Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
De aller fleste vinflasker med juleetikett kan du trygt holde deg unna, bortsett fra en.

De aller fleste vinflasker med juleetikett kan du trygt holde deg unna, bortsett fra en.

Tenk deg godt om før du kjøper julevin, for det er bare én som er verdt å kjøpe

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Vi har testet 14 juleviner på Polet, men bare én kan anbefales. Den er derimot et virkelig godt kjøp.

Hvorfor kjøpe en vin som ønsker deg god jul på etiketten? Er den spesialtilpasset norsk julemat? Er den bedre enn de vinene som ikke har en juleetikett? Eller er det bare et salgstriks?

Hver jul dukker det opp stadig flere viner med juleetikett i Polets hyller. Noen av dem er den samme vinen som står i hyllene gjennom hele året, mens andre er spesiallagde juleviner av norske importører.

Felles for de aller fleste av dem er at de er rimelige og kommersielle viner som hverken passer spesielt godt til julemat eller har en merkbar kvalitet. Men de julete etikettene gjør at vinene selger godt opp mot julehøytiden, særlig som gaver. Salget i siste kvartal i 2018 på ni av de 14 vinene som da var tilgjengelig på Polet, var på totalt 104.694 flasker i løpet av årets tre siste måneder.

Den eneste vinen med juleetikett som har et innhold som imponerer, er Domaine Fichets håndmalte magnum fra Burgund.

Den eneste vinen med juleetikett som har et innhold som imponerer, er Domaine Fichets håndmalte magnum fra Burgund.

Men etter å ha testet et utvalg på 14 forskjellige viner med juleetikett, så er det bare én vin som kan trekkes frem som et godt kjøp. Den er derimot en delikat, saftig og lett burgunder, som ikke bare er et godt kjøp, men som faktisk også passer til julemat. Særlig ribbe og kalkun. Siden vinen fra årgang 2017 har såpass lette tanniner, kan den også fungere til lutefisk og torsk, om den serveres avkjølt. Fichets bourgogne rouge finnes kun i magnum og i årgangene 2015, 2016 og 2017. Vi har testet 2015 og 2017, som begge er veldig årgangstypiske. Og mens 2017 er en delikat, saftig og florlett Pinot Noir, så er -15 kraftigere, med mer struktur, konsentrasjon og fylde. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Beste kjøp:

90

Navn: La Fraisiere Cuvée Prestige magnum 2017

Produsent: domaine fichet , Burgund , Frankrike

Pris: 999,90 Varenummer: 10530105 Utenfor sortiment, Importør: Red & White AS

Noe reduktiv og lukket på duft med hint av bringebær. Saftig og fersk delikat og bærpreget frukt på smak med florlette tanniner og en ren fin og lang pinotutgang. Noe tre i finish. MB

90

Navn: La Fraisiere Cuvée Prestige magnum 2015

Produsent: domaine fichet , Burgund , Frankrike

Pris: 709,90 Varenummer: 10530105 Utenfor sortiment, Importør: Red & White AS

Noe lukket på duft med innslag av modne bringebær og blomster. Saftig, konsentrert, sødmefull og fersk delikat og bærpreget frukt på smak med balanserte og ferske noe strukturerte tanniner. Lang finish med en typisk 2015-fylde. MB