Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Pasjon for mat. Stanley Tucci (til venstre) skrev, regisserte og spilte hovedrollen i «Big Night» (1996), der han og Tony Shalhoub spilte to brødre som drev italiensk restaurant. Prosessen vekte en voldsom gastronomisk interesse i ham.

Pasjon for mat. Stanley Tucci (til venstre) skrev, regisserte og spilte hovedrollen i «Big Night» (1996), der han og Tony Shalhoub spilte to brødre som drev italiensk restaurant. Prosessen vekte en voldsom gastronomisk interesse i ham.

USAs nye matprater

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Skuespilleren Stanley Tucci fryktet å miste smakssansen mer enn han fryktet døden. Hans gastronomiske memoarer er blitt en amerikansk bestselger.

– Hun endret måten vi spiser på, måten vi laget mat på og måten vi tenkte på maten vår. Amerikanernes besettelse med mat startet med henne, sa den amerikanske skuespilleren Stanley Tucci (61) til D2 for 12 år siden.

Han snakket om tv-kokken Julia Child, USAs versjon av Ingrid Espelid Hovig, men personlig kunne han like gjerne ha snakket om sin egen mor, som lærte ham å se på mat og drikke som livets største gleder.

I 2009 havnet den italiensk-amerikanske birollekongen i skyggen av Meryl Streep, både i filmen «Julie & Julia» og på pressedagen på Four Seasons Hotel i Paris, men denne høsten skinner Tucci helt på egen hånd. Takket være sin kjærlighet til mat.

Fakta: Stanley Tucci

Amerikansk skuespiller og forfatter, født i 1960.

Best kjent for en lang rekke biroller, blant annet i «The Hunger Games», «The Devil Wears Prada», «Captain America» og tv-serien «Murder One».

Skal spille platemogulen Clive Davis i Whitney Houston-filmen «I Wanna Dance With Somebody».

Aktuell med memoarene «Taste: My Life Through Food» (Simon & Schuster).

Tilbake til Italia

Mateventyret startet med årets CNN-serie, «Stanley Tucci: Searching for Italy», der skuespilleren sjarmerte og begeistret seg inn til et publikum holdt fanget av koronanedstengning, med en entusiastisk og kulinarisk reise tilbake til familiens røtter i Calabria i det sørlige Italia.

Det publikum ikke visste den gang, var at Tucci fortsatt var preget av behandlingen av en kreftsvulst på tungen. Strålingen hadde ført til at han en i periode hadde mistet både appetitt og smak. Da han spilte inn dokumentaren var smaksløkene i sving igjen, men han hadde fortsatt problemer med å svelge.

Han fortalte til New York Times at han underveis var mer redd for å miste smakssansen enn å dø: «Hvis du ikke kan spise og nyte mat, hvordan skal du da kunne nyte alt annet?»

Smak av suksess

I høst fortsatte han sin kulinariske utforskning, og «Taste: My Life Through Food» er blitt en av den amerikanske bokhøstens overraskende bestselgere, som i skrivende stund har ligget fem uker på New York Times' bestselgerliste for sakprosa.

Her går Tucci gjennom livet sitt, som fortalt gjennom smaksløkene: fra gledene ved morens spisebord via grusomhetene han har fått servert på filmsett – ikke minst i Italia – og frem til frykten for å miste livets store glede.

Tucci har skrevet flere kokebøker, og det var filmkarrieren som virkelig fikk matinteressen til å blomstre opp. I «Big Night» (1996) skrev, regisserte og spilte han den ene hovedrollen i fortellingen om to brødre som slet med å drive sin italienske restaurant i New Jersey i 1950-årene. Oppskrifter fra filmen er med i «Taste».

Fra scenen til spisebordet. Stanley Tucci skriver sine memoarer gjennom smaksløkene i boken «Taste», der han blant annet skriver om forferdelig catering i Italia. Her i Roma, i forbindelse med «Final Portrait» (2017), som han skrev og regisserte.

Fra scenen til spisebordet. Stanley Tucci skriver sine memoarer gjennom smaksløkene i boken «Taste», der han blant annet skriver om forferdelig catering i Italia. Her i Roma, i forbindelse med «Final Portrait» (2017), som han skrev og regisserte.

I «Julie & Julia» var Tucci godt fornøyd med rollen som Julia Childs ektemann, Paul, som da han var i 50-årene plutselig havnet totalt i skyggen av sin brått berømte kone.

– Paul Child var en renessansemann, og da han møtte Julia, hadde han alt levd et utrolig rikt liv og bodd over hele verden, som maler, kurator og fotograf. Hun var først en veldig tradisjonell kone, mens de bodde i Paris, men hjemme i USA endret balansen seg, og plutselig var det hun som fikk et stort publikum. Han mislikte det ikke, men hvis de hadde vært yngre, ville ting kanskje vært annerledes, sa Tucci.

Nå er det plutselig han som har «tatt en Julia», og blitt matcelebritet på sine eldre dager.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.