Delikatesse. Skipper Trond Dalgård (51) og Jan Gunnar Johansen på fjorårets skreifiske i Gryllefjord på utsiden av Senja. Fisken er etterspurt over hele verden, og årlig eksporteres det skrei for rundt syv milliarder kroner.

Delikatesse. Skipper Trond Dalgård (51) og Jan Gunnar Johansen på fjorårets skreifiske i Gryllefjord på utsiden av Senja. Fisken er etterspurt over hele verden, og årlig eksporteres det skrei for rundt syv milliarder kroner.

Dette drikker du til skreien

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

I vinvalget til skrei gjelder det å holde tungen rett i munnen.

Den vandrende skreien gir vinterens beste måltid, med sin sarte og delikate smak og kjøttfulle struktur. Etter en gyllen handelsperiode på 1700- og 1800-tallet, var det i finere kretser vanlig å nyte rød bordeaux til skreien. Forklaringen må være at kun det beste var godt nok til det beste. Dessuten var tilgangen på viner meget begrenset på den tiden.

En klassisk rødvin fra Bordeaux kan fungere om den har litt alder, gjerne fra et litt varmt, modent år med moderat og balansert tanninstruktur. Skulle tanninene bli for stramme og harde, ødelegger de den fine strukturen i fisken og skaper en metallisk smak. Det beste er rødviner med bløte tanniner og en frisk, fruktig og ung stil, for eksempel en god barbera fra Piemonte, en ung og fruktig portugiser, en beaujolais eller en moden og slank pinot noir.

Skreien har rene, intense havsmaker og gir også munnhulen en god dose umami. Idet fisken passerer svelget, og ettersmaken brer seg, kjenner du en tørrhet overta. Denne kan, sammen med fiskens umami-innhold, bidra til å tørke ut mange viners frukt. Er vinene i tillegg gjæret og lagret på yngre fat, vil ofte fat-tanninene fremheves og gi vinen ytterligere tørrhet og mindre frukt, finesse og eleganse.

Rike, fete sauser eller tilbehør som balanseres med god friskhet, nøytraliserer langt på vei dette problemet. Eksempler er hollandaise, beurre blanc og sandefjordsmør. Også risotto og pureer hjelper. Husk også at korrekt og rikelig saltet fisk smakssatt med sitronsaft før servering er lettere å kombinere med vin, for eksempel en eikelagret chardonnay.

Til «mølje», der lever, rogn og fiskekjøtt serveres sammen, trenger du en vin som frisker opp og renser munnen: en delikat, frisk og fruktig hvitvin med god syre, enten tysk riesling eller en vinho verde.

TIL SKREI MED SMØRSAUS:

93

Navn: Sandhi Sanford & Benedict Chardonnay 2013

Produsent: Sandhi , California , USA

Pris: 550,00 Varenummer: 3797001 Bestillingsutvalget; Uavhengig sortiment, Importør: California House AS

Dufter av mineraler og tre med innslag av trøffel. Frisk syre på smak kombinert med en uttalt mineralkarakter. Balansert og fyldig klassisk kjølig chardonnay frukt med en flott konsentrasjon og fylde. MB

90

Navn: Roche de Bellene Meursault Vieilles Vignes 2013

Produsent: Maison Roche de Bellene , Burgund , Frankrike

Pris: 399,90 Varenummer: 3789301 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor as

Flint og nøtter med sitrus og tre på duft. Bløt og mineralsk frukt på smak med en balansert frisk syre og en lang tørr finish. Klassisk og flott meursault. MB


TIL «MØLJE»:

87

Navn: Fritz Haag Riesling 2015

Produsent: Weing. Fritz Haag , Mosel , Tyskland

Pris: 174,00 Varenummer: 4761801 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av lime og mineraler med hint av hvite blomster. Delikat og frisk syre på smak med en fersk frukt kombinert med en florlett sødme. Tørr og fruktig finish. Nydelig balanse. MB

85

Navn: Solar das Bouças Loureiro 2015

Produsent: Solar das Bouças , Minho , Portugal

Pris: 119,90 Varenummer: 4334501 Utenfor sortiment, Importør: Silenus AS

Dufter av mineraler, sitrus, flint og stikkelsbær. Spenstig syre og en fersk fruktig lett mineralsk frukt på smak. Som å bite i et grønt eple. Tørr finish. MB


RØDVIN TIL SKREI: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

90

Navn: Château Lanessan 1999

Produsent: Ch. Lanessan , Bordeaux , Frankrike

Pris: 259,90 Varenummer: 6852901 Utenfor sortiment, Importør: B & R Wine AS

Dufter av modne røde bær og plommer. Moden og lett avslipt frukt på smak med hint av tre, moden frukt kombinert med en frisk syre og lett tørr utgang. Klassisk og moden bordeaux som gir mye vin for pengene. MB

84

Navn: Barbera d'Asti Lavignone 2015

Produsent: Pico Maccario , Piemonte , Italia

Pris: 159,90 Varenummer: 5506001 Utenfor sortiment, Importør: Red & White AS

Dufter av pepper og søte bær. Saftig på smak med en balansert syre og lette tanniner. Enkel og fin frukt, med en delikat og lett utgang. MB

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk