Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Boblende godt. Et knippe av de aller beste kjøpene fra Polets spesialbutikkers slipp kommende uke.

Boblende godt. Et knippe av de aller beste kjøpene fra Polets spesialbutikkers slipp kommende uke.

Sør-England er den første regionen som virkelig utfordrer Champagne på kvalitet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Torsdag slippes 26.987 nye flasker i Polets spesialbutikker. Dette er de 20 beste kjøpene.

186 forskjellige nye viner fordelt på 26.987 flasker slippes på Polets spesialbutikker kommende torsdag, deriblant champagne og musserende vin fra England, i tillegg til noen få og ettertraktede viner fra Chablis, Loire og Armenia.

Ettertraktet nytt

Fra Chablis kommer ettertraktede produsenter som Raveneau, Dauvissat og Fevre, der det er verdt å merke seg at årgangen fra det to førstnevnte er 2015 – som fremstår noe varm og korpulent. Men det slippes en rekke gode kjøp fra Loire som kvalitetsmessig kan ta opp kampen med etablerte Chablis. Særlig er produsentene Guiberteau, Boudignon og Blot verdt å merke seg.

Champagnenyhetene byr på lite nytt, men til gjengjeld mye godt. Særlig fra Henriot, Pierre Peters og Pol Roger. Sistnevnte slipper også en rekke modne årganger fra tilbake til midten av 90-tallet.

Fremtidens bobler

Flere av de engelske produsentene som slippes, har aldri vært i Norge tidligere – det samme gjerder toppvinene herfra. De engelske musserende vinene har den fordel at klimaet gjør at utbyttet fra vinmarkene er mye lavere enn i Champagne. I England er 20 hektoliter per hektar normen, noe som er et godt stykke under Champagne og resten av vinverdenen, med unntak av dessertvin. Det er årsaken til at de britiske musserende vinene ofte har en markant høyere konsentrasjon enn sine konkurrenter.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

West-Sussex og Kent klinger kanskje ikke like godt som Champagne, men de beste musserende vinene herfra har knocket ut verdenskjente franske bobler i blindtester i en årrekke. Sør-England er den første regionen som virkelig vil kunne utfordre Champagne på kvalitet.

Vinmarksarealet i England og Wales har doblet seg de siste seks årene til 18.000 hektar. Champagne alene er på 35.000 hektar. Bare i 2017 ble det plantet én million nye vinstokker i landet. Og det finnes nå over 200 forskjellige musserende viner på markedet, hvorav 22 finnes på det norske, i tillegg til de 12 nye toppvinene som slippes på spesialbutikkene på torsdag.