10.09.2023 Sverre Strandhagen Joe Bidens Kina-strategi virker ikke Å koble Vesten helt fra Kina ble umulig. Strategien «de-risking» viser seg også vrien.
03.09.2023 Øystein Tunsjø Oljefondet halveres – hvem bryr seg? Oljefondet kan falle langt mer enn 40 prosent dersom det blir krig mellom USA og Kina over Taiwan.
17.07.2023 Bård Ludvig Torheim Norske mineraler i sentrum for stormaktspolitikk Sikkerhetspolitikken har fått en ny dimensjon. Mineraler, som Norge har store forekomster av, står i sentrum av den globale energi- og klimaomstillingen.
04.07.2023 Espen Barth Eide Staten er tilbake, aktiv og grønn Krig, Kina, korona og klima forsterker megatrender med røtter i finanskrisen. «Washington consensus», at staten kun bør levere offentlige tjenester, er død og begravet.
12.06.2023 Steinar Juel Neppe stabil, lav inflasjon og lave renter igjen snarlig Mye tilsier at vi vil oppleve høyere og mer variabel inflasjon fremover enn vi har gjort de siste 30 årene.
06.06.2023 Ulf Sverdrup Statlig eierskap tar lite hensyn til internasjonal uro Økt risiko og mer usikkerhet i verden må få konsekvenser for statens eierskapspolitikk.
23.05.2023 Robert Næss Verdens viktigste selskap Ett selskap alene kan sende verdens finansmarkeder inn i en nedtur verre enn finanskrisen.
08.05.2023 Kinas viktigste handelsmesse skuffer – storselskaper har overvurdert gjenåpningen Canton Fair tar pulsen på Kinahandelen – og den globale økonomien. En av verdens største og viktigste handelsmesser har ikke innfridd. Internasjonale selskaper innrømmer de har overvurdert Kina etter pandemien.
28.04.2023 Janne Haaland Matlary Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag Et skarpt skille mellom marked og politikk hadde vært bedre, men politikken trenger seg på – med vestlige staters sanksjoner og autokratiske vertsland som ikke anser noe som utenfor politikkens makt.
25.04.2023 Hou Yue Kina tilfører sikkerhet i en verden med usikker fremtid Kinas løsninger, basert på innsikt i betydningen av likeverdighet og åpenhet, vil bidra positivt til verdens fred og stabilitet.
21.04.2023 Asias økonomier rammes av endringer i verdenshandelen og geopolitisk usikkerhet Nok en måned stuper den taiwanske eksporten og det er elendig etterspørsel fra de vestlige markedene. Dette skjer samtidig som det pågår et stort skifte i verdenshandelen. Asia rammes hardest av de pågående endringene.
19.04.2023 Kjersti Haugland Høyere prisvekst og renter i en splittet verden Viktige drivkrefter for inflasjons- og rentenedgangen de senere tiårene settes nå i revers.
14.04.2023 Henning Kristoffersen Krig med brystkassen først DNs Frithjof Jacobsen argumenterte nylig for at fred i Taiwanstredet oppnås ved å kjempe for et uavhengig Taiwan, «Fred med brystkassen først,» som han kaller det. Det er en farlig feilslutning.
22.03.2023 Sverre Diesen Eskalering? Hvilken eskalering? Den vestlige frykten for en eskalering av krigen i Ukraina ved å gi ukrainerne kampfly, er hverken logisk eller velbegrunnet.
22.02.2023 Arne Bård Dalhaug En vaneforbryter som trenger både straff og forvaring Et nytt regime i Russland er lite interessant hvis det bare innebærer at den ene despoten er blitt erstattet av en annen – Russland vil forbli fullstendig uten troverdighet i en fredsprosess.
19.02.2023 Erik Solheim India er landet å følge i år India blir i år verdens mest folkerike land. Den økonomiske veksten er syv prosent, høyest av alle større økonomier. Trolig vil landet snart bytte navn til Bharat.
17.02.2023 Bill Gates Globale kriser kan hindres Verden står overfor en energikrise, en matforsyningskrise og en helsekrise. Disse henger tett sammen og må håndteres med mer samarbeid og mer innovasjon.
06.02.2023 – Konsekvensen av dette er en opptrapping av teknologikrigen Utenlandske investorers interesse for det kinesiske aksjemarkedet har ikke vært høyere på mange år. Samtidig er det betydelig nervøsitet etter den kinesiske ballongferden over USA.
08.05.2023 Kinas viktigste handelsmesse skuffer – storselskaper har overvurdert gjenåpningen Utenriks