Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sunt, godt og lite oppvask

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Sunt, enkelt og raffinert: Lag linser og laks i samme gryte.

Hjemme alene, uten oppvaskmaskin eller bare lat? Veien til en god middag går via gryten – Smak viser hvordan måltidet kan bli komplett med bare én eneste gryte.

Den perfekte middag skal være balansert og bestå av både grønnsaker, karbohydrater og proteiner. Det blir raskt mye oppvask og for den saks skyld kjedelig mat av å tilberede alt hver for seg.

Det er ikke så nøye med engrytesmat. Det er robust og enkel mat, der ingredienser lett kan byttes ut og mengder kan slumses litt med etter smak og behov.

Grønne og svarte linser

Linser er rimelig, sunt og godt.. Ekstra godt blir det om du klarer å få tak i de franske puy-linsene som er mindre enn ordinære grønne linser og holder både form og tekstur bedre enn vanlige. Linser har lang holdbarhet, så kjøp gjerne et godt lager med det samme. Et elegant alternativ er de mer sjeldne svarte belugalinsene, som foreløpig bare finnes i ytterst få butikker eller på nett.

Noe særlig enklere blir det uansett ikke å lage en god og næringsrik middag: Litt rask hakking av grønnsaker; hell alt bortsett fra linser, kraft og laks i gryten og la surre på lav varme før du tilsetter linser og væske.

Gode vegetaroppskrifter fra Green Kitchen Stories Mettende høstsalater

Laks går fort

Laks eller annen fisk trenger bare noen få minutters forsiktig damping på toppen av den varme gryten til slutt – vær forsiktig med timingen her så du ikke får tørr fisk.

Kombinasjonen av linser og bacon er mettende og velsmakende nok også uten laksen på toppen. Et kyllingbryst er dessuten et alternativ, men da må det legges i gryten så snart ingrediensene har kokt opp, og ikke minst trekke i rundt 30 minutter så kyllingen blir gjennomkokt.

Og den som hverken har laks eller kylling, kan forsøke å posjere et egg i linsegryten.

Middag i én gryte: Linseragout med posjert laks er sunt, enkelt og godt.

Middag i én gryte: Linseragout med posjert laks er sunt, enkelt og godt.

-
+

Linseragout med laks (2 personer)

  • 2 ssOlje
  • 0.5 stkMiddels løk, hakket
  • 1 stkFedd hvitløk, hakket
  • 100 gBacon i terninger
  • 2 stkGulrøtter skåret i terninger på ca. 1 cm
  • 0.5 dlHakket fersk persille, pluss mer til servering
  • 200 gPuy-linser (eller vanlige grønne linser)
  • 20 gTørket steinsopp, smuldret opp
  • 0.5 dlHvitvin
  • 500 mlKyllingkraft eller -buljong
  • 2 stkLaksefileter à 125g
  • Salt og pepper

Varm oljen på middels varme i en gryte.

Ha i løk, hvitløk, bacon, gulrøtter og persille og stek i ca. 7 minutter. Rør jevnlig så ingenting svir seg.

Skyll linsene godt og legg dem i gryten sammen med steinsoppen.

Hell kraften i gryten og kok opp.

Legg på lokk, skru varmen ned og la alt småkoke i ca. 20 minutter til linsene er møre.

Smak til med salt og pepper. Ha også salt og pepper på laksefiletene.

Ta av lokket og legg laksefiletene forsiktig på toppen av linsegryten.

Legg på lokket igjen og la laksen trekke i 3-5 minutter, avhengig av hvor gjennomkokt du ønsker den.

Dryss hakket persille over gryten og servér.

-
+

Vegetarburger

  • 250 gkikerter
  • 100 glinser
  • 30 gpinjekjerner, panneristet
  • 1 egg
  • 0.5 chili
  • 1 vårløk
  • 1 neve frisk koriander
  • 1 fedd hvitløk
  • Spisskummen, salt og pepper
  • Maisenna
  • Pankomel

Bløtlegg kikerter og linser, og kok dem møre etter anvisning på pakken.

Finhakk chili, vårløk, hvitløk og koriander. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med pinjekjerner, egg og erter/linser. Tilsett maisenna til du kan forme burgere.

Smak til massen med spisskummen, salt og pepper.

 La hvile i minst en time.

Panér med pankomel og stek burgerne i olje til de er gjennomvarme.

Server med gode burgerbrød, tzatziki, chilimajones, salat og tomatskiver.

Sant og sunt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Salat med bjørnebær, kål og grillet aubergine

  • 1 stor aubergine
  • 4 vårløk eller 2 rød løk
  • 3 ssolivenolje, extra virgin
  • 0.5 tsmalt kanel
  • 0.25 tsmalt spisskummen
  • 1 klype malt cayennepepper
  • 0.5 tssalt
  • 1 håndfull hasselnøtter

Dressing

  • 5 ssolivenolje, extra virgin
  • 0.5 sitron, saften
  • 3 sshonning, eller mer
  • salt og pepper
  • 1 stor håndfull miksede urter (dill, persille, mynte)
  • 4 stilker grønnkål, eller lilla kål
  • 4 stilker bladbete eller tilsvarende mengde spinat
  • 2 avocado
  • 1 håndfull sukkererter
  • 1 boks friske bjørnebær, delt i to
  • 3 dlkokte svarte linser (kok 1,5 dl tørkede linser i 4,5 dl vann) 

Feta stekt i honning

  • 1 fetaost
  • 2 ssolivenolje
  • 1 sshonning

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 200. Kutt aubergine i store terninger, skjær løken i biter og ha i en bolle. Bland olje og krydder, bland med aubergine og løk. Spre utover bakepapir på en stekeplate og grill i 20 minutter, eller til de er myke og gyldne. Tilsett hasselnøtter etter cirka ti minutter.

Dressing

Finhakk urtene og bland alle ingrediensene til dressingen. Juster smaken.

Ta vekk stilkene fra kålen og hakk bladene grovt. Skjær bladbeten fint. Ha i en stor bolle, tilsett to ss av dressingen og «masser» bladene noen minutter. Ha i en stor salatbolle.

Miks linsene med resten av dressingen og hell over. Ha i avocado i terninger og sukkererter i mindre biter. Blant med aubergine, løk og hasselnøtter. Plasser bjørnebærene på toppen.

Feta stekt i honning

Bak feta med olje på et lite ildfast fat med bakepapir, på 200 grader i cirka åtte minutter. Varm honningen, og stryk over osten. Grill med stekeovnens grillfunksjon til overflaten er brun. Bruk en stekespade og ta ut osten forsiktig. Server oppå salaten, eller på en egen tallerken.