Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

I påvente av førerløse biler: En rattløs rattkjelke

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nytt akeprodukt fra miniski-gründere.

Rattkjelke uten ratt. Snowbob styres med kroppsvekten og er et resultat av Kickstarter-finansiering, etableringsstøtte fra Innovasjon Norge og en følelse fra oppfinnernes side av at den klassiske norske rattkjelken har «et uforløst potensial».

Rattkjelke uten ratt. Snowbob styres med kroppsvekten og er et resultat av Kickstarter-finansiering, etableringsstøtte fra Innovasjon Norge og en følelse fra oppfinnernes side av at den klassiske norske rattkjelken har «et uforløst potensial».

For seks år siden lanserte Mathias Hansson og Simen Fornes – Oslo-baserte designere, småbarnsforeldre, begge 41 år – Onefoot, en oppgradering av det særnordiske fenomenet miniskien, med én radikal innovasjon: en binding som faktisk holdt.

Onefoot ble noe av en over-natten-suksess, er solgt i nærmere 100.000 eksemplarer, har tatt duoen fra et verksted i bilhandelstrøket Ensjø til et showroom i ambassadestrøket Uranienborg, og ført til at minst to lekebutikk-kjeder begynte å selge dårlig skjulte kopier, som opphavsmennene fikk kjedene til å trekke tilbake. Selv om det bød dem litt imot.

– Det er jo gøy at noen kopierer oss, sier Hansson.

– Det er jo den største anerkjennelsen vi har fått noensinne, sier Fornes.

Fakta: Snowbob

Nytt norsk akebrett

Utviklet av Onefoot, som består av Simen Fornes og Mathias Hansson.
1199 kroner.
onefoot.no.

Verden venter

Etter hvert følte de at tiden var inne for en slags oppfølger. Ikke minst fordi miniskien, tross dens nostalgiske appell, har et begrenset nedslagsfelt.

– Det er en skandinavisk greie, sier Mathias Hansson.

– Ute i Europa rynker de litt på nesen. Du vet, franskmennene.

– Og for tyskere er én ski helt insane, sier Simen Fornes.

Så for noen vintre siden beredte de grunnen for en internasjonal satsing. De tok alt som fantes på markedet av alpine lavterskelprodukter med seg til Tryvann for hva de kaller en playshop – deres ord for workshop – for å identifisere et annet produkt som var moden for en overhaling. Det tok ikke lang tid før det slo dem at det måtte bli rattkjelken.

Dekonstruksjon

Det er ikke noe direkte galt med det eksisterende rattkjelkesortimentet, anerkjenner de.

– Men det har ikke vært noen utvikling, sier Simen Fornes.

– Det er nesten som om man ikke tar barn alvorlig.

Det ser Snowbob, duoens premiereklare rattkjelke, ut til å gjøre. Men til forskjell fra miniskien deres, er den ikke modifisert, så mye som dekonstruert: Den har nemlig ikke ratt.

Kjelken består av to motstående ski og en akebrettoverflate, som styres – og ifølge oppfinnerne kan føre til en nærmest Super G-aktig akeopplevelse, etter litt trening – ved å flytte kroppsvekten fra side til side, en løsning de med tanke på det internasjonale markedet kaller Turnflex™ weight shift steering.

– Men det er ikke noe vi har varemerkeregistrert, presiserer Mathias Hansson.

– Det ser bare kult ut med en ™.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.