene styrte også det vi fryktet å finne:

– Umodne tomater, bitre og med veldig høy syre, tomater som ikke er modnet tilstrekkelig på busk, forklarte Bendik Dannevig Kristiansen, journalist i Smak.

Det aller billigste var også det dårligste, men pris var ikke nødvendigvis noen garanti.

Økologisk fra Mutti best

Aller best smakte den økologiske varianten av de Nord-italienske Mutti-tomatene som er blitt matfolks tomatfavoritt i Norge de siste årene – markant bedre enn den konvensjonelt dyrkede klassikeren.

Den beste passataen – som best kan defineres som pressede tomater – var også den mest luksuriøse, fra produsenten San Nicola dei Miri helt sør i Italia, kjøpt for 69 kroner på delikatessemarkedet Maschmanns.

De dårligste tomatene var vandige og merkbart laget på tomater som kan ha hengt i overkant lenge på planten og som manglet smakskonsentrasjon.

Coop Xtras hakkede tomater, en av testen aller billigste, var desidert den dårligste, med vandig, pappaktig smak. Eldorado - Norgesgruppens eget merke - kom heller ikke heldig ut av testen og fremkalte følgende kommentar fra Merete Bø:

– Hadde jeg smakt en tomat som smakte sånn, hadde jeg ikke spist den.

Les testen under.


Hakkede tomater

Mutti økologisk hakkede tomater, 29,90 kr:
Dufter av ferske og solmodne tomater og har en frisk og delikat tomatsmak. I tillegg til bra fylde, god lengde som har en fin balanse mellom sødme og syre. Den klart beste boksen.
8 poeng


Coppola Polpa grovhakkede tomater, 15,30 kr:
Ganske bra boks dette her. Frisk og ren tomatsmak med en fin lengde kombinert med sødme og syre. Prisen er jo også halvparten av vinneren.
7 poeng


Helios økologiske tomater, 25,50 kr:
Både dufter og smaker friskere og ferskere enn de fleste andre boksene. Smaker modne, ferske tomater som er tatt ned fra en busk og pakket opp. Det smaker det det er, men mangler litt av fylden til Muttis økologiske tomater.
7 poeng


Ânglamark økologiske grovhakkede tomater, 14,90 kr:
Mye søtere, mer tomatsmak enn Remas økologiske, i tillegg til mer fylde. Litt melen smak, men mye søtere og fyldigere enn mange.
5 poeng


Mutti Polpa, 17,90 kr:
Ikke bra, en av bestselgerene på markedet skuffer. Den mangler friskhet, er litt "fet" og kornet på smak. I tillegg har den et noe kjemisk preg, og smaker litt lite tomater og fremstår veldig prosessert. Rart at det er så stor forskjell på den økologiske versjonen fra Mutti og denne. Samtidig er den ikke vandig som flere av de andre.
4 poeng


GoGreen økologiske grovhakkede tomater, 13,50 kr:
Moden tomatsmak kombinert med ubalansert syre, og en vandig og kort ettersmak.
4 poeng


La Doria Polpa (Rema 1000), 10,30 kr:
Preg av naturlig sødmefulle tomater, god balanse selv om smaken forholdsvis kort og noe vandig kombinert med en litt metallisk smak i finish.
4 poeng


Rema 1000 grovhakkede tomater, 6,90 kr (produsert av La Doria):
Samme metalliske bismak, bitene og teksturen er den samme som La Doria sin egen versjon. Om noe kanskje litt friskere.
4 poeng


Go Eco økologiske tomater, 14,50 kr:
Dufter lite og har en vandig og kokt tomatsmak. Melen konsistens med en kort og vandig lengde.
3 poeng


Rema 1000 økologisk hakkede tomater, 11,90 kr:
Smaker syrlig og vandig med lite tomatsmak. Mangler konsentrasjon.
3 poeng


Coop hakkede tomater, 12,20 kr:
Veldig vandig på smak, med en nesten kunstig tomatkarakter. Lite konsentrert og pappaktig finish.
3 poeng


Eldorado hakkede tomater, 5,50 kr:
Billig, men det blir ikke god saus av dette. Dufter nesten litt råttent, og smaken er vandig med preg av overmoden, overkokt og nesten litt råtten tomatsmak.
2 poeng


Coop Xtra hakkede tomater, 4,20 kr:
Denne både dufter og smaker helt forferdelig. Metallisk duft med en smak av vandige og umodne, bitre tomater. Den har ingenting med det produktet det skal være å gjøre.
1 poengPassata

San Nicola dei Miri, 69 kr:
Denne smaker nesten tomatpuré, men uten at det er det. Veldig konsentrert på smak, hadde du kokt det ned hadde du hatt en god ketchup. Markant syrestruktur og en sødmefull god tomatsmak. Ville blitt en super tomatsuppe.
8 poeng


Mutti Polpa Rustica, 45,50 kr:
Frisk duft og god tomatsmak. Forholdsvis moden og balansert, med en fin sødme. Noe kort, uten å være vandig i utgangen.
6 poeng


La Doria passata, 10 kr:
Fin syre, med en søt, frisk, fin tomatsmak kombinert med ålreit lengde. Et ganske godt kjøp prisen tatt i betraktning.
6 poeng


Middle Earth Organics Organic Extra Thick Country Style Tomato Passata, 34 kr:
Bærer preg av modne tomater både på smak og duft. Ren smak, som blir litt moden og daff i en lett kort utgang.
5 poeng


Helios økologisk tomatpassata, 42 kr:
Kort, og litt enkel med ganske lite tomatsmak, men redder seg inn på fylden.
4 poeng(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.