Tirsdag melder styret i gjødselsprodusenten Yara at konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (63) må gå på dagen.

Styreleder Leif Teksum bekrefter overfor DN at Haslestad allerede er ute av selskapets kontorer.

- Haslestad vil vi trekke inn etter behov, så han vil ikke ha noen kontorplass hos Yara fremover, sier Teksum til Dagens Næringsliv.

- Vil det si fra og med i dag?

- Ja, sier Teksum.

Hydro-sjef Svein-Richard Brandtzæg ble i sommer annonsert som ny konsernsjef i Yara, men trakk seg overraskende to dager etter at selskapet meldte å være i fusjonssamtaler med den amerikanske konkurrenten CF Industries i slutten av forrige måned.

Haslestad, som ville bli avsatt som konsernsjef drøye ett og et halvt år før oppnådd pensjonsalder, var tiltenkt en konsulentrolle i selskapet frem til fylte 65 år. Teksum bekrefter at avtalen står ved lag, og at Haslestad står til disposisjon for ledelsen og styret.

- Hvordan kan styret ta imot råd fra en person som dere mener ikke er den rette til å lede selskapet?

- Innenfor enkelte områder mener jeg det er uproblematisk og fullt forenlig, sier Teksum.

- Hvilke områder da?

- Jeg har ikke lyst å gå inn i detaljer, men det er klart at Yara har vært i en sterk utvikling under Haslestads ledelse, og han har vært involvert i mange oppkjøp og store beslutninger. For styret er det viktig å kunne trekke på hans erfaring. Vi har et relativt ungt styre som ikke har vært med på utviklingen i Yara over alle årene, og det er greit å ha en ressurs å trekke på, etter styrets eget ønske, sier styrelederen.

- Hvordan reagerte Haslestad på beslutningen?

- Han tok det til etterretning, slik jeg opplever det. Og det har vært håndtert på en profesjonell måte, sier Teksum.

I dagens melding sier styrelederen at «Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover» i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Han påpeker overfor DN at det var viktig at den som leder teamet fra Yara skal han en rolle i et fremtidig selskap.

- Vi ser nå at det tar lenger tid å finne en erstatter og derfor har vi valgt den løsningen, også fordi Haslestad skal gå av med pensjon, sier Teksum til DN.

Haslestad har til nå ledet teamet som kjører fusjonssamtalene, bekrefter Yara-toppen, som legger til at det har vært samtaler mellom styrelederene på begge sider. Løpet er imidlertid ikke avhengig av enkeltpersoner, mener han.

- Her er det et stort team i Yara som jobber med denne saken, så vi er i utgangspunktet ikke avhengig av enkeltpersoner her. Vi har en tett oppfølging og dialog mellom styret og administrasjonen i en så viktig sak, sier Teksum.

Styrelederen understreker at man fortsatt ikke vet om man kommer i mål med en fusjon med CF Industries.

- I hvilken grad innebærer dette at Yara ikke får toppvervet i et eventuelt fusjonert selskap?

- Vi har ikke kommet så langt i diskusjonene at fordeling av de ulike postene har vært gjenstand for diskusjon overhodet, sier Teksum.

Han vil heller ikke spekulerere i hvorvidt finansdirektør Torgeir Kvidal (49), som i dag overtar som konstituert toppsjef, er kandidat for en permanent løsning.

- Kvidal er en person som har vært lenge i Yara/Hydro-systemet og vært involvert i sentrale diskusjoner og prosesser i Yara, så styret har full tillit til at han kan utføre en jobb. Det at han er konstituert har også sammenheng med dialogen med CF Industries på nåværende tidspunkt, sier Teksum.

Det har ikke lykkes DN å få kontakt med tidligere konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara sålangt tirsdag.
Les bakgrunn:
Yara-sjefen får sparken
Kaller kuvending «uprofesjonell»
– Han har alltid hatt god kjemi med folk på gulvet
- Jeg hadde sett for meg at han skulle ta en lengre etappe
- Jeg kommer til å sitte til styret bærer meg ut  
- Jeg er skuffet

Les også:
Northland stanser driften
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.