Marka er for alle, og på enkelte dager virker det vel som om ”alle” bruker den. Men i løypene ferdes ikke bare én type turgåer, og hver eneste helg vintersesongen gjennom får Skiforeningen inn meldinger fra hvermannsen om overtramp i løypene.

1. De gående
På topp troner de som tråkker i skiløypene, fastslår kommunikasjonsansvarlig Mette Habberstad.

- Lite irriterer skiløpere mer, sier hun til DN Aktiv, og legger til at dette primært er et problem i sentrumsnære skiløyper.

- Og særlig i starten av sesongen, sier hun.

- Hærverk å gå i skiløypene

2. Bikkjer i løypene
Folk irriterer seg over hunder i løypene av flere grunner. Mange er redd hunder og synes det er ubehagelig at de løper rundt.

Les saken: Bikkjekamp om skisporet

- Eiere uten kontroll over hunden får vi også mye klager på, sier Habberstad, og påpeker at hundebæsj også er noe folk irriterer seg grønn over.

3. Fristilsløpere
Mange skjønner ikke hvorfor det skøytes i smale spor. Er særlig et problem etter snøfall og i nykjørte løse løyper, opplyser Skiforeningen.

I et intervju med DN Aktiv forrige uke sa Venstres generalsekretær, Terje Breivik, at skøyteløpere til tider er mislikt i marka.

– Vi fristilsentusiaster er jo litt forhatte, og føler ofte vi må passe på så vi ikke kommer borti sporene, sa Breivik som selv kun går fristil.

4.Pulk
Det er en del som irriterer seg over folk med pulk, og som hevder det ødelegger sporene.

- Gjør pulken det?

- Vi oppfordrer til å ikke bruke pulk midt i sporet etter et snøfall og nykjørte løyper. Da er det løst og pulken sletter sporene ganske effektivt. Bruk litt skjønn og gå utenfor i starten, sier Mette Habberstad.

5. Hodelykt
Noen foretrekker å gå med hodelykt om kvelden. Andre ikke. Dermed bli folk rasende over å få ødelagt "nattesynet".

- Det er mange som går uten lykt, selv om det er mørkt. Vi får inn en del klager på at nattesynet blir ødelagt etter møte med hodelyktløpere, sier Habberstad.

6. Manglende folkeskikk generelt.
Debatten fra fjoråret om hvordan man skal oppføre seg i løypa, blusser opp i år igjen spår Skiforeningen. Det er gjerne mannlige løpere i ”testosteronrus” som får gjennomgå.

- Folk som kjører fort, folk som skriker "løype", hvem har vikeplikt for hvem – her er det mye engasjement, konstaterer Habberstad.

- Og hvem har ”rett”?

- Vi kan ikke gjøre annet enn å oppfordre alle til å bruke sunn fornuft.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Byfolk går lengst på ski

7 bud for fred i skiløypa

Krever 100.000 kr i erstatning etter skiulykke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb