– Spikkingen er den nye strikkingen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

De drømmer om å kunne spikke på toget – ikke strikke.

Muligheter. Spikking handler mye om å se hva treet har å by på mener forfatterne av en ny bok om spikking.

Muligheter. Spikking handler mye om å se hva treet har å by på mener forfatterne av en ny bok om spikking.

Han har egentlig fryktelig lyst: Hva om han bare tar frem kniven på toget, og begynner å spikke? Folk sitter jo der og strikker.

Så langt har ikke designer og forfatter Eivind Stoud Platou tort å dra frem kniven på offentlige transportmidler. Men han spikker mange andre steder, og har gitt ut «Spikkeboka», sammen med møbelsnekker Kjetil Harket.

Fakta: «Spikkeboka»

Av Eivind Stoud Platou og Kjetil Harket.

Bok om spikking utgitt på forlaget Press, 309 sider

Den går lett og ledig gjennom ulike spikketeknikker, valg av emner og verktøy. Pedagogisk oppbygget blir oppgavene vanskeligere utover i boken, begynner med kløpinne og stekespade, ender med bue og truger.

Lite sløyd

Tanken er at boken kan være til nytte for både nybegynnere og viderekomne, barn, voksne og gamle. Platou synes det er for lite sløyd og annet håndverk på skolen for tiden, og det var en av grunnene til at han laget boken.

– Gi ungene kniv, tenkte vi. Man lærer ofte håndverk av foreldre og besteforeldre, men da må man sørge for at de kan det, sier Platou.

– Ser dere en bestselger her, i skjæringspunktet mellom vedbok og strikkebok?

– Hehe, ja, vi mener jo at spikkingen er den nye strikkingen. Hendene dine må være konsentrert, men du kan snakke samtidig. Men du kan ikke se på tv, da, sier Platou.

Forfatterne. Kjetil Harket (til venstre) og Eivind Stoud Platou mener spikking legger til rette for gode samtaler.

Forfatterne. Kjetil Harket (til venstre) og Eivind Stoud Platou mener spikking legger til rette for gode samtaler.

Take on tree

I tospann med broren til en av Norges mest kjente popsnekkere, tar Platou knivbladet fra munnen: Det viktigste er bare å begynne, finne seg en skarp kniv og et stykke tre. Mer trengs ikke, selv om det hjelper å ha et prosjekt – noe boken kan være behjelpelig med.

– Kan man sitte på møter og spikke?

– Jeg tenker at det hadde vært veldig gøy. Jeg har fryktelig lyst, sier Platou.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner