Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De beste til viltmiddagen

Tekst
Vin fra Rhône. En god Syrah passer godt til høstens viltmiddager. Foto: Luca Kleve-Ruud

Vin fra Rhône. En god Syrah passer godt til høstens viltmiddager. Foto: Luca Kleve-Ruud

Til viltkjøttet er det bare én ting å huske på: syrah!

Rhône-dalen er syrah-druens høyborg, og her finnes det mest varierte uttrykket av druen. Det spenner fra de rike og krydrede vinene i Sør-Rhône, hvor syrahen ofte spiller på lag med andre druer, til de renrasede og elegante vinene fra den granittholdige jorden i nord. Syrah-vinenes saftige fruktkarakter med innslag av urter og pepper, friske syre og moderate tanniner, gjør dem som skapt for det smaksrike og magre viltkjøttet.

Men det er en like stor variasjon i den norske faunaen som i Rhône-dalens viner. Dette er hva du bør drikke til høstens beste proteiner.

 

Rype

Rypen gjenspeiler faunaen rundt seg på en renere og mer elegant måte enn noe annet viltkjøtt. Årets ryper kommer til å ha en smak av mørke bær og fjellurter kombinert med en tydelig og dyp viltsmak. Den beste kombinasjonen finner vi blant viner med aromatisk presisjon og dybde, en god dose mørke bær og urter. Vinen må ha konsentrasjon til å bære det smaksrike kjøttet, men samtidig god syre og modne tanniner.

Vin: Côte Rotie, Hermitage eller Cornas.

 

Elg

Elgen er en allsidig råvare med dyp og rund smak. Det store dyret har den aller mildeste viltsmaken. Sammen med elgens lave fettinnhold er dette det viktigste å ta hensyn til ved drikkevalget. En rødvin med god konsentrasjon av syrlig, rød bærfrukt og lavt innhold av bitterstoffer passer skogens konge godt.

Vin: En Crozes-Hermitage eller St. Joseph med moderat innhold av tanniner.

 

Reinsdyr

Reinsdyret er blant det møreste og mest delikate av alt kjøtt. Det har en rund og mildt krydret smak med et lett viltpreg. Kjøttet er magert og inneholder vanligvis rundt fire prosent fett. Variasjon i struktur og fett på de ulike stykningsdelene kan være med på å avgjøre drikkevalget.

Vin: En saftig syrah fra Nord-Rhône. Crozes-Hermitage eller St. Joseph er også gode alternativer.

 

Hjort

Hjortekjøttet har en krydret og rund, mild viltsmak hvor intensiteten bestemmes av modningen det får. I glasset ser vi etter en rødvin med saftig fruktkonsentrasjon og lett krydret karakter sammen med en moderat tanninstruktur.

Vin: En rødvin fra Sør-Rhône, gjerne en Cairanne eller Gigondas.

 

Tilbehør

Med fersk sopp, rotgrønnsaker, svart pepper og en god, kremet saus skapes magi. Tyttebær krever mer sødme i vinen, og den bitre rosenkålen kan være utfordrende. Rognebærgelé og vin er ikke å anbefale. Lager du gryte, trenger du mer kraft i vinen.

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.