Ung og lovende i Beaujolais

Tekst
Yann Bertrand er en av de aller yngste og mest lovende vinprodusentene i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen

Yann Bertrand er en av de aller yngste og mest lovende vinprodusentene i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen

Selv ville han aldri lage vin. Nå er Yann Bertrand et av de heteste navnene i Beaujolais.

Selv om Yann Bertrand vokste opp i Fleurie i Beaujolais, som sønn av en vinmaker, var det aldri vinmaker han skulle bli.

Da han fikk jobb i en vinbar, bestod hele dagen av å smake vin.

Uforglemmelig beaujolais

- Det er ikke det at jeg ikke ville lage vin, men jeg skjønte ikke hva mine foreldre drev med. Faren min måtte selge mesteparten av vinen i bulk, men nå har jeg lært ham nye teknikker, innrømmer Yann.

Min mor har god nese, hun tester alle mine viner, sier Yann Bertrand, her sammen med mamma Annick og pappa Guy. Foto: Tommy Andresen

Hjemkomsten

Tilbake i Beaujolais ble nå 25 vår gamle Bertrand inspirert av allerede etablerte og kvalitetsterke produsenter som Jacques Néauport, Jean Foillard og Yvon Metras.

Familien Bertrand eier 7,5 hektar med vinmark hvor mesteparten befinner seg i Fleurie, med en liten plott i Morgon med vinstokker som er opp mot 110 år gamle.

Hans foreldre tok over familiegården i 1992, og gikk sakte, men sikkert over til økologisk dyrking. For tre år siden ble vingården sertifisert.

Da Yann Bertrand begynte, overtok han 1,5 hektar vinmark, der han fikk leke og eksperimentere med biodynamisk dyrking.

Far og sønn med legendarisk beaujolais

- Jeg bruker lite eller ingen svovel og filtrerer ikke vinen. Men jeg lager vinene semi carbonique, under kjølig temperatur, sånn at det tar lenger tid.

- 20 dager med maserasjon på druene gir bra resultater, det er da man smaker terroir.

Bertrands vinmarker i Fleurie. Foto: Tommy Andresen

Luftig

I et lite hus midt i vinmarkene i Fleurie holder Bertrand til. 400 meter over havet har man bra utsikt over hele regionen. Kjelleren er liten, det er lavt under taket og burgunderaktig utforming med buer bygd i stein.

Økologisk er den eneste måten å lage vin på

Foto: Tommy Andresen

Familiedomainet var ukjent før han begynte å lage vin. Nå har han laget vin i tre år, og flaskene suser ut av kjelleren.- Ja, jeg skulle gjerne hatt mer å selge, innrømmer Yann Bertrand som har blitt et av de heteste navnene på Beaujolais stjernehimmel.

- Mine foreldre vil ha mer tid, og jeg vil gjøre mer, forteller han. Nå ønsker seg flere vinmarker i Morgon.

89

Navn: Yann Bertrand Cuveé du Chaos Fleurie 2015

Produsent: Yann Bertrand , Burgund , Frankrike

Pris: 252,90 Varenummer: 2878101 Utenfor sortiment, Importør: Blend Wines AS

Dufter av plommer og røde bær med hint av krydder. Strukturert på smak med en fersk frukt og en konsentrert lang utgang. MB

88

Navn: Yann Bertrand Bio Dynamite Morgon 2015

Produsent: Yann Bertrand , Burgund , Frankrike

Pris: 254,90 Varenummer: 2878001 Utenfor sortiment, Importør: Blend Wines AS

Dufter av plommer og mørke bær. Dyp og mørk lett saftig frukt på smak med lange tanniner og en sødemfull utgang. MB

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Flere av høstens nyheter fra Beaujolais:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk