Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Pauserom. Barks hengekøyer, her demonstrert av gründerne Frederik Hillestad (til høyre) og Hans Christian Berg, er laget på Økern i Oslo og testet i Nordmarka.

Pauserom. Barks hengekøyer, her demonstrert av gründerne Frederik Hillestad (til høyre) og Hans Christian Berg, er laget på Økern i Oslo og testet i Nordmarka.

Ny norsk produsent satser på hengekøyer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Thomas T. Kleiven publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Pandemi og irritasjon over menneskelig bananform kan ha gjort livet til hengekøyefolket litt rettere.

Hans Christian Berg var ikke fornøyd med hengekøyen sin. Når han lå under stjernehimmelen, endte kroppen alltid opp i en ubehagelig bananform. Da pandemien startet i 2020, og fritidsvanene endret seg, tok han tak i problemet.

På svigermors symaskin begynte han å sy sine egne køyer.

Fakta: Bark Norway AS

Oslobasert firma som selger egne hengekøyer, tarper og snart annet turutstyr.

Drives av Hans Christian Berg, Fredrik Hillestad og Oda Ramsdal.

Produktene sys av OPT på Økern.

Mange av produktene produseres basert på etterspørsel og forhåndsbestilling og leveres med livstidsgaranti.

barknorway.no

Rocker

Berg inviterte vokalist Frederik Hillestad fra metalbandet Kollwitz med på tur til Østernvann i Bærumsmarka. Mens Hillestad lå der i den hjemmesydde køyen, spurte Berg om han ville være med på å ta hengekøyeprosjektet ti steg videre.

På det tidspunktet gjorde pandemirestriksjoner det til en relativt tam affære å være vokalist – selv for et hardtslående band.

– For meg ga det en følelse av mening. Å tørre å gjøre noe nytt var en perfekt mulighet, sier Hillestad.

Med på prosjektet ble også den grafiske designeren Oda Ramsdal, som hadde en dragning mot store turprosjekter som Norge på langs og Femundløpet. Gründerne var tidlig enige om at produktene måtte produseres i Norge.

– Vi ønsket å vise at dette er mulig å få til uten å produsere på andre siden av kloden. Skulle vi gjøre dette, så skulle vi få det til i Norge. Og fikk vi det ikke til i Norge, så skulle det ikke bli noe av, sier Hillestad.

Kommunal

Å bygge egen fabrikk var uaktuelt så lenge de i starten ikke regnet med å selge mer enn noen hundre produkter årlig. Løsningen ble Oslo Produksjon & Tjenester (OPT) på Økern, en arbeidsmarkedsbedrift for folk med redusert arbeidsevne. OPT driver med mye, deriblant sying.

– Når vi kan sykle rett bort til verkstedet og snakke med de som jobber der om våre ideer, blir vi veldig hands on. Med deres synspunkter lager vi noe vi kan sykle rett videre til skogen for å bruke, sier Hillestad.

Noen måneder etter turen til Østernvann ble Bark Norway etablert. Et halvår etter, i mars 2021, var Køya til salgs i deres egen nettbutikk. Ifølge utviklerne skal køyedesignen og mønesnoren i toppen gjøre det lettere å ligge flatt og diagonalt gjennom natten – og unngå menneskelig bananform.

Nytt band

Bark har allerede lagt en tarp til sortimentet, og en barne- og utstyrskøye er også mulig å forhåndsbestille. Til vinteren kommer et hengekøyepledd av norsk ull. Med kortest mulig vei til fabrikken kan produksjonen i stor grad styres av etterspørsel.

– For oss er det trygt å starte smått og så kunne følge etterspørselen. Dessuten forhindrer vi overproduksjon ved å jobbe på denne måten, sier Hillestad som nå er blitt vokalist i bandet Reaping Flesh.

I ledige stunder jobber han videre med Bark. Og i helgene bærer det til skogs.

– Hengekøye handler om å zoome ut fra hverdagen. Om å få ting på avstand slik at du får ladet.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.