Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Moden argentiner

Tekst

Mainyhetene: Argentinske Weinert lanserer en glimrende moden rødvin til sommerens grillmat.

En moden rødvin med 22 år på baken er så altfor sjelden kost på det norske vinmarkedet. Weinerts tradisjonelt lagede Gran Vino fra 1997 i magnum utgave er en fantastisk nyhet til alle som ønsker å nyte vin med alder, men som ikke har vært fremsynte nok til å lagre dem selv. I tillegg passer den perfekt til sommerens grillede kjøttmiddager. 

André Weinert har i motsetning til sine naboer i Mendoza ikke hastverk, derfor er familiefirmaet blitt et av de beste kildene til moden rødvin.

– Mens søsknene mine var ute på fine forretningsreiser for å selge vin, sto jeg i vinmarken og jobbet. Det får jeg igjen for nå, har Weinert uttalt tidligere.

Som en av få vinmakere i Mendoza, ønsker han å oppnå balanse og eleganse. Det er en av grunnene til at han ikke lager hvite viner.

– Jeg liker bare de tyske hvitvinene. Det klarer vi aldri å lage her.

Det er kanskje derfor familien har startet et prosjekt i Patagonia, sør i Argentina hvor temperaturen er lavere.

Visjonstro. Cavas de Weinert ble etablert av brasilianske Bernardo Weinert, da han på 1970-tallet kjøpte en ruin av en eiendom som han pusset opp for millioner. 1977 ble familiens første årgang. Til tross for firmaets korte historie, lager det rødviner på 1800-talls manér.

– Min far hadde Bordeaux som forbilde da han startet. Han ønsket å vise at man i Argentina kunne lage vin på samme nivå, har André Weinert forklart Smak ved en tidligere anledning.

– På den tiden var malbec en mindre aktet drue som stort sett ble brukt i kjedelige blandinger. Nå skal alle ha malbec, særlig i Argentina.

Han legger til at det er en utfordring å holde alkoholprosenten nede når man dyrker malbec i Mendoza. Og innrømmer at en god malbec er kostbart, og at en cabernet fra Mendoza gir mye mer vin for pengene.

God tid. I Weinerts kjellere er det få moderne franske eikefat, men derimot mest gamle, store franske eikefat på 2000–6000 liter. Vinene får ulik lagringstid på fat, alt etter kvaliteten på vinen. Malbec Estrella 1997 fikk for eksempel mer enn 15 år på fat før den ble tappet på flaske. Cavas det Weinert 1994 fikk fire år. Dette gir viner som spiller mer på kompleksitet og raffinement enn frukt. Selv om det er blitt tillatt å bruke eikechips i Argentina, er det ikke aktuelt for Weinert å benytte denne lettvinte utveien.

Weinerts filosofi er den samme som i 1977.

– Hvis du har dårlig tid med å få vinen ut på markedet, så er det sikkert fint, men jeg har ikke dårlig tid, sier Weinert og smiler, vel vitende om at hans naboer i Mendoza stort sett har hastverk.

 

Les også: En svigerfars drøm

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner