Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gode viner. Kai Schätzel lager noen av de mest ettertraktede rieslingene i Tyskland for øyeblikket.

Gode viner. Kai Schätzel lager noen av de mest ettertraktede rieslingene i Tyskland for øyeblikket.

Fin investering i riesling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Visste du at det finnes tysk tørr riesling på Polet som koster rundt 900 kroner mindre per flaske enn det den gjør i Tyskland?

I september gikk Schätzels tørre riesling fra vinmarken Pettenthal fra 2016 under hammeren på 1444 kroner inkludert salær.

– Dette endrer alt for øyeblikket. Vi har 60 telefoner om dagen for øyeblikket fra folk som ønsker Pettenthal, men jeg tappet bare 300 flasker til auksjonen. Også har jeg ett fat igjen som jeg skal spare til de er modne til å nytes, forteller Schätzel.

Riktignok er Pettenthal GG på Polet i årgang 2015, og ett år eldre enn auksjonsvinen, men så er også 2015 siste årgang av Pettenthal som er tilgjengelig på det åpne markedet. Etter den årgangen har Schätzel valgt å selge denne utelukkende på auksjon i Tyskland.

Populær. Kai Schätzels Pettenthal vil alle ha, derfor har prisene i Tyskland økt til langt over polpris i Norge.

Populær. Kai Schätzels Pettenthal vil alle ha, derfor har prisene i Tyskland økt til langt over polpris i Norge.

Søttann

Kai Schätzel (38) er midt i innhøstingen av 2018-årgangen. Årgangen er et resultat av en rekordvarm sommer som vil by på en stor mengde druer. Og på grunn av varmen hadde mange druestokker mistet alle bladene sine i august.

– Og da modner ikke druene skikkelig, sier Schätzel, som håndplukker druer fra hver vinmark seks ganger per høst, og da kun de gylne og perfekt modne druene. Deretter blir druene fottråkket.

– Kun de druene jeg liker ekstra godt havner i Grosses Gewächs-vinene, resten havner i landsbyvinene, selv om de kommer fra samme vinmark. Vi filtrerer ikke vinene, det er våre hender som filtrerer i vinmarkene. Jeg vil lage mer og mer halvtørre og søte viner.

I 2015 laget han 30 prosent søtt, i 2016 nesten 50 prosent. Det er unikt i Rheinhessen, der de fleste lager tørre hvitviner.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Jeg elsker kabinett og de halvtørre vinene. De er helt unike for Tyskland. Før var kabinett regnet som en enkel og billig vin, men nå kommer den fra de beste vinmarkene. Jeg vil at man skal drikke kabinett som vann, det er jo så lite alkohol at det er en perfekt drikkevin.

Øl og vin, hånd i hånd

Schätzel tok over den 12 hektar store familieeiendommen i 2008. 38-åringen har forvandlet det 650 år gamle sovende vineriet til en biodynamisk og ettertraktet miniprodusent.

Schätzel er tilhenger av lav alkohol og lager noen av regionens mest delikate viner som sjelden bikker 11,5 prosent.

Moder jord. Vinmarkene rundt Nierstein i Rheinhessen er berømt for sitt rødlige jordsmonn.

Moder jord. Vinmarkene rundt Nierstein i Rheinhessen er berømt for sitt rødlige jordsmonn.

– Det er en utfordring her i Rheinhessen, vi får mer modne druer her enn i nord. Vi arbeider mye med bladene og beskjæring av dem, for å begrense alkoholen, legger han til.

Det er viktig for å få tilbake elegansen i vinene. Schätzel er inspirert av de tradisjonelle Mosel-produsentene som legger alle vinene på gamle trefat før de ble tappet på flaske.

– Siden vi drikker mye øl, har vi begynt å lage øl blandet med riesling. Det er faktisk det vil lager mest av, 50.000 flasker i år, og de fyker ut av lageret. Vi kunne solgt det dobbelte.

Nå er det seks av Schätzels strålende rieslinger på Polets bestillingsutvalg sammen med hans Pettenthal GG fra 2015 som det finnes rundt 170 flasker av igjen i Norge til 548 kroner, er nok det en pris vi aldri vi se igjen på disse vinene. Det delikate ølet han lager er foreløpig kun å finne på noen få restauranter her til lands.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.