Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
2017 ga vinprodusentene hodebry, men det har ikke hindret dem i å lage lage strålende vin.

2017 ga vinprodusentene hodebry, men det har ikke hindret dem i å lage lage strålende vin.

Stor test av Tysklands beste viner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

På torsdag slippes 160 tyske toppviner fra årgang 2017 i spesialbutikkene.

De beste tyske vinprodusentene har fått markant prisstigning de siste årene. Det er over 100 år siden at tysk riesling kostet så mye som nå. Og øverst på listen troner vinen G-Max fra Keller i Rheinhessen. Den har de siste årene seilt opp som Tysklands fremste tørre riesling, en vin som har høstet ære, lovord og berømmelse i hele verden. 24 flasker blir tilgjengelig på Polet – og de vil det nok bli kamp om, prisen til tross. For sammenligner man prisene på Polet med Danmark, så gikk én flaske ti år gammel G-Max for rundt 12.000 kroner tidligere i år.

Liten og god

– En normal årgang gir oss 200.000 flasker, mens 2017 – med mye frost og hagl – ga oss knappe 100.000 flasker. Det er veldig lite fra 34 hektar vinmark. Det er derfor konsentrasjonen i vinene ofte føles mer markant i 2017, sier Maximin von Schubert i Ruwer.

Og det var nettopp Mosel-Saar-Ruwer som hadde de største utfordringene i 2017, noe som førte til den minste årgangen på 50 år. I tillegg hadde produsentene den tidligste innhøstingen noensinne. Også i Nahe, Rheingau, Rheinhessen og Pfalz resulterte vårfrost i opptil 80 prosent mindre vin enn normalt. Den vanskelige årgangen til tross: De tørre vinene leverer både fylde og krisp syre. Selv om de trenger litt tid på å åpne seg, har små avlinger gjort dem konsentrerte og flotte. Produsentene med søte viner laget de fleste predikatene i 2017. Alt i alt ble 2017 en årgang de nok ikke glemmer med det første.

Grand Cru

Selv om 1. september i fjor var første tillatte dato til å selge Tysklands såkalte Grosses Gewächs-viner fra 2017, venter Polets spesialbutikker helt til april året etter med å slippe sine utvalgte. Grosses Gewächs omfatter tørre viner fra vinmarkene som er regnet som de beste i hver region.

Torsdag er det også mulig å få tak i enklere og rimeligere hvitviner av utrolig bra kvalitet, i tillegg til de søte og halvtørre predikatene – som har fått en renessanse, særlig fra produsenter som Kruger-Rumpf, Dönnhoff, Haart, Prüm, Lieser og Von Schubert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.