Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Normalt kjøper folk cirka 2,2 liter pr handel på Vinmonopolet. Etter koronautbruddet kjøper folk drøyt 3 liter pr handel.– Vi tolker dette som rasjonell kundeadferd. For å luke vekk unødvendige handleturer er folk blitt flinkere til å planlegge innkjøpene sine, sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

Normalt kjøper folk cirka 2,2 liter pr handel på Vinmonopolet. Etter koronautbruddet kjøper folk drøyt 3 liter pr handel.– Vi tolker dette som rasjonell kundeadferd. For å luke vekk unødvendige handleturer er folk blitt flinkere til å planlegge innkjøpene sine, sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

10 hvitvinsfavoritter på boks

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vin på kartong er det som forsvinner raskest fra polhyllene akkurat nå – selv om vi ikke skal på hytta i påsken. Dette er mine ti hvite favoritter på boks.

– Vinmonopolets salg har økt etter koronautbruddet, men ikke mer enn vi kunne vente med tanke på at grensehandel, taxfree på ferger og flyplasser og skjenking på restauranter, barer og kafeer har stoppet nesten helt opp, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Etter koronautbruddet har Vinmonopolet solgt mellom 2 og 2,1 millioner liter ukentlig på landsbasis, mot et gjennomsnittlig salg på snaut 1,6 millioner i 2019 – og det er rødvin og hvitvin på kartong står for den største delen av økningen.

Noen hyttepol og pol i bysentrum går ned, mens pol nær svenskegrensen, bydelspol og pol der folk bor har økning.

– Koronaberedskapen vil nok bremse mye handelslekkasje en periode. Nå handler folk der de bor. Ikke minst har en del pol i Østfold og andre grensenære strøk vekst. Her er salget pr innbygger i utgangspunktet lavt, og når grensen mot Sverige i praksis er stengt, er potensialet for vekst betydelig for disse butikkene, sier Nordahl.

Les også:10 rødvinsfavoritter på boks

Higen etter pappvin

Normalt er i underkant av 60 prosent av all vin som blir omsatt i Norge kartong. Dette er et nærmest særnorsk fenomen – bare våre svenske naboer drikker mer vin på boks, noe vi nordmenn delvis kan påta oss skylden for.

På grunn av nordmenns higen etter pappvin bugner det av hvitvin på boks på Vinmonopolet, i alt rundt 169, og flere av dem er laget kun for det norske markedet. Av dem er det druen riesling, og da gjerne fra Tyskland, som både holder seg best og byr på de beste kjøpene på kartong.

Tappedato

Hvis du kjøper kartongvin, er det viktig å tenke på tappedatoen. En god vin på boks bør ha frisk fruktkarakter og karaktertrekk fra voksestedet. Når kartongvinene blir over seks måneder gamle, bærer mange preg av sliten frukt og oksidasjon. Spesielt gjelder dette rødvinene.

Jo ferskere, jo bedre, er en god regel å huske på.

Posetappet vin oksiderer vesentlig raskere enn tilsvarende vin på glassflaske, også før posen åpnes. For å øke holdbarheten tilsettes vin på boks mer svovel. Sjekk derfor boksen grundig for informasjon om når den er tappet – tappedato skal stå på boksen. Er det over fire måneder siden, bør du se etter en annen.

Selv om flere er datomerket, finnes det i dag ikke krav til merking av tappedato, og informasjonen kan ligge skjult i et kryptisk lot-nummer. Spør i så fall de ansatte om hjelp.

Og husk, når boksen er åpnet, synker holdbarheten betraktelig. Etter to til tre uker kan vinen allerede være fallert. Kjølig oppbevaring gjør at vinene holder seg bedre og lengre.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.