Skatteavdokat Ernst Ravnaas har fulgt tirsdagens fremleggelse av Scheel-rapporten nøye. Et av hovedelementene er sterkere skattlegging av eiendom. Svært mange nordmenn sparer penger gjennom eiendomsinvesteringer.

- Jeg vil ikke gi råd til folk om å selge ut eiendom de har investert i. Historisk har eiendom steget over tid. Særlig om man har investert i knapphetsområder som i Oslo Sentrum viser historien at det stiger over tid, selv om det kan komme små krakk, sier Ravnaas.

- Man må jo unngå panikk, sier han.

Men den viktigste grunnen til at det er vanskelig å gi folk klare råd om handling i dag er at utvalgsrapporten ikke er politikk.

- Jeg tror det ligger en lang politisk prosess foran oss. Det er mye dynamitt i det som foreslås og mange politikere har problemer med å svelge forslagene, enten det gjelder fjerning av fradrag eller skjeping av skatter. For å få til et forlik må alle svelge noen kameler, sier han.

Hovedtrekkene i forslaget som går på selskapsbeskatningen mener han er veldig fornuftig og nødvendig.

Mest skjerpelse for hybler

Hensikten med de endringer som gjøres for å kompensere for redusert skattesats er å gjøre det mindre fordelaktig å investere i eiendom. I dag er det en rekke fradrag og skatteinretninger som gjør bolig til et bedre investeringsobjekt enn bedrifter.

- Bolig kan fortsatt bli den beste investeringen. Det kan hende det blir litt dårligere avkastning etter skatt enn det har vært tidligere. Men man må også ta hensyn til risikoprofil, sier han.

For de som har investert i en større bolig enn de trenger for å leie ut deler av den skattefritt, er effekten større, dersom utvalgets forslag blir til politikk.

- For dem er dette en skatteskjerpelse. Begrunnelsen for dette historisk var at man skulle gi incitament for å skape flere boliger, slik at alle fikk et sted å bo.

- Man vet heller ikke hvilke nivåer en skatteskjerpelse vil komme på. Økt bunnfradrag vil skjerme de fleste fra beskatning. Politisk er nok det et viktig element, sier han.

Løsning for enken i stort hus

Det er sterk motstand mot boligskatt i Frp. Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sa allerede på pressekonferansen der skatteutvalget la frem sin rapport at «boligskatt er ikke denne regjeringens politikk».

Ravnaas mener at det er mange måter å innrette en skatt på.

- Det klassiske eksempelet som trekkes frem når det gjelder boligskatt er den gamle enken, med lav pensjon, som bor i en dyr bolig. Da vil boligskatt skape et likviditetsproblem. Men i Danmark har de for eksempel laget et system der skatten akkumuleres som et pant i eiendommen, slik at skatten først betales ved et salg eller arveoppgjør, sier han.

I mandagens DN advarte Roger Bjørnstad, sjeføkonom i analysebyrået Samfunnsøkonomisk analyse, mot krakk i boligmarkedet.

- Faren for krakk er absolut til stede hvis man innfører en betydelig skatt på eiendom på feil tidspunkt, sa han.

I dag tidlig antydet sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea at det kanskje ikke er riktig tidspunkt å starte med boligskatt nå:

- Timingen er ikke spesielt god nå. Norge står mest sannsynlig et ganske kraftig fall i oljeinvesteringene, antageligvis svak økonomisk utvikling og arbeidsledigheten kan øke i en del bransjer. Hvis boligprisene skulle snu nå, kan vi få et kraftig fall, sa sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Les mer:

Frykter boligkrakk dnPlus

- Timingen er ikke spesielt god nå

Slik blir boligskatten

Les også om Scheel-utvalget:

Mener Scheel-forslaget vil gi dyrere bank og forsikringstjenester

Slik skal skattelettelsene betales

Vil øke merverdiavgiften

Ny toppskatt slår inn på 140.000

- De legger seg ut med samtlige politiske partier

Slik slår det nye skatteforslaget ut på din lommebok

Foreslår store kutt i personskatten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.