Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Polet har lansert noen av verdens mest ettertraktede viner. Les mer om 2012-årgangen i Burgund

Tekst
Gevrey-Chambertin i Burgund. Foto:

Gevrey-Chambertin i Burgund. Foto:

Over 500 viner fra Burgund ble lansert i spesialpolene på torsdag.

Over 10 minus i luften hindrer vel ikke polkunder å sette seg i kø utenfor Vinmonopolets nye flaggskipbutikk på Aker Brygge. Polet selv lover at de skal sette opp telt utenfor for frosne sjeler, med det som de ikke kan by på er mye vin.

Selv om lanseringen er på formidable 500 forskjellige viner, finnes det 24 eller færre flasker av over 200 av dem, det fordelt på syv spesialbutikker.

Inkonsekvent år. Årsaken til et magert slipp er først og fremst årgang 2012 sin skjebne. Et år preget av ujevn blomstring og svidde druer, og ikke minst hagl. Isklumper så store at de skjøt drueklasene av plantene. Utbyttet ble lavt, og prisene høye, mye høyere ble de også etter at 2013 og 2014 sviktet kvantitetsmessig.

Årgangen i seg selv har høstet lovord verden over for kvalitet og lekre viner, men det gjelder ikke alle produsenter, og alle appellasjoner. Mens flere sikre adresser som Angerville, Rousseau, Roumier, Anne Gros, Gouges, Serafin, Bachelet og Chevillon leverer varene så er det like mange som skuffer. Litt emne og plumpe rødviner særlig i Côte de Beaune er det mange av. I Côte de Nuits er det bedre og lengre mellom skuffelsene, men årgangen er ikke på høyde med 2010. Tar man prisen i betraktning er det et langt dårligere kjøp.

De største nedturene står Perrot-Minot, Ponsot, Bertheau, Parent, Drouhin og Morot for. Mens flere store og tidligere heller middelmådige produsenter som Bouchard, Pousse d´Or, Chanson og Faiveley virkelig har fått sving på sakene, og leverer bedre viner enn på flere tiår. Det samme gjør Lucien Le Moine som lager mye mer finessepregede og elegante viner nå, enn for noen år siden.

Mangler. Selv om polet iherdig har prøvd å fått fatt i det meste fra Burgund, er det flere produsenter som glimrer med sitt fravær. Både Ch. Puligny-Montrachet, Montille, Sylvain Cathiard, Jaques-Frédéric Mugnier og Leroy finnes ikke på listene denne gangen. Comte Liger-Belair, Roumier og Angerville er også bare tilgjengelig med et knippe varelinjer.

- Denne gangen er det bare et fåtalls viner på fordeling, da antallet flasker er så lavt av mange viner er det nærmest umulig å gjennomføre, sier Per Mæleng, produktsjef for spesialpolene.

Da ville ikke fordelingen blitt ferdig for langt ut på ettermiddagen, det er kun de mest ettertraktede vinene som dem fra Romanée-Conti blant annet som er på fordeling, legger han til.

For selv om prisen er på 32000 kroner for slippets dyreste vin, Romanée-Conti Grand Cru 2011, så er det nok de tre flaskene som ryker først.

 

 

Her er polets oversikt over vinene som blir lansert

 

Med deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.