Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sørafrikansk vinboom

Tekst
Eden Sadie i vinmarken Clos Cheval. Foto: Sadie Family Estates

Eden Sadie i vinmarken Clos Cheval. Foto: Sadie Family Estates

Er du interessert i en vin fra Sør-Afrika, begynn på toppen og velg Eben Sadie.

I morgen kommer en rekke nye viner fra Sør-Afrika. På topp troner Eben Sadies rekke med åtte strålende viner, som gir et nytt syn på Sør-Afrika som vinland.

2015, Sadies 15. årgang, viser en mann som lærer så lenge han jobber. I de tidligste årene gikk kvaliteten litt opp og ned, men det var ikke noe å si på ambisjonsnivået. Vinene fra 2015 viser en eleganse og terroirtilhørighet som man sjelden opplever i viner fra Sør-Afrika. Hver og en av dem har en sterk selvhevdelse og egenkarakter som bare kan minne om de største vinene fra den gamle verden.

Les anmeldelse av Polets nyheter i mars her

Vinære

Sadie skal ha mye av æren for at regionen i øst, mot grensen til Namibia, har etablert seg som den mest pålitelige kilden til vinkvalitet i Sør-Afrika de siste årene.

Landets største appellasjon ligger mellom tre store fjell, og med en stor geologisk variasjon. Den tidligere surferen og banebryteren Eben Sadie etablerte sin egen vingård her i 1999 og fikk først selskap av en bølge produsenter med felles syn på vinmaking åtte år senere. For Eben Sadie, og andre visjonære ungdommer som Craig Hawkins og ekteparet Mullineux, handler det om å dyrke regionens identitet gjennom en kontinuerlig fintuning av samspillet mellom jordsmonn, druetype og skånsomme vinifikasjonsteknikker.

- 2015 var en drømmeårgang

Geologisk lappeteppe

Selv med sin store diversitet, er Swartlands ulike dyrkesteder også svært definerte hva angår geologisk sammensetning. Rundt fjellet Paardeberg ligger vinmarkene på granitt. Ved Riebeekberg og Kasteelberg er det skifer som dominerer. Piketberg fjellsider er dekket av dekomponert sandstein. Kalkholdig jordsmonn finnes mot kysten i vest, og i nord ligger områder med dyp, rød leirholdig jord.

Første årgang under Sadie Family Wines var 2000, og med vinen Columella viste Sadie allerede da frem sitt skyhøye ambisjonsnivå. Nå er en lang serie med viner fra Sadies 2015-årgang kommet til Norge.

Norges mest solgte vin er masseprodusert saft

Unike viner til en unik pris(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner