Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hun har sluttet å skamme seg over å være tykk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Stine Engen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Marte Nyman er en av fire kvinner i dokumentaren «Fat Front».

– Det er jo sånn når du er tykk. Jeg legger opp bilder av meg selv med og uten klær, og selv om det bare er meg, blir det en form for aktivisme likevel, sier Marte Nyman (32).

Hun er en av de fire skandinaviske kvinnene vi følger i dokumentarfilmen «Fat Front» laget av danske Louise Unmack Kjeldsen og Louise Detlefsen. Helene, Marte, Pauline og Wilde er alle tykke, men har bestemt seg for å slutte og skamme seg over det. Filmen følger dem i hverdagen, hvor de i stedet for å sette livet på pause til de en gang skulle gå ned i vekt, begynner å kjøpe klær og gå på date nå.

Positivist

I traileren står Nyman med snø til knærne og ser ut over en dal mens hun roper «Jeg er tykk og jeg gir totalt faen!»

Fakta: «Fat front»

Skandinavisk dokumentarfilm fra 2019 om den voksende kroppspositivsmebevegelsen.

Begrepet «kroppspositivsme» handler gjerne om å akseptere og bli glad i kroppen sin slik den er, uten å presse seg selv inn i et uoppnåelig ideal. Nyman, som også kaller seg kroppsaktivist, mener det er få som tør å snakke om egen fedme.

– Alle ordene som henger sammen med å være tykk er så vanskelige. Bare det å kalle seg tykk. Det er ganske teit, synes jeg. Når jeg er tykk, må jeg kunne si det.

Kontrovers

For noen er det provoserende, og mange nekter å akseptere tykke kropper, det er jo så usunt å være overvektig? Det er for lett å bare si det, mener Nyman.

– Det gjør jo noe med en. Veldig lenge trodde jeg ikke at jeg kunne bli rask eller sterk, det var bare å gi opp. Hvis det eneste målet er å gå ned i vekt, går man alltid rundt i en sirkel av selvhat. Er det sunt å gå rundt og hate seg selv, liksom?

Det var i 2013, «på det store internettet», at Nyman oppdaget kvinnene som ikke gjemte seg. Bildene av overvektige jenter som sto på hendene, løftet vekter og slett ikke var immobile, inspirerte henne.

Aktivister. Dokumentarfilmen «Fat Front» følger kvinnene (fra venstre) Pauline Nyborg, Wilde Siem, Marte Nyman og Helene Thyrsted.

Aktivister. Dokumentarfilmen «Fat Front» følger kvinnene (fra venstre) Pauline Nyborg, Wilde Siem, Marte Nyman og Helene Thyrsted.

På trass

Nå vil hun være med på å øke synligheten av tykke kropper og bruker sosiale medier til å legge ut bilder av seg selv, med og uten klær. I «Fat Front» bruker alle kvinnene tid på å legge ut bilder og videoer av seg selv på nettet – litt på trass, men også for å få flere til å føle at de også er vakre på sin måte. Filmen vises på Vega Scene i Oslo under festivalen Oslo Pix Pop-up 27.–30. august.

– Jeg får veldig mange følgere og tilbakemeldinger som jeg vokser på, men jeg gjør det mest for meg selv. Jeg vil kunne se på meg selv og si «fy faen, jeg er så rå».

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.