Selv om euforien fra fjorårets gigantfunn i Nordsjøen fortsatt henger i veggene på Holmenkollen Park Hotell, er det en betinget optimisme som preger dagens olje-og offshore-konferanse.

Stikkordet er finansiering. Samtidig har et rush av riggbestillinger, særlig innen dypvann, reist spørsmålet hvor man er i sykelen.

Én rigg kan gi kollaps
Rigg- og offshoreveteran Geir Aune har sett det hele før, og har erfart både på kroppen og lommeboken hva det vil si å være til rett sted til rett tid. Og ikke.

Som tidligere toppsjef i blant annet riggselskapet Ocean Rig og undervannsrørleggeren DSND Subsea har han vært med på flere opp- og nedturer.

- Nå ser det veldig lyst ut, og man har kanskje glemt hvor tøft det er den dagen det snur. For det er et helt nådeløst marked. Jeg sier ikke at man er nær det nå, men det er veldig mange som ikke har opplevd hvor kraftig det fallet kan være. Fordi når du har én rigg for mye, da kollapser markedet fullstendig. Da er det ikke engang driftskostnadene som er bunnen, sier Aune til DN.no.

- Jeg husker i 1993, da jobbet jeg sammen med Kristian Siem. Vi kjøpte det som da var den nyeste halvt nedsenkbare riggen i verden, Drillmar. Vi betalte 18 prosent av nybyggprisen. Så tøft kan det bli, og det har man glemt.

- Vanskelig å se
Aune legger til at man ikke kan gi noen nederlagsdømming av markedet, men påpeker at det har blitt bestilt mange rigger de siste årene. Han mener den siste tidens stans i nybyggingsbestillingene er sunt.

- Man har en olje-og energisyklus, og man har en riggsyklus. De henger jo litt sammen selvsagt, men det kan bli for mye rigger også. Det er vanskelig å se det akkurat nå. Så har man en finansieringsbegrensning som holder tilbake noe nybyggingskapasitet, men verftene har vært ganske sterke på finansiering av byggingen som har trigget relativt mye ordrer den siste tiden, sier Aune.

En «joker»
Riggveteranen er i dag styreleder i oljeteknologiselskapet MEPS, Modular Exploration and Production System. Selskapet har sålangt svidd av 200 millioner kroner på å utvikle en produksjonsteknologi for dypt vann som korter ned tiden fra funn til produksjon.

Aune kaller ny teknologi en «joker» som betydelig kan påvirke både oljeselskapenes funnrate og balansen mellom tilbud og etterspørsel i riggmarkedet.

- Jeg tror nye teknologier kan bidra til at man øker treffprosenten eller reduserer kapitalbehov og tid for produksjonsoppstart, sier toppsjefen.

Effekten av smarte hoder
Han legger til at oppkjøpsfondenes inntreden i oljebransjen vil ytterligere bidra til å forandre bildet. De stiller helt andre krav til avkastning enn oljeselskapene, som beregner feltlønnsomhet basert på produksjonsoppstart, ikke funntidspunktet, ifølge Aune.

- Alle teknologier som kan bidra til raskere oppstart av produksjon har ekstrem høy verdi, fordi det ene året kan betale hele feltutviklingen.

Les mer fra Paretokonferansen:
- Vi trenger flere oppjekkbare rigger
Tør ikke benytte seg av brennhet marked
Tror sjokk kan gi rekordlav oljepris

- Kommer til å bruke 6000 mrd i året på oljeboomen
- Krevende og tilfredsstillende å jobbe for John
- Riggmarkedet har endret seg
Helge Lund tviler på lavere oljepriser
Finner milliarder når ingen andre gjør det
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.