<p>Trehytte. Friluftssykehuset i Kristiansand åpnet i juni og er plassert på en høyde ved en dam, like ved sykehuset. Etter hvert skal området rundt restaureres.</p>

Trehytte. Friluftssykehuset i Kristiansand åpnet i juni og er plassert på en høyde ved en dam, like ved sykehuset. Etter hvert skal området rundt restaureres.

I denne Snøhetta-hytta skal pasienter og pårørende få ro

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

De første hyttene til Friluftssykehuset er på plass i naturen rundt sykehusene.

«Vi trenger alle en hytte i skogen. Men jeg tror vi trenger det aller mest når vi er syke», sa helseminister Bent Høie 8. juni i år. Da åpnet landets første friluftssykehus – en hytte i skogen rett ved Rikshospitalet i Oslo. Uken etter åpnet hytte nummer to ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

– Ønsket var å lage et rom i naturen, et beskyttet, men lett tilgjengelig sted for de mest sårbare gruppene. Det skulle føles som en hytte i trærne, sier arkitekt Marianne Sætre i Snøhetta.

I nær fremtid vil både St. Olavs hospital i Trondheim og Sykehuset Østfold Kalnes få sine egne hytter.

Siktlinjer. Vinduene på Friluftssykehuset er plassert slik at det alltid er mulig å se himmel og trær.

På høyden. Hytta kommer i to moduler, og inngangspartiet blir tilpasset området den står i.

Ut i naturen

I 2011 ble datteren til initiativtager Håvard Hernes alvorlig syk, og familien måtte tilbringe mye tid på sykehus. Der var det få steder å trekke seg tilbake og omgås.

Slik startet ideen om Friluftssykehuset.

– Natur og gode aktiviteter gir spontan glede og hjelper pasienter til å slappe av, sier psykologspesialist Maren Østvold Lindheim.

Fakta: Friluftssykehuset

Arkitekt: Snøhetta

Klient: Stiftelsen Friluftssykehuset

Areal: 35 m²

Ferdigstilt: 2018

friluftssykehuset.no

Hun jobber med barn og unges psykiske helse ved S-BUP på Rikshospitalet, og hadde god erfaring med å ta med syke barn ut i naturen: En liten gutt hadde helt sluttet å snakke, men da han kom ned til elven der det var mye å se på og gjøre, kom ordene tilbake.

Sammen med Håvard Hernes tok hun initiativ til å lage en mer permanent destinasjon i nærheten av sykehuset. I 2015 ble Friluftssykehuset opprettet, en stiftelse som jobber for at flest mulig pasienter, pårørende og ansatte skal få muligheten til å skape gode minner med sine nærmeste i en tøff hverdag.

– Ved å være sammen om opplevelser og åpne for sanseinntrykk kan pasientene og pårørende finne frem til en ro som de kan ta med tilbake inn på sykehuset. På denne måten kan Friluftssykehuset være med på å motivere for behandling og bidra til god sykdomsmestring, sier Østvold Lindheim.

Flere funksjoner. Det lille rommet kan brukes til behandlinger og har et bord som kan vippes ut fra veggen.

Skogens ro. På dagtid fungerer hyttene som behandlingsrom. Ettermiddager og kvelder kan syke og pårørende booke seg inn.

Et annerledes sted

– Vanligvis starter prosjekter med en veldig konkret brief. Så prøver vi arkitekter å få til noe sanselig og interessant, sier arkitekt Nicolai Ramm Østgaard i Snøhetta.

– Her var det motsatt, det startet med følelsen: Dette skulle være et trygt og godt sted for pasientene.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Resultatet er blitt en 35 kvadratmeters hytte som består av to moduler og kan fraktes på trailer til de ulike tomtene. I Oslo er hytta plassert 100 meter fra inngangen til barneavdelingen, i skogen inntil Sognsvannsbekken, der det også er et lite fossefall. I Kristiansand ligger hytta på en liten høyde med utsikt over skogen og en gjengrodd ørretdam.

– Sykehus ligger jo ofte litt utenfor bykjernen, med grøntområder rundt, og du skal ikke så langt unna før du føler at du er et helt annet sted. At det finnes en hytte der, gjør det mulig å bruke naturen på en helt annen måte, sier arkitekt Marianne Sætre.

<p>Trehytte. Det runde takvinduet sørger for  lys og utsikt. </p>

Trehytte. Det runde takvinduet sørger for lys og utsikt.

Inngangspartiet er tilpasset de ulike tomtene, og inngangen er så stor at både rullestoler og sykehussenger kan trilles inn. Entreen har innebygde skap som rommer alt fra telefon til uteleker og allværsklær til utlån. Til høyre er det et toalett, til venstre et mindre behandlingsrom med en putekledd benk og et bord som kan vippes ut fra veggen. I det store oppholdsrommet – med skyvedør ut til naturen og sofabenk med puter som kan brukes til lek – kan hele familien samles.

Fakta: Snøhetta

Norsk design- og arkitektfirma som jobber med arkitektur, landskapsarkitektur, interiørarkitektur, produktdesign og grafisk design.

Grunnlagt i 1989.

Mest kjent for Biblioteket i Alexandria og Operaen i Oslo.

snohetta.com

Et takvindu sørger for overlys og utsikt rett opp i trekronene. For å forsterke trehytte-følelsen er alle de andre vinduene plassert slik at man kan se himmel og trær uansett om man står, sitter eller ligger.

– Vi ble veldig inspirert av fotografen Jens Hauges fotografier av barns trehytter. Alle hyttene er litt skjeve og rare, og det ble denne hytta også, sier Nicolai Ramm Østgaard.

En egen hytte

Målet med Friluftssykehuset er å bedre den helhetlige behandlingen på sykehus. Tanken er at de skal fungere som behandlingsrom på dagtid, mens ettermiddager og kvelder er satt av til syke og pårørende, som selv kan booke seg inn.

Tilbakemeldingene etter åpningen har vært gode. En syk mor som fikk besøk av døtrene, forteller at eldstejenta følte at hun var på hyttetur, og spurte om hytta var deres. «Ja, akkurat nå er hytta vår», svarte moren. «Men når vi låser døren etter oss, så er den ikke det lenger.» Det var et svar datteren var godt fornøyd med.

<p>Høyt under taket. Takvinduet i det store rommet sørger for overlys og gir følelsen av å være i en trehytte.</p>

Høyt under taket. Takvinduet i det store rommet sørger for overlys og gir følelsen av å være i en trehytte.

– Å bruke naturen som behandlingsform er et vakkert utgangspunkt for prosjektet, og det er flott at arkitekturen kan være med på å fasilitere møtet mellom menneske og natur, sier arkitekt Marianne Sætre.

– Hytta skal være et sted hvor man kan føle seg fri, hvor man kan se på himmelen og drømme seg bort. Eller bare være sammen med sine nærmeste, på sine egne premisser.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk