Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ved pinjetreet. Britisk-iranske Ishbel Rose Holmes har satt fra seg sykkelen med løshunden Lucy tittende frem fra vognen. Så er det opp med mobilen, gå tilbake og tråkke videre.

Ved pinjetreet. Britisk-iranske Ishbel Rose Holmes har satt fra seg sykkelen med løshunden Lucy tittende frem fra vognen. Så er det opp med mobilen, gå tilbake og tråkke videre.

Hun syklet 55 mil med en syk hund i kurven

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den tidligere proffsyklisten bestemte seg for å sykle ut i verden.

I kultklassikeren «Sykkelrytteren» (1978) forteller nederlandske Tim Krabbé om sykkelrittet Tour de Mont Aigoual. Leseren får innblikk i hvordan det er å ligge i et felt, tett omkranset av tråkkende kondisjonsmonstre, hvis mål er å kjempe med seg selv – og samtidig nedkjempe hverandre – så vel fysisk som psykisk.

I David Byrnes «Bicyle Diaries» (2010) er det ingen som hallusinerer underveis på grunn av utmattelse, men inntrykkene og assosiasjonene fra sykkelsetet er likevel sterke. Vokalisten og frontfiguren i Talking Heads hadde ofte med seg sin sammenleggbare Brompton-sykkel på turné.

Ved ankomst til flyplasser, brettet han ut sykkelen, og slik oppdaget han byer som Buenos Aires, Amsterdam, Istanbul, San Francisco, London, New York og Berlin.

Fakta: «Sykkeleventyret»

Britisk-iranske Ishbel Rose Holmes tråkket seg igjennom Tyrkia med en syk gatehund i en kasse på styret.

mangschou.no

Et hundeliv

Britisk-iranske Ishbel Rose Holmes er en tidligere proffsyklist for det iranske landslaget, som bestemte seg for å sykle ut i verden. Men til forskjell fra Krabbés og Byrnes fortellinger, har hun skrevet en mer eksistensiell beretning fra sykkelsetet.

Holmes ble kastet ut av sitt eget hjem som 16-åring, og noen år senere, etter proffkarrieren, kort tid etter at det ble slutt med kjæresten, satte hun seg på sykkelsetet.

Etter fem måneders tråkking og telting i ti ulike land, fikk hun øye på en halt løshund et par hundre kilometer vest for Istanbul. Hunden ble angrepet av andre løshunder, og til sin forskrekkelse så hun at hunden ikke gjorde tegn til motstand.

Déjà vu

Hun så seg selv i hunden, til den tiden da hun var i et fosterhjem, tilsynelatende uten å bry seg om noen skadet henne. «I det øyeblikket ble jeg igjen til den 16 år gamle jenta som satt i baksetet på en bil, og som heller ikke hadde forsvart seg», skriver hun i begynnelsen av boken.

Holmes får med det et oppdrag og en mening med tilværelsen: Hun tjorer en kasse fast til sykkelstyret, og plasserer løshunden Lucy der. Så legger de i vei til det nærmeste dyrepensjonatet, 550 kilometer unna. På veien knytter hun stadig sterkere bånd til Lucy. Men Lucy er syk – blir stadig dårligere.

Nå er Holmes kjent som World Bike Girl som har syklet seg igjennom i 20 land i Europa, Asia og Sør-Amerika – alltid med tilhenger, klar til å frakte hunder og katter som trenger skyss til nærmeste veterinær.

Det siste bildet. Forfatter Ishbel Rose Holmes og Lucy i den tyrkiske byen Antakya, tre–fire mil fra krigsherjede Syria.

Det siste bildet. Forfatter Ishbel Rose Holmes og Lucy i den tyrkiske byen Antakya, tre–fire mil fra krigsherjede Syria.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.