Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Uforglemmelig beaujolais

Tekst
Claude den femte. Claude Geoffray lager raffinerte og strukturerte viner av druen gamay i Côte de Brouilly

Claude den femte. Claude Geoffray lager raffinerte og strukturerte viner av druen gamay i Côte de Brouilly

I en kjeller fra 1383 lager Claude Geoffray beaujolais man aldri glemmer smaken av.

Mye har skjedd i Beaujolais de siste årene. 80-tallet er glemt, og nye, unge vinprodusenter lager gamay-versjoner verden aldri har smakt. Midt i denne bølgen av fruktige, saftige og sødmefulle rødviner av spontanfermenterte druer, lager Claude Geoffray på Château Thivin viner ingen i Beaujolais kan måle seg med. Thivins to sørlige appellasjoner, Côte de Brouilly og Brouilly, gir et forbausende strukturert og sammensatt bilde av druen gamay og terroiret.

▶ ▶  Imponerende til prisen
88 Beaujolais Blanc Clos de Rochebonne 2014
Château Thivin, Beaujolais, Frankrike

Se alle vinanmeldelsene nederst på siden

 

Ekte château

Å besøke Château Thivin er som å entre en Jane Austen-roman. På Mont Brouilly, under eldgamle, ruvende sedertrær, ligger slottet midt i en skråning. Som en av de eldste vingårdene i Beaujolais, Thivin også en av få som med rette kan benytte seg av «Château». Den eldste kjelleren ble bygd allerede i 1383 og er fortsatt i bruk. Frem til revolusjonen var det Marquis de Vichy som eide eiendommen.

Dagens generasjon Geoffray er den sjette i rekken etter Zaccharie, som i 1877 kjøpte eiendommen fra advokat og parlamentsmedlem Thivin. Frosten og vinlusen phylloxera hadde herjet regionen det året, skarve to hektar med vinmark fulgte med og mye måtte gjøres.

 

Historisk sus. I over 600 år har det vært laget og lagret vin i denne kjelleren

Historisk sus. I over 600 år har det vært laget og lagret vin i denne kjelleren

 

Makser potensialet

I dag styrer 35 år gamle Claude Geoffray over 27 hektar med vinmark. Etter endt vinutdannelse i Sveits og vinjobbing på New Zealand, tok han over i 2007, men foreldrene er fortsatt med på driften. 

– Vi arbeider for det meste økologisk, men ikke i de bratteste skråningene. Der får vi ikke pløyd jorden, forteller Geoffray.

Han bruker hele drueklaser og en maserasjonstid på mellom 10 og 20 dager. Vinene lagres deretter i store, gamle eikefat, med unntak av Cuvée Zaccharie, som ligger i to år på barrique.

– Jeg gjør ikke noe spesielt. Det er terroiret, druen og lagringen som gir resultatet, sier Geoffray, som innrømmer at han blir overrasket når han smaker gamle årganger.

– Vi har endel flasker fra 70-tallet, da min far startet. Mange av de eldre flaskene forsvant i et arveoppgjør. Noen av de eldste vi har, er fra 1949. Foreldrene mine kjøpte dem på auksjon, og de smaker fortsatt fantastisk.

På en nystrøken linduk serveres Côte de Brouilly fra den middelmådige årgangen 1994: Duft av veldig modne jordbær med hint av fiken og plommer. Veldig aromatisk innslag av marsipan og lær. Delikat og avbalansert frukt med en fantastisk elegant, lang avslutning. En vin som viser potensialet i en beaujolais laget på rett måte.

Nå er tre av Château Thivins rødviner og én hvitvin tilgjengelige i Polets bestillingsutvalg.

 

Fornuft og følelser. Château Thivin er ikke bare en av de eldste eiendommene i Beaujolais, huset lager i tillegg noen av de absolutt beste vinene i regionen

Fornuft og følelser. Château Thivin er ikke bare en av de eldste eiendommene i Beaujolais, huset lager i tillegg noen av de absolutt beste vinene i regionen

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.