Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Et knippe av de gledeligste nyhetene som kommer på Polet 8. mai.

Et knippe av de gledeligste nyhetene som kommer på Polet 8. mai.

Dette er mai-kuppene på Polet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Her er alt fra delikat tysk papp-hvitvin via engelsk musserende til sjeldenheter fra Toscana og Rhône.

Mai er tradisjonelt sett én av de to største slippmånedene for nye produkter på Vinmonopolet, sammen med november. Selv om importørenes maiplan i år nok ble noe annerledes enn planlagt, slippes likevel rundt 1670 nyheter.

Fristen for prisendring ble satt så sent som 15. april, for å få kalkulert inn de store valutasvingningene som følge av koronapandemien. Og 1. mai steg prisene på Polet med 2,4 prosent generelt. Nedstengning av restaurantbransjen førte også til at en rekke viner isteden havnet i Polets bestillingsutvalg. I tillegg har nok noen snudd seg rundt for å få tak i mer vin på boks, som siden 12. mars har opplevd en enorm salgsøkning.

To papp or not to papp

Ja, det kan være praktisk. Og ja, det finnes en del gode varianter, men jeg må innrømme at jeg sjelden blir veldig begeistret over vin på boks. Men nå på fredag kommer en riesling-boks fra en Tysklands beste produsenter, Maximin Grünhaus i Saar-dalen. Denne var såpass delikat, typeriktig og ren at den fortjente plass på listen over de beste nyhetene i mai.

Det samme gjorde Keller, Molitor, Juliusspital og Raumlands bobler fra Tyskland. Andre gledelige hvitvinsnyheter, som virkelig gir valuta for pengene, er Spy Valley fra New Zealand og Paquets chardonnay fra Burgund, som begge har et veldig hyggelig forhold mellom pris og kvalitet.

På rødvinsfronten gjelder det samme for Savages Dirt Track og Gassiers ferske og delikate syrah, som er å finne i hyllene på Polet rundt om i hele landet. Godt kjøp, den høye prisen tatt i betraktning, er det vel vanskeligere å si om Sassicaias halvflasker. Men tro det eller ei, det er en gunstig pris også på den vinen. Og ekstra moro er det at det noen ganger er mulig å få tak slik kvalitetsvin på mindre flasker.

Men det aller beste rødvinskjøpet kommer nok fra Rhône, fra eieren av ikoniske Rayas, som på fredag slipper stakkarslige 22 flasker av sin «billigvin» Domaine de la Tours Vaucluse.

Britene kommer

Hvis jeg for ti år siden hadde sagt at Storbritannia vil bli et av 2020s mest spennende vinland, ville nok de fleste ha ristet på hodet. Det er fortsatt et lite vinland, men spesielt vi nordmenn har fått sansen for dråper fra vingårder i England og Wales. Det er bare snakk om 37.000 flasker solgt i Norge i fjor, men dette innebærer hele 18 prosent av Storbritannias totale eksport av vin i 2019, ifølge The Drinks Business. Bare amerikanerne importerer mer.

Fredag 8. mai slippes enda flere britiske viner på Vinmonopolet, slik at de 59 typene som allerede finnes i utvalget får hardere konkurranse. Hele åtte viner kommer inn i hyllesortimentet: fire musserende, to røde og to hvite. Og disse er nok de beste nyhetene i Polets hyller i mai.

Det er veldig gledelig at disse vinene, som vi nok også kommer til å se mer av i fremtiden, blir lettere tilgjengelig for alle. I tillegg er Luis Seabras strålende hvitvin fra portugisiske Douro et must å få med seg fra hyllene. Samtidig vil jeg oppfordre alle til å bli bedre kjent med den delikate og saftige druen mondeuse, fra den mer ukjente franske vinregionen Savoie. Og ikke minst de nye dråpene fra norske frukt- og bærforedlere som Solhøi, Bringebærlandet og Balholm.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner